Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis

Pedas Boleh Adjust, Gaul-Gaul Mi Dengan Pes Ramen DIY Dah Siap!

23-8-2017 01:08 PM|Oleh: Myra Rozi | Dilihat: 2664| Komen: 19

Ingat tak masa mi ramen pedas jadi viral di Malyasia, semua pakat berebut-rebut nak cuba.

Kalau yang gilakan pedas, makan sekali tak cukup rasanya. Sampai sekarang beli walaupun harganya agak tinggi.

Terima kasih sangat pada resipi yang dikutip dari Facebook Nazian Rahman ni sebab dia ajar cara nak hasilkan Ramen DIY dengan cara menghasilkan pesnya sendiri.

Foto: Reddit.com
Bahan-Bahan: 
4 ulas Bawang putih dicincang halus 
1/2 cawan Minyak sayur untuk menumis
6-7 sudu besar Serbuk cili digaul dengan sedikit air
7-8 biji cili padi merah dicincang lumat (lagi banyak,lagi pedas)
Sedikit kicap manis
Kiub ayam
Garam
Gula

Cara-Cara:
1. Tumis bawang putih hingga garing 
2. Masukkan pes cili, & cili padi kacau hingga pecah minyak
3. Tuang kicap ikut citarasa masing-masing
4. Masukkan kiub ayam, garam dan gula secukup rasa

Foto: Recipe4living.com
Siap! Simpan pes dalam peti ais dan bila nak makan, gaulkan sahaja dengan mi segera.

Teruja sangat sebab pastinya sah halal, jimat dan boleh 'adjust' ikut tekak sendiri.

Selamat mencuba! -CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
3
Terkejut
1
Sedih
3
Lawak
2
Bosan
1
Komen: 19
Komen

Previous : Tepung Pisang Goreng Viral, Macam Ni Rupanya Bancuhan Rahsia Enak!

Next       : Resipi Paling Simple Kambing Bakar Lada Hitam, Rugi Tak Cuba Ya!

Komen Terbaru

Quote Husnaazri 4-10-2017 03:59 AM
Mmg pedas gile

Lain-lain Komen

Quote rainbow259 23-8-2017 01:15 PM
sedap nyaaa. blum mkn tghari nii{:thief
Quote raradhia 23-8-2017 01:15 PM
jual laku jgak ni, okeyyyy. .next idea. .
Quote idakamaruddin 23-8-2017 01:44 PM
ramen samyang mmg feveret dakuu

smpai dh lali dh lidah ngn pedas dia
Quote vanillaninja 23-8-2017 02:56 PM
Walaupun I tahan makan spicy food, I cuma pernah makan ramen ni sekali je.
Quote wafeloren 23-8-2017 04:05 PM
pedas siuut tp best...
Quote memeque10 23-8-2017 04:24 PM
sedapnya.......
Quote penguingemok 23-8-2017 04:27 PM
Kena try ni..
Quote aleesyasofia 23-8-2017 05:10 PM
iols suka mkn pdas.. tp perut xthan.. nnt skt prut.. {:cryrun
Quote azwanaliori 23-8-2017 07:42 PM
sama ke rasanye dgn samyang tuuu ,
Quote deathacker 23-8-2017 07:58 PM
Ok nti blh cuba buat
Quote bubblegummy 23-8-2017 08:40 PM
Ala baru je mlm megi kari, next time boleh cuba
Quote miskay 24-8-2017 07:50 AM
wokeh..boleh try ni
Quote diss69 27-8-2017 10:12 PM
memang nk try laa buat..
Quote pearl.silver 28-8-2017 09:13 AM
Ranen samyang ni, sblom masak i akn teruja nk mkn..dah siap masak i rasa xde mood nk mkn
Quote SuRiaGreeNz 28-8-2017 09:13 AM
senangnya.. dpt RASA yg sma mcm samyang ke nti??
Quote msamyrazi 28-8-2017 10:56 AM
adeh lah sedapnye lah samyang ramen. tp i suka yg warna hitam tu lagi kick . skang nie tengah mkn yg chesee ramen tu. agak kureng sikit rasanya compare ngan yg warna hitam tu..
Quote chinta89 28-8-2017 04:45 PM
ramen yg pedas mse viral dulu tu, bg tekak ak penggemar pedas ni,.. sekadar pedas tp x sedap pun.

dia bukan mcm pedas ade aroma yg best di lidah, tp pedas sekadar pedas berdesikkk je.
Quote Rainsack 28-9-2017 06:28 AM
Wahhhhhh bestnyeeee
Quote Husnaazri 4-10-2017 03:59 AM
Mmg pedas gile

Lihat semua komen(19)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.056358s Gzip On
To Top