Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis

Resipi Paling Simple Kambing Bakar Lada Hitam, Rugi Tak Cuba Ya!

24-8-2017 01:30 PM|Oleh: Adib Za | Dilihat: 2095| Komen: 19

Siapa yang tidak menggemari daging kambing? Rasanya yang manis dan jika penyediaan betul, maka dapatlah daging yang lembut dan berjus!

Pergh! Teringatkan tekstur dagingnya itu sahaja boleh buat kecur air liur. 

Anda boleh cuba resipi kambing bakar yang satu ini. Memang paling mudah, bahan cuma beberapa sahaja dan cara masak pun senang. Rugi jika tak cuba!

Foto: Carian internet
Bahan-bahan:

Daging kambing 5-6 keping
Sos tiram 2 sb
Sos lada hitam 3 sb 
Kicap 3 sb 
Hirisan halia tumbuk halus 
Gula 
Serbuk lada hitam 
Daun rosemary 


Cara-caranya:

1. Masuk semua bahan tadi dan gaul sebati. Kalau nak perap, tutup bekas pakai plastik atau aluminium foil dan letak dalam peti.

2. Bakar dalam ketuhar selama 1 hingga 1.30 jam api atas bawah 200 darjah celcius 

3. Jika masak untuk kuantiti banyak, lebih elok bakar atas arang.

4. Boleh hidang dengan kuah lada hitam atau terus diratah begitu sahaja. - CARI 


Kredit: Zaryna isimanlocos via masak apa hari ni

Apa Reaksi Anda...

Bagus
2
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 19
Komen

Previous : Pedas Boleh Adjust, Gaul-Gaul Mi Dengan Pes Ramen DIY Dah Siap!

Next       : Bayam, Keledek Masak Lemak Putih Kelantan Style - Layan Habis!

Komen Terbaru

Quote Si_diam 29-8-2017 10:37 AM
Fuh tengok gambor pun dah leleh ayor liur

Lain-lain Komen

Quote bijigetah 24-8-2017 01:41 PM
Tak mkn kambing.. Darah tinggi
Quote raradhia 24-8-2017 02:11 PM
nak ganti ayam mesti sedap ni kan. .
Quote CiliPadiSedap 24-8-2017 02:21 PM
Masak dia tu 1.30 jam = 90 minit ke? lamanya. Mesti kambing derhaka ni
Quote nisako 24-8-2017 02:31 PM
wah cm best je....................
Quote rainbow259 24-8-2017 02:49 PM
kecur air liur.. sedap nyaa kambing bakar
Quote rainbow259 24-8-2017 02:50 PM
CiliPadiSedap replied at 24-8-2017 02:21 PM
Masak dia tu 1.30 jam = 90 minit ke? lamanya. Mesti kambing derhaka ni

haahah kambing derhaka:-D
Quote pearl.silver 24-8-2017 03:21 PM
Oii sedapnye..
Weekend baru ni mkn kambing bkr..nyum2
Quote aleesyasofia 24-8-2017 03:53 PM
iols hri tue buh sos lata hitam dan sos tiram jer.. xyah renyah2 nak letak mcm2 rmpah.. sdap jgk..
Quote aleesyasofia 24-8-2017 03:54 PM
CiliPadiSedap: Masak dia tu 1.30 jam = 90 minit ke? lamanya. Mesti kambing derhaka ni

biasenya brgantung pd jnis ktuhar jgk.. iols bt hri tue xsmpai sjam pon.. elok jer msknya..
Quote deathacker 24-8-2017 04:23 PM
X mkn kambing. X brp gemar. Tapi klu ganti dgn ayam blh je kan
Quote RatuDunia94 24-8-2017 07:14 PM
X makan kambing.. X auka bau n rasa dia..
Quote RatuDunia94 24-8-2017 07:14 PM
X makan kambing.. X auka bau n rasa dia..
Quote Bellasarah 24-8-2017 09:38 PM
Iolls tumis bawang putih n lada hitam je..then blend..pastu letak sos cili kimbal je..perap jap pastu bakar..sedapp jugak
Quote mzzenma 25-8-2017 07:36 AM
Mzz ni hantu kambing..sedapp sangat..merdeka ni family nak buat bbq boleh lah mzz tambah kambing dlm menu
Quote ainashiqa 25-8-2017 08:34 AM
sedapnya kambin..nk try la
Quote myakayina 25-8-2017 08:39 AM
thanks TT share resepi..weekend ni nak try buat..
Quote pinkypetal 26-8-2017 02:18 AM
aleesyasofia replied at 24-8-2017 07:53 AM
iols hri tue buh sos lata hitam dan sos tiram jer.. xyah renyah2 nak letak mcm2 rmpah.. sdap jgk..

Aah betol.. i prrnah letak bahan sebijik sama dengan you. Sedap.

Tak yah letak macam2 pon takper.Still sedap
Quote tenukbelaan 26-8-2017 12:44 PM
tq for the recipe
Quote Si_diam 29-8-2017 10:37 AM
Fuh tengok gambor pun dah leleh ayor liur

Lihat semua komen(19)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.051477s Gzip On
To Top