Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis

Sangkaya Ala Boat Noodle, Resipi Homemade Boleh Cicah Banyak Kali

16-3-2017 06:26 PM|Oleh: Myra Rozi | Dilihat: 11264| Komen: 13

Lazat benar rasanya bila dapat makan roti yang disapu jem atau roti yang dicicah kaya.

Lebih-lebih lagi bagi anda yang pernah mengunjungi Boat Noodle, pasti pernah merasai kenikmatan rasa roti kukus yang dicicah dalam sangkaya yang lemak dan berkrim.

Tidak perlu bersusah payah lagi ke sana semata-mata mahu menikmatinya, boleh buat sendiri di rumah. Cuba resipi ini.

Foto: Carian Internet
Bahan-bahan:
Santan (200ml)
Susu sejat (2 cawan)
Susu Pekat (2 sudu besar)
Gula Melaka (1/2 keping)
Gula Pasir ( 2 sudu besar)
Telur (1 biji)
Tepung Jagung (2 sudu besar)
Daun Pandai (8 helai)
Pewarna Hijau (1/2 sudu kecil)

Cara-cara
1. Tumbuk atau kisar daun pandan

Foto: FB WN syuhada

2.  Tapis air pandan

Foto: FB WN syuhada

3.  Satukan semua bahan dalam periuk kecuali tepung jagung. Kacau rata

Foto: FB WN syuhada

4. Bila gula melaka dah cair tambah tepung jagung. Kacau rata sampai pekat likat. Siap
 
Foto: FB WN syuhada

5. Boleh hidang bersama roti yang dah dikukus 5 minit

Foto: FB WN syuhada

6. Bila nak hidang, tambah susu cair dalam sangkaya tadi 

Foto: Falia Shazana
Mudah sahaja rupanya untuk membuatnya, sesuai dihidangkan ketika jamuan bersama keluarga dan rakan-rakan.

Puas hati, malah boleh makan berulang kali dan cicah sepuas-puasnya.

Selamat mencuba! -CARI

Kredit resipi: Falia shazana

Apa Reaksi Anda...

Bagus
8
Marah
2
Terkejut
5
Sedih
3
Lawak
3
Bosan
5
Komen: 13
Komen

Previous : Mountain Dew, Rahsia Perapan Ayam Jadi Lebih Berjus Dan Lembut

Next       : Putar, Jilat, Dan Goreng! Deep-Fried Oreo, Memang Umph

Komen Terbaru

Quote iznanaziz 4-7-2017 02:08 PM
mongoose_kidz replied at 17-3-2017 07:23 AM
dapnye...kalu beli da 7 hinggit satu set..x puas mkn lak tu..
nnt boleh buat sndiri

kat bahan2 tu, tak letak pun susu cair.

tapi part yg last tu, bila nak hidang, suruh letak susu cair pulak.

Lain-lain Komen

Quote siskepoh 16-3-2017 06:40 PM
lapar terus.mendidih perot ni tgok
Quote Andyscenes 16-3-2017 06:44 PM
Nakkkkkkkkkkkk
Quote mirebus 16-3-2017 06:50 PM
sedapnya! lapar lah pulok
Quote mongoose_kidz 17-3-2017 07:23 AM
dapnye...kalu beli da 7 hinggit satu set..x puas mkn lak tu..
nnt boleh buat sndiri
Quote sangrimba 17-3-2017 07:56 AM
Woww...menarik
Quote vanillaninja 17-3-2017 11:57 AM
Sedappppp! I pergi Boat Noodle tu makan ni je, noodle nya I tak lalu nak makan
Quote cik-jaja 17-3-2017 05:54 PM
ok menarik..blh try hujung minggu ni
Quote Aizuzu 17-3-2017 05:58 PM
Dapnyaaaa la tgok
Quote bingai99 17-3-2017 07:20 PM
Nak tanya... Susu sejat tu nk masuk skali dlm piyuk atau kemudian dihidangkn sekali? atau yg tu xmasuk dlm resepi?
Quote Lagubestbest 20-3-2017 06:51 PM
nyumm.. makan dengan pau homemade pun sedap ni
Quote ibuaq 30-5-2017 01:28 PM
        
Quote deekhan 7-6-2017 01:44 PM
balik nk try bt
Quote iznanaziz 4-7-2017 02:08 PM
mongoose_kidz replied at 17-3-2017 07:23 AM
dapnye...kalu beli da 7 hinggit satu set..x puas mkn lak tu..
nnt boleh buat sndiri

kat bahan2 tu, tak letak pun susu cair.

tapi part yg last tu, bila nak hidang, suruh letak susu cair pulak.

Lihat semua komen(13)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.060758s Gzip On
To Top