Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis

5 Rumah Paling 'Rare', No5 Paling 'Busuk'!

7-9-2017 01:13 PM|Oleh: Maly Rosli | Dilihat: 5121| Komen: 28

Rumahku, syurgaku. Walaupun sesetengah orang mungkin merasakan rumah mereka tidak sehebat mana dan serba kekurangan, namun rumah itulah yang menjadi tempat dirasakan paling selamat, kan?

Pun begitu, rumah macam mana yang menjadi idaman anda? Mesti macam-macam jenis rumah anda bayangkan, bukan? Dari ciri-ciri reka bentuknya sampailah hiasan dalaman yang beramain di kepala anda.

Jom tengok sama ada  rumah berikut berjaya menambat hati anda. Paling kurang, bagi idea untuk anda buat ubah suai rumah kelak pun jadi lah. Siapa tahu kan?


1. Heliodome, Perancis


Siapa yang nak berjimat dan suka mencatu penggunaan elektrik di rumah tu, rumah ini sesuai untuk anda! Panel solar rumah ini membantu anda kekal nyaman dan selesa walaupun dalam cuaca di musim sejuk.


2. Habitat 67, Montreal, Kanada


Ha, apartment ini pula macam susunan lego yang tak berapa nak kena. Tetapi, seni bina itulah yang membuatkan setiap apartment ini sangat unik dan mengagumkan!

Foto: Habitat67


3. Futuro, Sweden


Futuro adalah rumah pasang siap berbentuk kapal angkasa ciptaan Matti Suuronen. Kebanyakan rumah ini boleh ditemui di Finland, iaitu kampung halaman arkitek itu sendiri.

Foto: Futuro

Siapa yang suka ciri-ciri futuristik dan sci-fi memang sesuai sangat tinggal dalam rumah macam ni!


4. Rumah Cermin, Bolzano, Itali


Rumah ini terlindung sedikit dari pandangan orang ramai kerana rekaan 'cermin' uniknya itu membuatkan ia 'hilang' dari permukaan kawasan sekeliling.


Siapa yang suka privasi boleh cuba bina rumah macam ni. Mudah-mudahan, perompak tak akan terperasan dengan rumah ini.

Oh, rumah cermin ini boleh disewa kalau anda berminat, tau!



5. Rumah Mangkuk Tandas, Korea

Foto: Reuters

Ya, anda tak salah baca dan lihat! Rumah ini diberi nama Mr Toilet House dan ia terletak di Bandar Suwon, Korea Selatan. Rumah yang sebiji macam 'mangkuk jamban' ini terbuka untuk lawatan sepanjang tahun, malah ia digunakan untuk menganjurkan pameran dan konsert.


Macam mana? Ada mana-mana rumah yang berjaya menambat hati anda tak? - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
3
Marah
3
Terkejut
1
Sedih
3
Lawak
3
Bosan
3
Komen: 28
Komen

Previous : Bawa Sekeluarga Bercuti Di Resort Ini, Dalam Bandar Je Tapi Persis Di Tepi Pantai!

Next       : Anda Berani Dikurung Dalam 'Sangkar Maut' Bersama Buaya Ini?

Komen Terbaru

Quote Husnaliana 13-11-2017 01:22 AM
Rumah cermin tu cantik. Halaman dia memang sedap je mata memandang. Tapi macam tak sesuai plak rumah cermin kat malaysia ni. Macam panas je

Lain-lain Komen

Quote idakamaruddin 7-9-2017 01:45 PM
bestnyeee

kt msia nape xde rumah2 mcmni ye

padahal arkitek2 msia kretif2 jugak

yg paling kretif pnh ada dulu rumah ayah pin ada cerek gergasi je

Quote nisako 7-9-2017 01:49 PM
wah menarik................................... yg last tu erk?.........
Quote alongweeda 7-9-2017 02:32 PM
vote for no 2...
Quote RatuDunia94 7-9-2017 03:22 PM
Edited by RatuDunia94 at 7-9-2017 03:26 PM
idakamaruddin: bestnyeeekt msia nape xde rumah2 mcmni yepadahal arkitek2 msia kretif2 jugak yg paling kretif pnh ada dulu rumah ayah pin ada cerek gergasi je


Rasanya ada kaitan dgn keselamatan bomba, CFO bagai kot.. Kt sini rumit sikit nk buat benda2 kratif ni..
Quote sehirkedi 7-9-2017 03:58 PM
No. 4 Menarik! {:love
Quote Artemesiaa 7-9-2017 04:00 PM
Wah kreatif dan unik setiap satunya
Quote missdahlia 7-9-2017 04:16 PM
Quote EvieWanKenobi 7-9-2017 05:08 PM
comelnya rumah no. 3..
Quote cikmanggabatu 7-9-2017 09:38 PM

no 3 unik dan menarik
Quote cik_noreen 8-9-2017 12:39 AM
nak rumah cermin!
Quote rykall 8-9-2017 08:49 AM
idakamaruddin replied at 7-9-2017 01:45 PM
bestnyeee

kt msia nape xde rumah2 mcmni ye

Arkitek msia ramai je kreatif boleh buat tapi nak buat nanti azab sbb bahan binaan dah tentu design lain dan kos akan menjadi amat2 tinggi...

Quote syadail 8-9-2017 08:50 AM
nak rumah cermin apa susah, rumah sekarang ni pasang je cermin. Tp lulus ke tak.
Quote syadail 8-9-2017 08:51 AM
ada tak rumah yg dilekat fake grass keseluruhannya.
Quote -electrifying- 8-9-2017 09:09 AM
yg rumah cermin tu nmpk tenang halaman sekitarnya
Quote tombolpintu 8-9-2017 01:19 PM
yg habitat 67 tu mmg aku nampak dari old port ingatkan bangunan hapa...rupanya rumah...cool
Quote ms.mango 8-9-2017 01:34 PM
rumah cermin
Quote hatikudus 8-9-2017 02:35 PM
Tak dapat tengok interiornya hmmm
Quote chinta89 11-9-2017 04:18 PM
kat mesia sape nk wat deco cantik2 mcm ni?
Quote insulin 11-9-2017 06:06 PM
Rumah cermin di Malaysia? Silau la oiiii.......

Lihat semua komen(28)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.048826s Gzip On
To Top