Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis

Mountain Dew, Rahsia Perapan Ayam Jadi Lebih Berjus Dan Lembut

15-3-2017 01:12 PM|Oleh: Adib ZA | Dilihat: 4379| Komen: 17


Sekali mendengarkannya, pasti anda berasa pelik bila minuman bergas, Mountain Dew dijadikan bahan perapan daging atau ayam. Ya, ia bukan sahaja rahsia untuk melembutkan daging, malah menjadikan ia lebih berjus dan enak!

Sebenarnya, ia merupakan idea yang dicedok daripada resipi masyarakat Korea yang menggunakan Sprite atau air citrus soda yang lain untuk melembutkan daging. 

Perapkan bancuhan ini nanti bersama ayam atau daging selama sekurangnya 4 jam. Anda boleh membakar, memanggang atau menggorengnya. Pasti berjus gila! 


Bahan-bahan:

1 cawan Mountain Dew
1/4 cawan sos soya
1/4 cawan minyak sayuran
3 ulas bawang putih, dicincang
sedikit halia, dicincang
sedikit minyak bijan
serbuk cili mengikut citarasa
sedikit daun bawang, dihiris

Cara-caranya:

1. Campur semua bahan dalam mangkuk.

2. Gaul sehingga sebati.

3. Perapkan ayam atau daging dengan bahan ini selama sekurang-kurangnya 4 jam. 

4. Anda boleh bakar, panggang atau menggorengnya, terpulang kepada anda. Hasilnya yang sangat juicy! - CARI 

Foto: Carian Internet

Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
0
Terkejut
2
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
1
Komen: 17
Komen

Previous : Pulut Mangga Thai Special Mengangkat Selera, Memang Terbaik!

Next       : Sangkaya Ala Boat Noodle, Resipi Homemade Boleh Cicah Banyak Kali

Komen Terbaru

Quote nisako 21-3-2017 12:49 PM
wow boleh cuba la ni

Lain-lain Komen

Quote CardiGans85 15-3-2017 01:24 PM
coke pun boleh utk buat resepi mcm ni..n ice cream soda utk batter fish n chip. Tp x penah buat just mkn je kt bbq party d rumah kwn. But mmg sedap la..juicy (klu x overcooked) n tender.
Quote Gadis_sarawak 15-3-2017 01:30 PM
biasa aku perap ngn coke..tak pernah lak try mountain dew ni..leh cuba ni..
Quote CiliPadiSedap 15-3-2017 01:59 PM
air 7UP mint kt mana ada jual ye selain KFC? tak jumpa lagi dekat tesco atau mydin
Quote marion24 15-3-2017 02:17 PM
Biasa coke...boleh cuba ni
Quote cik-jaja 15-3-2017 05:54 PM
pernah dengar pasal mountain dew, tp ni 1st time tgk resepinya
Quote WhiskeyScotch 16-3-2017 02:08 AM
So yummy!!! Nak buat tu yang malas tu.
Quote dyana612 16-3-2017 08:15 AM
CardiGans85 replied at 15-3-2017 01:24 PM
coke pun boleh utk buat resepi mcm ni..n ice cream soda utk batter fish n chip. Tp x penah buat just ...

ada beza x klu guna coke@m.dew..kena bakar brp minit supaya x overcooked
Quote JeNaB_PopPop 16-3-2017 08:50 AM
selalu kaknab guna sprite...sedap, juicy sgt. nnt leh la try pakai mountain dew ni
Quote de_ikea 16-3-2017 11:53 AM
dyana612 replied at 16-3-2017 08:15 AM
ada beza x klu guna  bakar brp minit supaya x overcooked

Coke tu gula dia caramelized. Jd ayam tu tender. Kalau mountain dew ada lemon kan, so mungkin ada rasa citrus dan lg sedap kot.
Quote mimiquee 16-3-2017 12:09 PM
sedapnyaaaaa
Quote mimiquee 16-3-2017 12:09 PM
bagus info2 ni
Quote mimiquee 16-3-2017 12:09 PM
boley try lpas ni
Quote CardiGans85 17-3-2017 03:26 PM
dyana612 replied at 16-3-2017 08:15 AM
ada beza x klu guna  bakar brp minit supaya x overcooked

Rs sedap la..hehe..manis2 cket n lembut. Kulit pun ade kesan grill.sy tya bkr dlm 20mnt tp tgk potongan ayam tu juga. Api pun kena jaga/medium heat.
Quote dyana612 17-3-2017 07:17 PM
CardiGans85 replied at 17-3-2017 03:26 PM
Rs sedap la..hehe..manis2 cket n lembut. Kulit pun ade kesan grill.sy tya bkr dlm 20mnt tp tgk pot ...

Mlm ni jugk nk buat
Quote pearl.silver 19-3-2017 08:02 AM
Dulu buat perap daging guna ginger beer
Quote scents 19-3-2017 11:37 PM
Wah kene cuba ne good info tq
Quote nisako 21-3-2017 12:49 PM
wow boleh cuba la ni

Lihat semua komen(17)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.062768s Gzip On
To Top