Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis

Tak Susah Rupanya, Resipi Kuah Ala Shell Out!

21-9-2017 12:31 PM|Oleh: Adib Za | Dilihat: 2553| Komen: 9

Bagi peminat makanan laut, pasti tak boleh menolak menu ala Shell Out.

Namun, sebenarnya selain kesegaran makanan laut yang digunakan, kuahnya juga memainkan peranan penting. 

Anda boleh mencuba sendiri kuah ala Shell Out seperti di bawah ini. Pasti tidak menyesal dan membuatnya lagi! 

Foto: Carian internet

Bahan A (kisar)
segenggam cili kering
1 sudu besar serbuk kari 
1 labu bawang besar 
5ulas bawang putih

Bahan B (hiris nipis) 
1labu bawang besar 
5 ulaa bawang putih 
5 helai daun kari 
5-10 biji cili padi (ketuk) 
2 batang serai .

Bahan lain 
sos tiram 3 sudu 
sos ikan 3 sudu 
1 sudu teh lada hitam 
1 sudu teh air limau 
gula 
garam

Loading FB Post...

Cara-caranya:
 
1) Tumis bahan B dngan minyak dan planta (mix tau bagi sedap). Selepas itu masukkan bahan A. Masak sampai garing.

2) Dah garing masukkn bahan lain. Perasakan bagi sedap. Tak payah letak air sebab nanti seafood akan keluarkan air.

* Sudah siap, masukkan seafood. Selepas itu asingkan seafood itu. Tinggalkan kuah dan pekatkan kuah dengan tepung jagung sikit.

* Selepas tabur seafood atas plastik baru tuang lebihan kuah atas tadi.

Tips:
1. Seafood nak sedap sila kukus supaya manis tak hilang.
 
2. Brokoli, jagung, lobak rebus dulu dengan minyak bagi warna cantik. - CARI

Kredit: ‎Myra Suhaimi‎ via Masak Apa Hari Ni

Apa Reaksi Anda...

Bagus
3
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 9
Komen

Previous : Burger 'Berdarah' Bukan Lagi Makanan Terlarang Vegetarian!

Next       : Cuba Lain Sikit, Sardin Tin Masak Lemak Cili Padi. Memang Pedas Sedap!

Komen Terbaru

Quote Husnaazri 4-10-2017 03:34 AM
Nak cuba la! Tq untuk resepi TT

Lain-lain Komen

Quote Andyscenes 21-9-2017 01:14 PM
Rebus dgn minyak???
Quote ItisDD 21-9-2017 01:30 PM
Boleh cuba wat sdri ni
Quote JerryJemima 21-9-2017 01:41 PM
Ni resipi utk kuah yg pedas atau yg butter tu..
Quote kertas_putih 23-9-2017 10:41 AM
macam senang je
Quote shanshero 25-9-2017 12:12 AM
tertarik dengan jagung rebus tu. lama dah tak makan.
Quote syitaeyqa 25-9-2017 12:32 PM
I baru je buat weekend lepas. Mmg senang pun cuma renyah sikit laa. Hehe. Sedap ikut resipi ni. tmbh cili kalau nak pedas sikit. Udang tu I goreng sbb nak lg rangup
Quote melatiazman 27-9-2017 11:04 PM
dah lama nak masak shell out ni, resepi ni paling simple so far good
Quote kittypong31 28-9-2017 01:40 AM
Suka sauce yg creamy butter tu. Selalu kalau order for family makan kat rumah, yg creamy tu habis dulu dari yg pedas tu
Quote Husnaazri 4-10-2017 03:34 AM
Nak cuba la! Tq untuk resepi TT

Lihat semua komen(9)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.064481s Gzip On
To Top