Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
3800
View
82
Reply

'Cetak Dokumen Biar Lengkap, Pakai Kemas' - Trip Impian Dua Jejaka Musnah, Ditahan Imigresen Korea

[Copy link]

Author: Sang_Pencinta       Show all posts   Read mode

Author
Post time 26-11-2019 09:53 AM | Show all posts |Read mode
Impian dua orang jejaka untuk menjelajah Korea Selatan musnah apabilah ditahan pihak imigresen negara tersebut.


Menurut Muhammad Shaifuddin, 24, dia dan dua orang rakannya Hasyemi Abdullah, 26 dan Fadhli Maimun, 25 telah mengimpikan trip tersebut sejak tahun 2010 tetapi sebaliknya berdepan pengalaman pahit selepas beliau dan Hasyemi ditahan dan dihantar pulang tanpa sebab yang munasabah.






Kredit foto: FB





Menulis perkongsian di Facebook Road To Korea, Shaifuddin berkata setibanya di Lapangan Terbang Incheon pada 14 November, rakan mereka Fadhli berjaya melepasi imigresen tetapi beliau dan Hasymi ditahan dan dimasukkan ke bilik kuarantin.


'Pegawai meminta salinan tiket pulang dan itinerari tapi kami tidak cetak kerana takut hilang' jelas beliau.




Kredit foto: FB / Harian Metro





Bagaimanapun, apabila mereka cuba memberitahu bahawa mempunyai salinan dokumen di handphone, pegawai itu tidak mengendahkan alasan tersebut.


Memberitahu Harian Metro, Shaifuddin berkata mereka ditahan 7 jam dalam bilik kuarantin tanpa makan minum dan tidak dibenarkan ke tandas.


'Fadhli pernah ke Korea Selatan sebelum ini manakala ini kali pertama bagi kami berdua, akhirnya kami dihantar pulang selepas 7 jam ditahan' terangnya lagi.


Shaifuddin berkata beliau tidak sangka pengalaman menjejaki bumi Running Man dan budaya Korea yang diminatinya selama ini berakhir dengan kepahitan.




Kredit foto: Harian Metro





Beliau menasihati semua pelancong yang bakal ke negara tersebut supaya mencetak semua dokumen, mengingati butiran itinerari dengan yakin dan berpakaian dengan kemas untuk mengelak sebarang masalah ketika disoaljawab. - CARI
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2019 09:55 AM From the mobile phone | Show all posts
Ai sense sarcasm dalam artikel ni.

Sapa have eyes to understand knows what I mean.

Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2019 10:36 AM | Show all posts
kerana setitik rosak susu sebelanga..l
yekeni nk g melancong..ntah2 ada hajat lain..mana bukti tiket balik yg kata ada dlm phone tu..share ler...
Korea,NZ,Aussie mmg aim baik punye kt foreigner dari malaysia..
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2019 10:36 AM From the mobile phone | Show all posts
best sangatbke korea tu?
awal bulan nanti kurex nak ke utara.. pergi kedah, lepas tu perak..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-11-2019 10:41 AM From the mobile phone | Show all posts
Mfzg89 replied at 26-11-2019 10:36 AM
kerana setitik rosak susu sebelanga..l
yekeni nk g melancong..ntah2 ada hajat lain..mana bukt ...

Kannnnnnnnn itu yg aku nak tulis sebenarnya tapi...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-11-2019 10:42 AM From the mobile phone | Show all posts
Kurex replied at 26-11-2019 10:36 AM
best sangatbke korea tu?
awal bulan nanti kurex nak ke utara.. pergi kedah, lepas tu perak..

Lokal lebih cantik dr Korea kurex, ataupun Laos Cambodia Myanmar lagi puas hati
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-11-2019 10:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Forfoxache replied at 26-11-2019 09:55 AM
Ai sense sarcasm dalam artikel ni.

Sapa have eyes to understand knows what I mean.

Mustahil kalau plan dah lama benda basic print dokumen pasti tahu unless
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2019 10:47 AM | Show all posts
Kemas ke macam itu? Selekeh nak mampos bak kata orang melayu
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2019 10:48 AM | Show all posts
Mereka terikut ikut dengan trend backpackers jimat sana sini
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-11-2019 10:54 AM From the mobile phone | Show all posts
white_musk replied at 26-11-2019 10:47 AM
Kemas ke macam itu? Selekeh nak mampos bak kata orang melayu

Tengok rupa pakaian pun mcm pemetik buah , no wonder kena tahan
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2019 10:59 AM | Show all posts
Sang_Pencinta replied at 26-11-2019 10:54 AM
Tengok rupa pakaian pun mcm pemetik buah , no wonder kena tahan

Iya, jika akak jadi imigresen di Moksva juga akak tidak akan beri peluang kepada budak budak begini.
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2019 11:01 AM | Show all posts
mek tertanya2.. knp mereka d hantar pulang semula..
seken mek nak tnya, knp kat tgn kawan tu mcm blurred??
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2019 11:02 AM From the mobile phone | Show all posts
Sang_Pencinta replied at 26-11-2019 10:54 AM
Tengok rupa pakaian pun mcm pemetik buah , no wonder kena tahan

Mcm dah ada thread ni....lagi satu....ko amik gambar kat immi counter tu kenapa?....itu kawasan no camera rasanya...jgn ingat org tak perhatikan gerak geri korang
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2019 11:27 AM From the mobile phone | Show all posts
Sang_Pencinta replied at 26-11-2019 10:42 AM
Lokal lebih cantik dr Korea kurex, ataupun Laos Cambodia Myanmar lagi puas hati

Setuju! @Kurex kalau nak melancong, pulau2 kat mesia sgt best utk snorkelling, scuba diving. Hutan2 dan gunung2 mesia utk jungle trekking pun best. Kalau ada geng reramai, white water rafting kat mesia pun best. Byk xtvt kat mesia best.
Kalau nak menjelajah, pi siem reap dan verangan jadi mcm angelina jolie kat angkor wat. Asia tenggara pun byk tmpt2 best. Depends on what u wanna do.
Iols rase korea is so overrated. Diorg glamer skang ni pun sbb korean wave from kpop idols.
Bebudak ni sbnrnya ada ke tak tiket balik? And nak petik buah pun.. korea? Best sgt ke? Tere ckp korea ke?
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2019 11:31 AM From the mobile phone | Show all posts
Sang_Pencinta replied at 26-11-2019 10:54 AM
Tengok rupa pakaian pun mcm pemetik buah , no wonder kena tahan

errr... tak ok ke pakaian dia... nak pakai camana... mcm org korea ke
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-11-2019 11:39 AM From the mobile phone | Show all posts
sekngucing replied at 26-11-2019 11:31 AM
errr... tak ok ke pakaian dia... nak pakai camana... mcm org korea ke

Tak ok kot for Korea dan Aus yg target Msian skarang ni

Elak dressing persis pemetik buah loll
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2019 12:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Muka dah operate????
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2019 12:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Nak pergi New Zealand dan Japan.

Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2019 12:22 PM | Show all posts
jujurin aku cakap, mmg ade rupe pemetik buah pun diorg nih.   bkn nk suruh diorg ni grooming kaw kaw mcm retis korea tu, but at least ko buangla beg pinggang tu. gaya rempit sgt. pakai baju yg sesuai ngan bentuk badan, bukan jenis fit sampai nampak perut boroi

tp tu la aku perasan gak, lelaki melayu malaysia ni mmg tak diajar untuk pandai bawak diri masuk majlis. pegi kenduri kawen pun bleh pakai jeans koyak lutut
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2019 12:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Sang_Pencinta replied at 26-11-2019 11:39 AM
Tak ok kot for Korea dan Aus yg target Msian skarang ni

Elak dressing persis pemetik buah loll

camana dressing pemetik buah....


errr.... rasa ni standard budak2 melayu pakai ja
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.123750s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list