Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis

Nikmati Lemang Tanpa Perlu Susah Payah Cari Buluh

26-7-2016 02:43 PM | Dilihat: 5791| Komen: 14

Oleh Izzah Abbasy

Lemang merupakan makanan warisan tradisional nenek moyang yang tidak akan dilupakan dan akan menjadi makanan atau hidangan wajib pada setiap perayaan.

Di Malaysia, lemang telahpun direkodkan sebagai hidangan istimewa sejak 1864 lagi.

Ramai yang gemar makan lemang ini berbanding membuatnya kerana prosesnya agak sukar dan susah untuk mencari buluh.


Lemang diperbuat daripada beras pulut dan santan yang dimasukkan ke dalam ruas buluh yang dilapik dengan daun pisang, sebelum dibakar sehingga masak.

Kaedah memasak menggunakan buluh merupakan kaedah kaum asli memasak di Malaysia.

Tapi, kini anda tidak perlu susah-susah untuk membuat lemang kerana ada cara mudah dan dikenali sebagai lemang segera. Selepas ini mudahlah untuk makan lemang, boleh buat sendiri. namun, penulis tidak pasti pula rasa lemang tanpa menggunakan buluh ini.

Resepi lemang dikongsikan oleh Hamidah M. Ibrahim di laman Facebook miliknya.


Cara-cara penyediaan lemang tanpa buluh :

1) Tanak pulut susu bersama santan asli dan sedikit garam.

2) Matikan api bila santan dah kering dan pulut masih separuh masak.

3) Dapatkan 2 jenis daun pisang, yang pucuk muda dan yang tua.

4) Balut pulut dengan pucuk muda dahulu dalam keadaan daun melintang.

5) Di bahagian luar balut seperti biasa seperti kuih lopeh.
 
6) Kukus 30-40 minit

7) Bila masak, grill sebentar hingga garing bahagian luar daun.

8) Buang daun balut sebelah luar dan tinggalkan bahagian daun muda.

9) Lemang dah pun siap! Bolehlah potong seperti lemang biasa.

Selamat mencuba! Kalau sudah cuba, jangan lupa kongsikan di CARI ya.


Sumber : Resepi Sedap
Kredit : Facebook Hamidah M. Ibrahim


Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
1
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
1
Bosan
1
Komen: 14
Komen

Previous : Kaedah Tepat Memasak Telur Rebus Mengikut Waktu Yang Sepatutnya

Next       : Mudahnya Buat Pes Tomyam, Boleh Pekena Hari-Hari!

Komen Terbaru

Quote sofiazara 2-7-2017 03:14 AM
mesti boleh detect rasa lain tak sesedap yg ori

Lain-lain Komen

Quote hatikudus 26-7-2016 03:26 PM
Aku dah lama buat lemang gaya gini...maintain rasa lemak lemang tapi takde la aroma buluh tu
Quote kimchipedas 26-7-2016 04:49 PM
Mcm leh cuba wat ni
Quote dubuk 26-7-2016 06:38 PM
sedapnya lemang..
Quote Mary_jane 26-7-2016 06:48 PM
Macam buat buras. Sedapnya lemang.
Quote rospinki 27-7-2016 02:50 PM
rasapulut panggang ler jadinya cuma xde inti


Quote Loloq89 27-7-2016 03:17 PM
xsama rasa dia..
Quote misscendol 6-8-2016 06:33 PM
lemang mmg sedap pon
Quote ana 30-8-2016 03:41 PM
mcm pulut panggang pulak tgk
Quote cikgubesar 14-10-2016 09:19 AM
very high cholesterol
Quote XXMALO 16-10-2016 06:03 PM
Hey bro! Hi kawan2!!


Nikmati bonus deposit anda dialu-alukan pada deposit pertama, kedua dan ketiga anda sehingga 254% sekarang !!!




Hari2 miskin, bila la nak kaya!!!
Quote Aliaskotonggo 19-6-2017 09:21 PM
indon takleh nampak ni nanti dia claim dia punya
Quote rospinki 20-6-2017 04:38 PM
boleh try ni..malas nak cari kt meru sana..dahla kena amik nombo sebab terlalu ramai kestemer dia..lemang dia sedap gila..tapi takpelah tahun ni buat cara bgini aje..yg penting rendang daging sendiri bikin.
Quote drivethru 25-6-2017 04:46 PM
2 in 1

Kuih lopeh n lemang.
Quote sofiazara 2-7-2017 03:14 AM
mesti boleh detect rasa lain tak sesedap yg ori

Lihat semua komen(14)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.055030s Gzip On
To Top