Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis

Sedap Dimakan Panas-Panas, Bebola Keledek Manis Ala Thai Lembut Dan Kenyal

20-3-2017 12:28 PM|Oleh: Myra Rozi | Dilihat: 1977| Komen: 14

Jika berkunjung ke Thailand, sudah tentu anda tidak akan melepaskan peluang untuk mencuba bebola keledek manis.

Bukan sahaja di negara tersebut, malah bebola bertekstur kenyal ini popular di sini. Kalau pergi ke Cameron Highlands atau Petaling Street KL, banyak kedai yang menjualnya.

Rasanya yang mengasyikkan ditambah pula dimakan panas-panas, memang terbaik!

Foto: Hangat.com
Malas nak keluar membelinya? Apa kata buat sahaja sendiri di rumah. Rujuk resipi di bawah:

Bahan-Bahan
450 g keledek direbus dan dilecek
1/2 cawan tepung pulut
3/4 cawan tepung beras
1/4 cawan gula
1 sudu teh serbuk penaik
Minyak untuk menggoreng

Cara-Cara
1. Satukan semua bahan sehingga menjadi doh lembut

2. Bentukkannya seperti bebola kecil

Foto: Hangat.com
3. Sapukan sedikit tepung diatas dulang supaya bebola tidak melekat

4. Goreng sehingga kekuningan

Bebola akan timbul jika sudah masak. Siap!

Foto: patyskitchen.blogspot.my
Hidangkannya bersama air kopi atau teh untuk hidangan sarapan pagi atau minum petang.

Selamat mencuba. -CARI
Kredit Resipi :Patyskitchen

Apa Reaksi Anda...

Bagus
2
Marah
0
Terkejut
1
Sedih
1
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 14
Komen

Previous : Putar, Jilat, Dan Goreng! Deep-Fried Oreo, Memang Umph

Next       : Jeruk Mangga Asam Boi, Sekali Makan Pasti Nak Lagi

Komen Terbaru

Quote KuewTeuwKungFu 6-4-2017 11:25 AM
nape sedap wehhhh...cam cucur manissss

Lain-lain Komen

Quote myakayina 20-3-2017 12:59 PM
boleh buat nti..ni yg adik aku sibuk ckp sedap..dia beli kat mana ntah aritu..aku ingatkan kuih ubi getuk..dia ckp bukan..rupanya kuih yg ni..
Quote epis 20-3-2017 02:02 PM
Sedapnya... selalu beli kat kedai i loo you...
Quote dubuk 20-3-2017 04:04 PM
dubuk paling suka keledek
Quote hannahwong92 22-3-2017 02:42 PM
sedapnya.......
Quote greantea 23-3-2017 05:16 PM
sedap. boleh cuba bt nnt. last mkn kat CH
Quote jazaa100 25-3-2017 08:23 PM
Knp aku buat tak jadi....

Tak sedap pun....
Quote pearl.silver 27-3-2017 07:54 PM
Ala2 kuih cekmek molek?
Tp xda inti
Quote jazaa100 27-3-2017 09:14 PM
pearl.silver replied at 27-3-2017 07:54 PM
Ala2 kuih cekmek molek?
Tp xda inti

Kuih cek mek molek bubuh tepubg pulut ke pearl....

Yg ni bubuh tepung pulut & tepung beras

Quote pearl.silver 27-3-2017 09:39 PM
jazaa100 replied at 27-3-2017 09:14 PM
Kuih cek mek molek bubuh tepubg pulut ke pearl....

Yg ni bubuh tepung pulut & tepung beras

Haha..
Jd ni versi koci keledek xda inti yg goreng laa  
Quote jazaa100 27-3-2017 11:15 PM
pearl.silver replied at 27-3-2017 09:39 PM
Haha..
Jd ni versi koci keledek xda inti yg goreng laa

Tak jugak sbb kuih koci tak bubuh tepung beras....

Tepung beras lebih byk dari tepung pulut...

Hari tu akak cuba, tapi tak ikut sukatan lah...akak lebihkn tepung pulut, tepung beras sikit je tapi jadi keras...tak kenyal pun...

Quote pearl.silver 27-3-2017 11:21 PM
jazaa100 replied at 27-3-2017 11:15 PM
Tak jugak sbb kuih koci tak bubuh tepung beras....

Tepung beras lebih byk dari tepung pulut...
...

Kuih sebenar nye kenyal2 mcm buah melaka?
Buah melaka iols buh tepung beras gk tp sikit je

Nanti balik kg nk try buat la
Quote coqsukun 31-3-2017 05:24 AM
Ni Yg mcm kt Cameron Highlands tu ke?
Quote WhiskeyScotch 1-4-2017 01:21 AM
Sedapnyaaaa keledek!!!
Quote KuewTeuwKungFu 6-4-2017 11:25 AM
nape sedap wehhhh...cam cucur manissss

Lihat semua komen(14)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.064660s Gzip On
To Top