Minat menulis? Ingin menjana pendapatan? Jom sertai kami sebagai penulis freelance. Daftar sekarang > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
1147
View
12
Reply

Hanya Orang Yang Rajin Mampu Buat 'Beef Bacon' Ini. Memang Renyah Tapi Hasilnya Meletup!

[Copy link]

Author: Cari-Azza       Show all posts   Read mode

Author
Post time 12-3-2018 12:19 PM | Show all posts |Read mode
Ramai yang terkeliru dengan istilah bahasa Inggeris iaitu Bacon dan Ham. Ada yang mengatakan ia adalah kaedah masakan dan ada pula yang menyebut nama itu khas untuk daging khinzir semata-mata.

Malahan di hotel Malaysia sendiri, banyak yang menggunakan istilah beef bacon dan chicken ham untuk ditunjukkan proses halalnya.

Perdebatan ini tidak menghalang netizen yang tinggal di Namibia ini, Ida Alina Salleh membuat projek beef bacon bagi menikmati keenakan daging halal yang diasapkan.

Jadi, jika anda teringin dan rajin untuk membuat sendiri daging yang sangat sedap ini, bolehlah mencubanya dengan langkah demi langkah di bawah.

1) Sebaik-baik bahagian untuk membuat beef bacon ialah bahagian dekat pusat / navel lembu. Ia dipanggil plate. Jika tak dapat plate, boleh beli bahagian sebelahnya, brisket.


2) Sediakan bahan 'dry rub' iaitu 3 sudu besar garam kasar (laut lagi baik), 1/3 cawan gula pasir, 2 sudu besar lada hitam (tumbuk kasar) dan 2 sudu kecil paprika



3) Sapukan dan urutkan daging dengan campuran 'dry rub'



4) Masukkan daging ke dalam plastik dan tutup rapat. Pastikan air daging tidak keluar dari plastik. (Letak di bahagian 'chiller' bukannya freezer / pembeku). Perap sekurang-kurangnya 5 hari. Setiap hari keluarkan dan urut daging (dari luar plastik sahaja) untuk pastikan rempah menyerap. Daging akan keluarkan air dan tekstur daging akan mengeras sedikit.


5) Pada hari ke 6, keluarkan daging, basuh bersih dengan air sahaja. Tidak apa jika ada sedikit rempah yang melekat pada daging. Lap hingga kering


6) Biarkan daging terdedah, masukkan kembali ke dalam peti sejuk untuk dikeringkan lagi semalaman.
Keesokannya, keluarkan daging dan biarkan ia berada pada suhu bilik ( letak dalam oven yang dimatikan sebab tidak mahu dihurung lalat)



7) Sementara itu, siapkan bahan untuk mengasap. Saya gunakan 3 sudu besar beras, 2 sudu besar gula perang, satu sudu besar teh boh. Semua bahan ini akan di panaskan hingga ia terbakar dan mengeluarkan asap. Asap ini yang akan memberikan beef bacon itu rasa yang unik


8) Inilah rupa pengasap atau 'smoker' yang khas untuk mengasap. Warna ungu itu ialah 'methylated spirit' yang digunakan sebagai bahan api. Jika tiada 'smoker', boleh guna kuali untuk mengasap daging dengan cara letakkan bahan asapan (beras dll) pada dasar kuali. Kemudian letakkan daging atas rak berjaring. Tutup kuali rapat-rapat lalu nyalakan api. Gula dan beras akan terbakar dan mengeluarkan asap. Asapkan selama sejam.




9) Inilah rupa daging setelah diasapkan



10) Sejukkan daging dan hiris nipis-nipis. Inilah rupanya dari daging lembu seberat 1.5kg. Boleh digunakan sebagai 'breakfast beef' atau di dalam sandwich, salad dan pasta carbonara.


Jadi, bagaimana? Anda rajin untuk membuatnya? Jika rajin, tahniah dan jangan sedih jika belum 'rajin' lagi. Buat sahaja daging salai macam biasa, sedap juga. - CARI

Kredit : Ida Alina Salleh menerusi Masak Apa Hari Ini (MAHN)
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2018 12:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Naik bulu tengkuk tgk gmbar beras2 tu...
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2018 12:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Bacon tu istilah utk daging babi..mana blh guna utk daging lembu istilah tu.  Sila rujuk kamus.huhu
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2018 01:47 PM | Show all posts
beef jerky?
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2018 01:51 PM | Show all posts
renyah nya nak buat..akak mmg malas la senang citer..
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2018 01:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Iols suka makan.beef strips dgn.carbonara
Sedap nyaaaaaa
Petang ni nak.gi la makan ..yum.yum
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2018 02:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Akak yg dok Namibia ni mmg rajin memasak .. selain buat daging salai ni dia penah gak share buat mozarella cheese ngn kfc full set gitu .. kalau aku benda leceh2 ni xde mmg xde la rajin aku nk buat sendiri {:run
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2018 02:40 PM | Show all posts
finn replied at 12-3-2018 12:36 PM
Naik bulu tengkuk tgk gmbar beras2 tu...

kenapa naik bulu roma?
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2018 03:00 PM | Show all posts
beef strips? better kot
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2018 05:33 PM From the mobile phone | Show all posts
syue86 replied at 12-3-2018 02:40 PM
kenapa naik bulu roma?

Geli tengok..meremang. mcm ulat2..tersembul kluar... erghh
Sorry...meols trlampau berimaginasi..
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2018 12:32 PM | Show all posts
daging salai je sudah..beef bacon lah sangat..
Reply

Use magic Report

Post time 8-5-2018 02:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Sedapnyeee. Tapi renyah cara bnyk steps. Huhu
Reply

Use magic Report

Post time 8-5-2018 03:10 PM | Show all posts
nak baut kemain renyah lagi nengok.. tapi nak ngappppp alahaiiii kejap je settle..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.053031s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list