Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis

Panas-Panas Begini, Nyaman Rasanya Dapat Makan Ais Krim Jeruk Homemade

18-4-2017 04:35 PM|Oleh: Myra Rozi | Dilihat: 2908| Komen: 27

Cuaca panas begini, memang begitu mengasyikkan bila dapat menikmati ais krim.

Memang betul terdapat banyak pilihan di kedai-kedai, namun tidak dapat menandingi ais krim yang satu ini.

Istimewa benar rasanya, masam, manis, masin semua bergabung 'menari-nari' dalam mulut.

Mana tidaknya, ais krim jeruk yang tular ini memang sangat mudah dihasilkan. Jom tengok.

Foto: IG Roseazmera_kekabu
Bahan-bahan:
Mangga Muda
Gula
Garam
Cuka
Serbuk Asam Boi
Buah Asam Boi

Cara-cara

1. Potong mangga muda dan letakkannya dalam bekas.
2. Campurkan air gula, secubit garam, 2 sudu besar cuka, serbuk asam boi dan buah asam boi ke dalam bekas mangga muda tadi.
3. Masak sampai mendidih dan sejukkan.
4. Simpan dalam peti ais sekurang-kurangnya semalaman.
5. Masukkan air jeruk dan potongan mangga yang telah disediakan itu ke dalam bekas plastik ais krim.
6. Bekukan dan siap!

Foto: IG Nanialiciouskitchen
Kalau mahu lagi senang, beli sahaja jeruk yang sudah siap di pasaran dan campurkannya dengan air gula.

Anda juga boleh menggantikan mangga muda dengan sebarang jeruk lain, mengikut citarasa masing-masing.

Bukan sahaja senang, malah boleh menjimatkan kos. Ibu-ibu anak ramai boleh ikut resepi ini, mahu dijadikan sebagai bahan jualan pun boleh juga.

Selamat mencuba!-CARI

Kredit Resipi: Rathi Jaya

Apa Reaksi Anda...

Bagus
2
Marah
1
Terkejut
1
Sedih
1
Lawak
2
Bosan
1
Komen: 27
Komen

Previous : Ini Dia Bahan Perapan Untuk Ayam Goreng Pedas Ala-Ala Mcd Tu

Next       : Kerabu Seafood Ala Thailand, Kena Cuba Resipi Viral Ni!

Komen Terbaru

Quote swayne 20-6-2017 07:40 PM
Eii nak buat lahh

Lain-lain Komen

Quote mrizumi 18-4-2017 05:52 PM
Sedap ni..favourite dr kecik..
Quote merrissa 18-4-2017 07:48 PM
macam sodap ni....asam boi pon dah nikmat.....apatah lagi mangga muda
Quote mochi1098 18-4-2017 10:48 PM
Meleleh ailioo..fevret zaman skolah nii..
Quote Tabisan 18-4-2017 11:07 PM
ey terliur pulak
Quote Siputjelly 18-4-2017 11:22 PM
pehhh sedap ni. malangnya tengah preggy pula ni. haishh
Quote lieliey 18-4-2017 11:23 PM
eskrem jeruk pedas pun sodap ni
Quote Sandal 19-4-2017 07:28 AM
aiskrim zaman kecik2
yang ada masin2 (asamboi) merah pon sedap
Quote jue10 19-4-2017 10:12 AM
Adoi dap nyeee
Quote karamell 19-4-2017 01:04 PM
kecik2 dulu mak selalu buat. ohhhh sedapnya
Quote Ipo 19-4-2017 01:54 PM
sedapnya lahai...
dulu suka makan ais krim asam boi
Quote jlo 19-4-2017 02:20 PM
letak cuka...bole omit kot kalo ku buat..cuka tu mengundang gastrik
Quote CardiGans85 19-4-2017 02:38 PM
jlo replied at 19-4-2017 02:20 PM
letak cuka...bole omit kot kalo ku buat..cuka tu mengundang gastrik

Cuka tu ganti lemon/limau bole kot..x pun green apple jus..me pun gastrik kuat lately,tiap2 pg mkn ubt. Mkn pun x bole mcm biasa..
Quote jlo 19-4-2017 02:43 PM
CardiGans85 replied at 19-4-2017 02:38 PM
Cuka tu ganti lemon/limau bole kot..x pun green apple jus..me pun gastrik kuat lately,tiap2 pg mkn ...

haah ye..ganti ngan lemon la camni

gastrik ni mmg kalo kene serba serbi la rasa tak best
Quote CardiGans85 19-4-2017 02:44 PM
jlo replied at 19-4-2017 02:43 PM
haah ye..ganti ngan lemon la camni

gastrik ni mmg kalo kene serba serbi la rasa tak best

Tu la.sabo je le
Quote Anjalli 19-4-2017 03:22 PM
Jejes airliur tengok ni! Sedap nih!
Quote drivethru 19-4-2017 05:11 PM
Pernah cuba. Jiran orang kelantan bagi. Tapi dia buat letak cili sikit. Rasa masam, manis, masin n pedas sikit.
Quote WhiskeyScotch 20-4-2017 01:58 AM
I tak pernah rasa ice cream jeruk. Kalau asam boi tu pernahlah.
Quote cheergirlz 20-4-2017 09:56 PM
time blik skolah slalu bli...mmg sdap..klah magnum..hihihihi
Quote nisako 21-4-2017 08:45 AM
sedapnyee.... nak buat la

Lihat semua komen(27)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.069809s Gzip On
To Top