Register Login
CARI Infonet Return home

GadisCilikLicious https://explorasa.cari.com.my/?1980812 [Favorites] [Copy] [Share] [RSS]

Blogs

Barisan pinggan bersih terpanjang di dunia

Hot 4Viewed 764 times8-10-2013 09:20 AM | TRIVIA

FITZWILLIAM (kanan sekali) memerhatikan proses mengukur panjang jarak pinggan yang dicuci.

SEKUMPULAN kakitangan syarikat pengeluar cecair pencuci pinggan mangkuk terulung di 31 buah negara, Joy, mencipta sejarah apabila memecahkan Guinness World Records bagi barisan pinggan bersih terpanjang di dunia.

Sebanyak 26,213 pinggan berjaya dicuci menggunakan Joy disusun mengelilingi trek olahraga Stadium Nasional Bukit Jalil, dengan jarak sejauh 6.8 kilometer pada 14 September lalu.

Rekod dunia terbaharu itu dicapai dengan hanya sebotol Joy 800 mililiter. Setelah selesai, masih ada cecair Joy di dalam botol!

Procter & Gamble, syarikat pencuci pinggan mangkuk itu turut menyatukan rakyat Malaysia menerusi hidangan nasi lemak percuma yang diberikan kepada mereka yang hadir di stadium tersebut.

Sebelum itu, pinggan-pinggan turut dikumpul daripada beberapa buah universiti di sekitar Lembah Klang.

Ia kemudiannya, dicuci oleh 16 orang staf Joy menggunakan sebotol Joy sebelum diatur oleh 200 sukarelawan di sepanjang trek olahraga itu.

Masa mencuci kesemua pinggan itu mengambil masa selama sembilan jam bermula 7 pagi hingga 4 petang.

"Saya sungguh gembira kerana Joy berjaya memecahkan Guinness World Records untuk barisan pinggan bersih terpanjang di dunia.

"Ini membuktikan bahawa Joy mampu mencuci jumlah pinggan yang banyak iaitu lima kali lebih berkesan berbanding cecair pencuci pinggan mangkuk biasa. Botol Joy bersaiz kecil tetapi berkuasa ini telah membanggakan Malaysia," kata Ketua Pegawai Eksekutif Negara, P&G Malaysia dan Singapura, Nicolas de La Giroday.

Kejayaan itu disahkan oleh Pegawai Guinness World Records, Blythe Fitzwilliam.

Tambahnya, kejayaan pecah rekod Joy adalah hasil gabungan usaha rakyat Malaysia yang hadir pada majlis tersebut.

"Acara ini merupakan laluan terbaik untuk melancarkan Joy ke pasaran Malaysia.

"Saya berharap selepas ini, Joy akan menjadi cecair pencuci pinggan mangkuk yang wajib ada di dalam setiap dapur di Malaysia," ujarnya.


PROSES mencuci pinggan menggunakan cecair pencuci pinggan, Joy.

Bangga

Usaha memecahkan rekod dunia tersebut menjadi lebih bermakna dengan kehadiran tetamu kehormat, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Tan Sri Joseph Kurup, yang mengetuai Jabatan Perpaduan dan Integrasi Kebangsaan.

"Acara ini secara tidak langsung mempamerkan kerjasama antara rakyat dalam mencipta sejarah dunia. Semua yang hadir hari ini boleh menyatakan dengan bangga bahawa mereka telah membantu menempatkan nama Malaysia di peta dunia.

"Ribuan tahniah saya ucapkan kepada pihak penganjur kerana berjaya menyempurnakan usaha ini bersempena Hari Malaysia," kata Joseph.

Rahsia di sebalik kejayaan produk inovatif Joy terkandung di dalam setiap titis cecairnya.

Kuasa penanggalan minyak lima kali lebih hebat berbanding jenama-jenama lain, Joy mampu menghapuskan 100 peratus minyak degil sekali gus menjadikan tugas mencuci pinggan jauh lebih mudah.

Duta-duta jenama Joy, pelakon Sharifah Shahirah dan pengacara, Chui Ling turut mengumpulkan rakan-rakan selebriti mereka untuk menyertai cabaran mencuci pinggan dan menghiburkan para hadirin.

"Kepada wanita-wanita di luar sana, usah risau pasal tugas membasuh kerana Joy menjadikannya sungguh mudah.

"Kami yakin selepas sekali mencuba pasti anda terpesona! Buihnya yang tahan lama membuatkan kerja mencuci amat memuaskan. Walaupun produk ini berkuasa, ia mesra pada tangan," ujar Sharifah Shahirah dan Chui Ling.

Dalam pada itu, seorang suri rumah, Chong Poh Yen tidak sabar untuk mendapatkan sebotol Joy.

"Apa yang saya saksikan hari ini sungguh menakjubkan dan Joy telah membuktikan ia merupakan satu produk yang hebat," katanya.

Joy boleh didapati dalam tiga jenis iaitu Refreshing Lemon, Sparkling Lime dan AntiBac pada harga cadangan runcit RM4.95 untuk botol 250 mililiter (ml), RM13.95 untuk botol 800ml dan pek isian semula pada harga RM3.50 untuk 200ml dan RM9.95 untuk 600ml.

Apa Reaksi Anda...

Leave a comment Comments (11 Comment)

Reply ISTRIMITHALI 8-10-2013 05:00 PM
ni nak promote pencuci JOY niiii...bagus... idea menarik!...hihi
Reply AisyDani13 8-10-2013 05:01 PM
taw takpe .. tp cam pelik jer kan.. pinggan letak atas lantai camtu je.. tapak mesti kotor.. hurm....
Reply pata 10-12-2013 04:30 AM
pinggan baru, mmg le bersih.
sental sekali lalu je pun tkpe, bkn nk guna lepas tu pun.

ce try basuh pinggan nasi ganja kt umah aku ni tgk..
boleh ke tak...
Reply Saint6 14-12-2020 04:19 PM
i love reading this article so beautiful!!great job!
pretty gaming        https://www.pretty-gaming.net/
Reply aliana123 16-12-2020 03:13 PM
Just pure classic stuff from you here. I have never seen such a brilliantly written article in a long time. I am thankful to you that you produced this! vaporizer        https://vapes.vip/
Reply aliana123 16-12-2020 08:24 PM
Incredible articles and awesome design. Your blog entry merits the greater part of the positive input it"s been getting. 婚約指輪 久留米        http://alxender.inube.com/blog/8745693/the-actual-secret-associated-with-saturn-s-youthful-ring/
Reply aliana123 16-12-2020 09:31 PM
Great job for publishing such a beneficial web site. Your web log isn’t only useful but it is additionally really creative too. There tend to be not many people who can certainly write not so simple posts that artistically. Continue the nice writing kitchen cabinet carpenter        https://wanrongsg.com/
Reply aliana123 3-1-2021 04:52 PM
Excellent .. Amazing .. I’ll bookmark your blog and take the feeds also…I’m happy to find so many useful info here in the post, we need work out more techniques in this regard, thanks for sharing. custom patches        https://www.feedz.com.br/blog/voce-acredita-estar-perdendo-colaboradores-para-concorrencia/
Reply aliana123 3-1-2021 09:31 PM
I was impressed with the site that you created, so memotipasi many people to be more advanced, there also kunjugi me, as a comparison สล็อตออนไลน์        https://its-khatri.tumblr.com/post/639276253601562624/dawn-for-online-slot-systems
Reply aliana123 4-1-2021 03:41 PM
I am happy to find your distinguished way of writing the post. Now you make it easy for me to understand and implement the concept. Thank you for the post. forex signals providers        https://postheaven.net/articlewriting/foreign-currency-trading-trading-signal-applications-how-to-define-the-right
Reply aliana123 4-1-2021 06:32 PM
One present why galore businesses opt for postcards is because they are overmuch cheaper to be prefab and this can forbear a lot of expenses on the lengthened run. look at here now        https://kino-serialy.net

facelist

You have to be logged to leave a comment Login | Register

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top