Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
123Next
Return to list New
3552
View
47
Reply

Tandas Di China Satu Mimpi Ngeri? Ini 10 Petua Dari Kaki Travel Yang Perlu Anda Tahu

[Copy link]

Author: Sang_Pencinta    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 27-8-2019 11:59 AM | Show all posts |Read mode
Pertama kali berjalan-jalan ke China beberapa tahun dahulu, sudah diberikan amaran oleh rakan kaki travel mengenai keadaan tandas di negara itu yang dikatakan tidak bersih dan bagai mimpi ngeri.


Betul ke? Jawapannya Ya dan Tidak. Berikut adalah perkongsian peribadi dan rakan-rakan kaki travel buat mereka merancang ke negara itu buat pertama kali;





Kredit foto: Carian Google







1. Secara umum, keadaannya sama seperti di negara kita atau di negara Eropah terutamanya di bandar-bandar besar. Banyak tandas yang berada dalam keadaan bersih dan sentiasa terjaga.

Keadaan ini bagaimanapun berbeza jika anda mengembara ke tempat-tampat terpencil yang kurang menjadi tumpuan pelancong.




2. Malah, di beberapa tempat sudah ada banyak tandas yang canggih. Contohnya di Lijiang, sudah ada sistem moden yang menunjukkan sama ada tandas kosong atau tidak di skrin, di mana lampu akan menyala jika ia sedang digunakan.





Kredit foto: Facebook BBM







3. Kebanyakan tandas tidak ada paip air atau tisu untuk membersihkan diri selepas melepas hajat. Petuanya, sentiasa bawa botol air kosong ke mana-mana.


Tadahlah air dahulu di sinki sebelum memasuki tandas. Tisu basah juga banyak membantu. Boleh juga beli portable bidet untuk dibawa ke mana-mana.





Kredit foto: Shopee







4. Selain tandas jenis duduk dan cangkung, tandas jenis longkang juga popular. Jika air tidak ada, ramai yang akan mengelakkan diri dari menggunakan tandas ini sebab memang sedikit berbau kuat.


5. Ramai mengatakan kemudahan tandas di Shenzhen, Kunming dan Guangzhou adalah yang paling buruk dan sebolehnya dielakkan.

Tetapi, jangan biarkan komen ini mempengaruhi pilihan anda kerana masih ada tandas yang memadai di tempat itu walaupun sukar ditemui.

Tianjin, Xian, Beijing, Shanghai dan Chongqing pula mempunyai banyak kemudahan tandas yang memuaskan.





Kredit foto: Carian Google





6. Banyak tandas yang tidak ada pintu. Jadi pandai-pandailah memilih tempat ketika 'melabur'


7. Di kawasan-kawasan pelancongan utama, contohnya Forbidden City, kebanyakan tandas menggunakan sistem bintang. Jadi, nak guna tandas bersih, carilah yang 4-bintang.





Kredit foto: trevaelchinacheaper





8. Jika keadaan terlalu mendesak, mampir sahaja ke mana-mana hotel besar dan gunakanlah tandas mereka yang sudah pastinya bersih dan moden. Bagaimanapun, petua ini hanya boleh digunakan jika anda berpakaian seperti pelancong asing, agar tidak dihalau pengawal keselamatan!


9. Ketahui simbol atau tulisan China untuk wanita dan lelaki agar anda tidak tersilap masuk.





Kredit foto: travelchinacheaper







10. Berikutan dipermalukan oleh banyak komen negatif dari pelancong luar, Presiden China, Xi Jinping telah melancarkan 'revolusi tandas' di negara itu pada April 2015. Sejak itu, banyak kemudahan sanitasi sudah dipertingkatkan untuk kemudahan para pelancong.




Jadi, jangan biarkan komen-komen negatif mempengaruhi perancangan anda untuk menjelajah China. Yang penting, anda perlu bersedia dengan segala kemungkinan. Selamat melancong! - CARI

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2019 12:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Bapak seram tandas nyee
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2019 12:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Baru nk pgi lunch ttengok gmbr plk..adoiii
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2019 12:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau tgk filem2 japan ngan china scene kat kampung2 pun leh nampak beza.. scene blkg umah filem china berlumut kotor..scene blkg umah jepun bersih.. gitewwww pemerhatianku
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2019 12:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Bidet tu berguna tau.. Bagus ada dlm simpanan.
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2019 12:47 PM From the mobile phone | Show all posts
hahaha adoiii naseb baik rini pose. kalau tak muntah hijau makan lunch ni. apesal hanat sangat tandas tuuuu{:cryrun
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2019 12:48 PM From the mobile phone | Show all posts
[quote] double post
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2019 12:59 PM | Show all posts
Kalau ke negara China nak guna tandas cari hotel atau shopping mall yang betaraf moden.  Yang tu dua je selalunya lebih terjamin kebersihannnya.  Yang ditempat awam elok dielakan untuk cuba memasukinya.
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2019 01:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Tak payah cerita jauh2.. korang rase agak2 kilang china kat gebeng tu mcm ni tak kikiki
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2019 01:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Ini I mmg nak setuju, baru borak pasal ni last time. Meh I tunjuk pengalaman member I masa jd expats kat sana. Ni kat tempat kerja. Kalau time tu kena cirit birit, mmg balik Hotel la nampaknya..
263701171_78723.jpg
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2019 01:30 PM From the mobile phone | Show all posts
sfrnna: Ini I mmg nak setuju, baru borak pasal ni last time. Meh I tunjuk pengalaman member I masa jd expats kat sana. Ni kat tempat kerja. Kalau time tu kena ...


OMG. Sanggup iols tahan sampai balik rumah kalau dah tempat keje pun mcm ni. {:stress

Maybe sebab tu kot cina tanah besar boleh selamba buat "bisnes" kat open2..teringat iols kat kisah pelancong tanah besar yang berak open2 kat pantai kita kat PD. {:nose
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-8-2019 01:34 PM From the mobile phone | Show all posts
sfrnna replied at 27-8-2019 01:08 PM
Ini I mmg nak setuju, baru borak pasal ni last time. Meh I tunjuk pengalaman member I masa jd expats ...

Noooooooooo... Ngeri
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2019 01:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Migrain tgk
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2019 02:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Ewww... betul la.. nak tgok mentaliti org tu.. kena tgok tandas dia bersih ke tak.. iols kalau pergi rumah sape kadang saje2 nak tumpang toilet sbb nk tgok bersih ke tak. Ye lah kalau hari2 g ofis pakai cantik2, mekap 10 inci tp tandas berlumut bau hancing apoo??
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2019 02:12 PM | Show all posts
kat malaysia pun apa kurangnya.. boleh terbantut hasrat nak memerut
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2019 02:21 PM From the mobile phone | Show all posts
hand bidet tu leh guna botol tempat letak sos ...saiz besar la...puas hati sikit...picit memancut mcm air paip...selesa sikit nak cebuk...
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2019 02:24 PM | Show all posts
Memang mimpi ngeri tengok tandas rupa gini
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2019 02:42 PM From the mobile phone | Show all posts
wei 10 tahun lepas aku gi beijing wekk tandas busuk n kotor ya amat.air tkde tu biasa. tempat tumpuan tourist tu.terpaksa masuk dgn hidung ikat dgn pasmina.

ada sorang makcik org malaysia tengok aku gitu dia ketawa.makcik dh dtg sini dlm tahun 80an lagi teruk, toiletnya takde pintu.errkk
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2019 02:46 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2019 03:08 PM From the mobile phone | Show all posts
I pernah cancel nk ke china sbb benda ni la haha. Walaupon tiket ada org sponsor
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.107885s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list