Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis

Tepung Pisang Goreng Viral, Macam Ni Rupanya Bancuhan Rahsia Enak!

22-8-2017 12:56 PM|Oleh: Adib Za | Dilihat: 14835| Komen: 30

Waktu petang memang sangat 'perfect' bila disulami dengan minum petang dan juga pisang goreng.

Bagai menjadi tradisi pula, seluruh rakyat Malaysia memang sukakan pisang goreng ini. Dapat pula yang dicelup dengan bancuhan tepung rangup, memang terbaiklah.

Namun, kadang kala kecewa bila dapat pisang goreng yang biasa-biasa sahaja. Jom, apa kata anda buat sendiri kerana ada netizen di laman sosial sudah berkongsi resipi rahsia katanya!

Tepung bancuhan pisang goreng, ya anda harus cuba. Memang sangat enak sampai tak cukup sepiring nanti!

Foto: Melissathegreat

Cara-caranya:

1. Sediakan mangkuk, masukkan 2 cawan tepung beras cap gajah.

2. Masukkan juga 4 sudu besar tepung jagung, 1 sudu teh garam, 1 sudu besar gula, 1 biji telur ayam yang kuning sahaja dan 1/2 sudu teh air kapur.

3. Kemudian masukkan juga sedikit pewarna kuning.

4. Bubuh 1-2 sdb kelapa parut untuk menyedapkannya lagi.

5. Gaul semua bahan. Masukkan air sejuk (agak-agak sahaja) jangan cair sangat dan jangan terlalu pekat.

6. Celup pisang hingga rata dan goreng sehingga garing keemasan. 

7. Angkat dan toskan. Memang garing dan sedap sangat! - CARI


Kredit: Viral Media Johor

Apa Reaksi Anda...

Bagus
12
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
1
Lawak
1
Bosan
0
Komen: 30
Komen

Previous : Bimbang Anak Makan Jajan Tak Berkhasiat Di Sekolah? Sediakan Omelet Mi Ini!

Next       : Pedas Boleh Adjust, Gaul-Gaul Mi Dengan Pes Ramen DIY Dah Siap!

Komen Terbaru

Quote tenukbelaan 24-8-2017 12:19 PM
mak ai...terliur pulak rasa...nak g beli la jap gi

Lain-lain Komen

Quote Syalovely 22-8-2017 12:59 PM
Thx for sharing..blhla cuba
Quote kumbang7 22-8-2017 01:18 PM
Xsedap..berminyak
Quote jazaa100 22-8-2017 01:19 PM
Pernah mkn pisang goreng bubuh kelapa ni...memang sedap
Quote Jorja 22-8-2017 01:28 PM
Laki I nak makan gorpis so I surf lah resepi2 mcm ni yg guna byk bahan..bila da siap seriously langsung tak sedap..sekali husband sendiri yg goreng..dia bancuh tepung gandum & garam aja omg lagi sedap & rangup..less is more gitu
Quote matchstick 22-8-2017 01:35 PM
goreng pisang kt jejantas ktm serdang rupa bersalut penuh mcm ni sedap. lama dh x jejak kaki ke situ. tp smpi skrg ingt sbb zaman tu nk gi interview pagi2 buta x smpt nk breakfast smpt beli goreng pisang tu je makan pagi2 buta
Quote CiliPadiSedap 22-8-2017 01:39 PM
makan dengan sambal kicap pekena ais bandung soda johor terangkat kepala.. heaven gila..
Quote BebeQ 22-8-2017 01:43 PM
i diajar dengan bahan tepung gandum, garam sikit, serbuk kunyi sikit dan sedikit minyak. lepas tu goreng macam biasa.
Quote raradhia 22-8-2017 02:42 PM
aik, resepi ni lgsung xguna tepung gandum ka??
Quote LavaUollss 22-8-2017 03:10 PM
siapa yang dah try? sedap ke. Akak malas nak try. Tunggu review je ni
Quote tayam 22-8-2017 03:32 PM

samala..xsuka yg mcm ni, cepat muak..tp xperla org dh share resepi..TQ
Quote deathacker 22-8-2017 04:04 PM
Pisang x de pula kat rmh.kalau x blh try ptg ni. Lain kali la buat.
Quote cmf_Kimmy 22-8-2017 04:18 PM
Aku pun selalu goreng dgn tepung beras, kdg2 campur sesudu je tepung gandum.   
Quote rainbow259 22-8-2017 05:55 PM
ptg2 dpt pisang grg panas.. terbaikkk
Quote rainbow259 22-8-2017 05:55 PM
CiliPadiSedap replied at 22-8-2017 01:39 PM
makan dengan sambal kicap pekena ais bandung soda johor terangkat kepala.. heaven gila..

pergghh.. dh trbyg2 dh nii ahhaaha
Quote CiliPadiSedap 22-8-2017 06:13 PM
rainbow259 replied at 22-8-2017 05:55 PM
pergghh.. dh trbyg2 dh nii ahhaaha

Tengok kulit pisang kt gmbr tu mmg crunchy gila heaven.. akak mati nafsu bila gigit pisang goreng rasa biji? Potong stim betul.. lg satu makan keledek goreng kena sambal kicap... mentua lalu sebelah xperasan.. aiskrim soda bandung pula guna soda botol kaca tu.. makan cmni dh kira mewah sangat2 heaven...
Quote CiliPadiSedap 22-8-2017 06:15 PM
Jorja replied at 22-8-2017 01:28 PM
Laki I nak makan gorpis so I surf lah resepi2 mcm ni yg guna byk bahan..bila da siap seriously langs ...

Tepung sis keladak kut? cuba double check dulu.. nanti laam2 sis pandai boleh kirim resipi kt cari forum.. akak dulu masak pisang goreng rentung fikir biarkan lama cm ayam goreng.. jilaka betul..
Quote CiliPadiSedap 22-8-2017 06:16 PM
deathacker replied at 22-8-2017 04:04 PM
Pisang x de pula kat rmh.kalau x blh try ptg ni. Lain kali la buat.

Kedai aceh , kedai  runcit ada jual, xpun pasar tani.. pastikam sambal kicap pure pekat.. sedap wei...
Quote RatuDunia94 22-8-2017 06:16 PM
Kat kampung iols ada pakcik ni laki bini jual goreng pisang pakai tepung kacang dal.. Lacang dall tu dikisar guna mesin jd tepung..
Mmg sedap, dulu asal lps balik sekolah mesti lepak makan goreng pisang n abc kt kedai tu..
Tp skrg anak deols yg ambik alih bisness.. Mmm jujurin rasa dah x sama goreng piaang tu..
Quote Felycya 22-8-2017 09:21 PM
LavaUollss replied at 22-8-2017 02:10 PM
siapa yang dah try? sedap ke. Akak malas nak try. Tunggu review je ni

Baru try minum petang tadi..

Berminyak sgt xkena lh dgn tekak ai..

Lihat semua komen(30)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.052065s Gzip On
To Top