Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis

Lembut Berjus, Tak Sabar Nak Berbuka Dengan Ayam Goreng Ungkep Indonesia

13-6-2017 03:48 PM|Oleh: Myra Rozi | Dilihat: 1929| Komen: 21

Makanan yang datangnya dari Indonesia memang tidak dapat dinafikan lagi keenakannya.

Biasanya kita di Malaysia hanya goreng ayam menggunakan tepung biasa, apa kata cuba pula resipi dari negara seberang ini yang memang luar biasa sedapnya.

Dipanggil sebagai Ayam Goreng Ungkep, pasti tak menyesal kalau cuba sendiri di rumah!

Buat pengetahuan, ungkep membawa maksud 'tertutup' dan sesuai dengan namanya, resipi ayam ini memerlukan kita untuk menutup bahagian atas kuali semasa memasaknya. Jom tengok!

Foto: riungtenda
Bahan-bahan:
1 ekor ayam (dipotong 8)
Daun pisang untuk balut ayam
Minyak masak untuk menggoreng

Bahan untuk perapan
5 ulas bawang putih
Kunyit
1 sudu kecil ketumbar
Halia
3 biji buah keras
Garam

Cara-cara
1. Kisar semua bahan perapan dan salutkannya pada ayam.
2. Balut ayam dengan menggunakan daun pisang.
3. Masukkan ayam yang sudah dibalut tadi ke dalam kuali dan letakkan penutup di atasnya.
4. Biarkan ayam masak dan tunggu sehingga jusnya keluar.
5. Keluarkan ayam yang sudah 'diungkep' tadi dan gorengkannya di dalam minyak panas sehingga kekuningan.
6. Siap dan sedia untuk dihidangkan!

Sesuai sangat untuk dijadikan menu berbuka puasa nanti. Lembut, berjus dan penuh dengan rasa yang tidak dapat digambarkan dengan kata-kata. Cuba sendiri, baru tahu! -CARI

Kredit resipi: Buku 60 Resep Masakan Favorit Anti Gagal

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 21
Komen

Previous : Rasai Kelainan Bersahur Dengan Tempe Rebus Bergoreng Jawa Ini!

Next       : Bukan Rendang Biasa, Rendang Bebola Ayam Ini Memang 'Menyengat'!

Komen Terbaru

Quote nisako 16-6-2017 03:39 PM
dapnye........................

Lain-lain Komen

Quote kentel 13-6-2017 04:05 PM
ungkep ni masakan jawa fyi...
Quote mzzenma 13-6-2017 04:20 PM
masukkan ayam dalam kuali kosong ke..sambil on api?
Quote cik-jaja 13-6-2017 04:39 PM
ya allah sedapnya gambar! macam terbau2 je...sabo2...
Quote imransulaiman 13-6-2017 05:44 PM
Goreng ikan tutup kuali pun sedap.. Isi ikan lembut juicy
Quote dubuk 13-6-2017 06:01 PM
sedapnya peha ayam ranguppp
Quote swayne 13-6-2017 06:51 PM
imransulaiman replied at 13-6-2017 05:44 PM
Goreng ikan tutup kuali pun sedap.. Isi ikan lembut juicy

Ohh i baru tahu. I tutup kuali sebab takut meletup.
Quote fox. 13-6-2017 07:04 PM
oh ni rupanya ayam ungkep. baharu semalam kawan akak masak ayam ni. akak ingatkan dia sahaja taram nama ungkep itu
Quote imransulaiman 13-6-2017 08:16 PM
swayne replied at 13-6-2017 06:51 PM
Ohh i baru tahu. I tutup kuali sebab takut meletup.

Hahahaha... Boleh juga.

Tapi kalau tutup kuali masa goreng ikan, guna minyak sikit saja, ikan cantik masak dia. Api biar perlahan  


*petua emak saya  
Quote swayne 13-6-2017 08:22 PM
imransulaiman replied at 13-6-2017 08:16 PM
Hahahaha... Boleh juga.

Tapi kalau tutup kuali masa goreng ikan, guna minyak sikit saja, ikan  ...

Wahhh thank you untuk petua ni. Nak try lah.
Quote Felycya 13-6-2017 09:36 PM
Nyum....

Pebret ni....
Quote Lagubestbest 13-6-2017 10:34 PM
Takyah susah pelik2, celup breadcrumb + serbuk kari kalau nak rasa ayam goreng sedap.
Quote WhiskeyScotch 13-6-2017 11:43 PM
Boleh buat untuk berbuka nanti.
Quote Hessa 14-6-2017 11:21 AM
Edited by Hessa at 14-6-2017 11:24 AM

ini ayam goreng ungkep. tapi kalau ada yg suka nak yg ala2 rendang style atau style masak minang, yg mana ianya sedikit berkuah..namanya ayam masak ungkep..bahan2 lebih kurang di atas. tp uols boleh try yg iols biasa makan ni, mak iols biasa guna halia, bwg merah, bwg putih, ketumbar, jintan manis (semua ni dikisar), serai (dititik dengan anak lesung), sikit serbuk kunyit, serbuk kari..semua bahan2 ni ikut banyak mana ayam yg uols masak nanti..serius..sgt marvellous..menjilat jari..kalau ayam masak ungkep ni sedap makan dgn nasi & nasi impit/ketupat..
Quote hatikudus 15-6-2017 12:30 PM
Hessa replied at 14-6-2017 11:21 AM
ini ayam goreng ungkep. tapi kalau ada yg suka nak yg ala2 rendang style atau style masak minang, yg ...

Dah try masak ayam ungkep ni, kawan jawa bagi resepi. Sedap!
Boleh jadi menu raya hakak tahun ni
Quote Hessa 15-6-2017 03:43 PM
hatikudus replied at 15-6-2017 12:30 PM
Dah try masak ayam ungkep ni, kawan jawa bagi resepi. Sedap!
Boleh jadi menu raya hakak tahun ni ...

sedap kan..memang macam rendang,cuma xde lengkuas dan santan je..
Quote myakayina 15-6-2017 04:33 PM
sekali tengok mcm ayam penyet tu ek..
Quote ainashiqa 16-6-2017 11:41 AM
lbh kurang mcm ayam penyet je..klu mkn ngn sambal mst mabeles ni
Quote ainashiqa 16-6-2017 11:41 AM
lbh kurang mcm ayam penyet je..klu mkn ngn sambal mst mabeles ni
Quote ainashiqa 16-6-2017 11:41 AM
lbh kurang mcm ayam penyet je..klu mkn ngn sambal mst mabeles ni

Lihat semua komen(21)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.064413s Gzip On
To Top