JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
12Next
Return to list New
1947
View
48
Reply

Cuti Secara Percuma? Pasangan Jerman Ini Dikecam Kerana 'Caras' Hak Gelandangan

[Copy link]

Author: Cari-Azza       Show all posts   Read mode

Author
Post time 13-2-2018 12:10 PM | Show all posts |Read mode
Kita biasa dengar pasangan yang merantau seluruh dunia dengan cara backpackers. Tapi kita tak pernah lagi mendengar istilah melancong secara percuma atau berkebajikan kan?

Inilah yang dilakukan oleh pasangan dari Jerman, Anna Karg, 25 dan Enoch Orious, 25 yang merantau ke New Zealand tanpa sebarang wang dan hanya mengharapkan sistem barter atau belas ihsan orang ramai.

Anna & Enoch - memilih sistem barter untuk teruskan hidup


Mereka memilih untuk makan sisa-sisa sampah dan juga makan percuma di soup kitchen yang disediakan oleh sukarelawan tempatan.

Untuk meneruskan hidup, mereka tidak menerima sebarang derma berbentuk wang tunai sebaliknya menerima makanan yang tidak diperlukan oleh sesiapa sahaja yang bersimpati.

Mereka juga bekerja untuk menyara diri dan kini berusaha mencari bot untuk ke Australia dengan menukarkannya kepada tenaga buruh.





Makanan yang dibuang dari pusat beli belah



Satu post instagram menunjukkan mereka bersama lelaki bernama Pete yang dijumpai di soup kitchen. Post tersebut dengan kapsyen Enoch terjumpa $50 ketika mencari sisa makanan dari pusat beli belah. Namun tidak menyimpannya, sebaliknya memberi kepada mereka yang lebih memerlukan.

Mereka tidur di jalanan sebelum mendapat tempat tidur di ruangan siber kafe


Mereka juga kerap tidur di jalanan setelah tidak bertemu tempat tidur percuma di Wellington.

Biarpun kesejukan namun pasangan ini menyatakan mereka tidak mahu menjadi rat race lagi. Mereka mahu nyatakan cinta melebihi wang hingga boleh mengembara tanpa wang.

Pasangan itu kemudiannya ditawarkan tidur di ruang kecil di kedai siber caf.

Kaunselor Bandar Wellington, Brian Dawson berkata Ada perbezaan besar antara percutian murah dan juga menukar gaya hidup seseorang. Pasangan ini membuat keputusan yang jarang-jarang orang lakukan.

Bagaimanapun, pasangan ini juga menerima reaksi berbeza-beza mengenai tindakan mereka itu, hingga ada yang melabelkan mengambil hak orang tempatan.

New Zealand mempunyai sumber terhad. Anda berdua memalukan pelancong lain dengan meminta sedekah dan mengambil hak orang tempatan. Sila beli makanan sendiri bila anda mampu pakai telefon pintar!

Sementara ada yang lain menulis Awak tak boleh sembarang ambil makanan dari soup kitchen sedangkan ramai lagi yang lain dalam kelaparan. Saya tak faham bagaimana awak boleh berbangga dengan diri sendiri?

Anna bersama pemilik yang membenarkan pasangan ini melayari internet di rumahnya, malam memberikan pizza setiap malam kepada mereka. Sumber foto: The Sun UK


Namun Anna dan Enoch menafikannya kerana mereka berada bersama gelandangan lain dan mempunyai nasib serupa.

Namun ada juga yang bersimpati dengan pasangan ini dan mengatakan Kudos untuk pasangan muda ini yang berani meneroka dunia dengan cara tersendiri C tanpa perlukan percutian mewah."

Kini mereka berharap untuk ke Australia pula bagi melihat keindahan bumi kanggaru tanpa sebarang duit di tangan seterusnya ke Negara yang lain pula.

Apa pendapat anda mengenai percutian sebegini? Adakah ia benar-benar percutian percuma atau sebenarnya mendalami hidup insan yang kekurangan? - CARI
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2018 12:16 PM From the mobile phone | Show all posts
nak travel tapi kedekut nkmps..apa yang enjoy nya camni
macam dekat grup fb tu, nak travel tapi berlumba2 nak share kos sapa paling murah..bukan tak boleh, tapi beragak la sampai nak kena catu itu ini..nak travel, tengok tempat orang, belajar adat budaya tempat orang..tapi kalau kedekut itu takleh, ini takleh takut over bajet yang ciput tu, baik ko mereput kat tanah air sendiri je
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2018 12:25 PM | Show all posts
dam it...
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2018 12:30 PM | Show all posts
Nampak tidak adil disitu bila makanan yang dikhaskan untuk gelandangan pun mereka ambil juga amat memalukan
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2018 12:33 PM | Show all posts
MeghanK replied at 13-2-2018 12:16 PM
nak travel tapi kedekut nkmps..apa yang enjoy nya camni
macam dekat grup fb tu, nak travel tapi ber ...

group Backpackers Buddies Malaysia (BBM) ke? memang banyak spesis travel nk berlumba-lumba tunjuk sape lagi banyak jimat kt dlm group tu...

contoh mcm travel ke europe 2 minggu dengan belanja hanya rm200 saja...dengar budjet je dh x masuk akal...padahal diorang gi tumpang rumah member & tidur tepi jalan...
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2018 12:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Theyolsss in konsep hidup lord of our life... xnak stuck with 9 to 5 jobs n travel around the world.. maka wujudla konsep freeganism (sila google)..
kalo yg spesisi hidup off grid tu aku respek la.. atlis ddk aman2 tan  pokok n ternak ayam sendiri..pakai air sungai n solar power.
Yg freeganism ni simply pemalas..
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2018 12:51 PM From the mobile phone | Show all posts
skystrike replied at 13-2-2018 12:33 PM
group Backpackers Buddies Malaysia (BBM) ke? memang banyak spesis travel nk berlumba-lumba tunjuk  ...

group tu la uols..bebaru ni baca mamat tu g dubai dengan bajet tak masuk akal..ramai la mintak itinary..geram pon ada, meluat pon ada

tak faham konsep travel dorang camne..nak cuti2 tengok tempat orang atau sekadar nak jejak kaki je kat tempat tu.
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2018 01:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Kat new zealand boleh lah.. cuba try pegi back packer kat india.. terus x balik2
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2018 01:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Koser nak travel tanpa duit ni. Kepuasan xde. Stakat kumpul letih je. Baik tak yah. Takde duit, duk rumah diam2 kangkang depan kipas je lagi baik
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2018 02:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Mcm sorg kwn FB aku..bangga nau melancong sana sini.tp aku tgk xde lgsung gambar yg dia amik lawa...dia travel 6 x setahun.pic2 diambil senget, blur etc etc..tmpat2 lawa yg mahal   x p sbb nk jimat..travel sekadar nk cop pasport kot.
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2018 02:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Konsep travel bajet- pergi satu tempat, bergambar depan pintu/monumen/bangunan, kemudian ke tempat seterusnya, bergambar depan pintu/monumen/bangunan, kemudian ke tempat seterusnya, bergambar depan pintu/monumen/bangunan, kemudian ke tempat seterusnya sampai lah hari nak depart...

Kemudian up di media sosial...lawat colosseum, lawat cathedral, lawat hagia sophia, lawat acropolis...

Tapiiiii bila tanya tentang colosseum sepatah haram tak tahu nak jawab...pergi sekadar nak bergambar dan show off aja..

Travel kepala abah dia!

Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2018 02:48 PM | Show all posts
oh no.... orang malaysia sudah kalah la travel budget...
lepas ni harap ada yang akan up post sampai ke amerika secara free
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2018 03:01 PM From the mobile phone | Show all posts
skystrike replied at 13-2-2018 12:33 PM
group Backpackers Buddies Malaysia (BBM) ke? memang banyak spesis travel nk berlumba-lumba tunjuk  ...

Aku dah malas masuk group tu bukan mcm mula2 dlu.. bengang tau kdg2 sbb kdg2 show off dn bajet sekian2 boleh bcuti dgn kepamnya.. nnt smpi tmpt org bila tjumpa antara satu sama lain sma2 msia kekwat mcm xdpt nafkah batin sbulan..

Yg pasangan ni nnt kompom jd insipirasi bg acik2 dan laki2 kepam utk enjoy..
Contoh acik yg aku oernah jumpa masa Travel to bali bajet 300 saja. Tp tdur hotel tumpang kwn, makan maggie. P tmpt yg free saja dan roaming around selfie area kuta.. yg penting check in starbuck bali walaupun hakikatnya minum kopi tepi jalan saja bungkus ikat tepi.. bila kita tegur sapa muka kekwat semacam. Sminggu lepas tu tulis iti kat bbm dan haplod gmbr smbil caption indah2.
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2018 03:02 PM From the mobile phone | Show all posts
cicicumel replied at 13-2-2018 02:01 PM
Mcm sorg kwn FB aku..bangga nau melancong sana sini.tp aku tgk xde lgsung gambar yg dia amik lawa... ...

Terasa i hahah.. tp tak haplod dan kaki selfie.. aku p makan melantak ja lebih
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2018 03:28 PM | Show all posts
Iema5008 replied at 13-2-2018 03:01 PM
Aku dah malas masuk group tu bukan mcm mula2 dlu.. bengang tau kdg2 sbb kdg2 show off dn bajet sek ...

hahahaha aku masuk group tu sekadar nak amik info travel & itinary je....kalau nak cerita pasal budget x payah la amik port...sebab mostly cerita budget travel kat sana banyak yg x masuk akal....

Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2018 03:32 PM | Show all posts
MeghanK replied at 13-2-2018 12:16 PM
nak travel tapi kedekut nkmps..apa yang enjoy nya camni
macam dekat grup fb tu, nak travel tapi ber ...

plg menyampah, gegeh duk up byrn sekian2 blh travel sekian2...


acah2 bagus. hadap viral.
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2018 03:55 PM From the mobile phone | Show all posts
skystrike replied at 13-2-2018 03:28 PM
hahahaha aku masuk group tu sekadar nak amik info travel & itinary je....kalau nak cerita pasal bu ...

Nasib baik depa x haplod, travel.p tandas bajet 2 cent. Hahaha lepas tu acah ommo ommo gitu... especialy acik2 trip p korea japan setahun dua tahun x abis crita..
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2018 06:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku tak pernah lagi travel bajet selalu pakai pakej mahal nak mampus pergi tempat tak best mana pun. Tapi ok jg travel bajet ni. Bagus la ramai tenpatan yg cuba buat travel bajet boleh elak pembaziran dan penipuan. Tapi ramai pula khinzir2 menyalak lebih macam kau pula yang kena travel menyepi kuku. Dengki ke? Dasar phd hahah
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2018 06:13 PM | Show all posts
sah busuk
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2018 08:39 PM From the mobile phone | Show all posts
izzat1987 replied at 13-2-2018 06:05 PM
Aku tak pernah lagi travel bajet selalu pakai pakej mahal nak mampus pergi tempat tak best mana pun. ...

bang, mintak rajin sikit baca artikel ye
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2018 09:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Takleh aku travel kepam sengkek macam ni..
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2018 09:50 PM | Show all posts
white trash
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2018 10:26 PM | Show all posts
MeghanK replied at 13-2-2018 12:16 PM
nak travel tapi kedekut nkmps..apa yang enjoy nya camni
macam dekat grup fb tu, nak travel tapi ber ...

Setuju! Kalau jenis kemut keluar duit better duduk rumah je tak payah pergi bercuti. That's why I tak pernah join mana-mana percutian yang semua benda nak jimat. I don't like that kind of vacation. Time bercutilah masa untuk kita memanjakan diri dan spend duit lebih sikit bagi merasai kenikmatan melancong.


Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2018 10:33 PM From the mobile phone | Show all posts
bajet? pergi travel tanpa duit yang cukup ingat best ke..
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2018 10:45 PM From the mobile phone | Show all posts
WhiskeyScotch replied at 13-2-2018 10:26 PM
Setuju! Kalau jenis kemut keluar duit better duduk rumah je tak payah pergi bercuti. That's why I  ...

nak buat konsep backpackers la konon nya tapi kedekut everything..pegi negara orang nak jugak merasa local food ke shopim local products ke tapi kalau jenis kedekut nak makan megi je, baik tak payah berjalan camtu..buang masa, buang duit..penat je dapat
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.067387s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list