Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis

Sedih! Tiada Lagi Pokok Palma, Mercu Tanda Los Angeles Selepas Ini...

6-10-2017 04:24 PM|Oleh: Adib Za | Dilihat: 2997| Komen: 13

Pokok palma dan Los Angeles bagai sukar dipisahkan. Ia sangat sinonim di kalangan penduduk dan juga para pelancong yang berkunjung ke LA.

Imej pokok palma sering menghiasi pelbagai poster pelancongan sehinggalah poster filem berlatarkan LA. 

Namun, kini dikatakan LA bakal kehilangan ratusan pokok palma kerana ia telah dijangkiti dengan kulat dan juga penyakit, selain usia pokok palma yang semakin uzur. 


Malah, dikatakan pihak perbandaran juga tidak bercadang untuk menggantikan atau menanam pokok palma yang baru, menurut Los Angeles Times. 

Sebaliknya, pihak berwajib bercadang untuk menggantikan pohon palma yang sudah mati dengan pokok spesis lain yang boleh beradaptasi dengan cuaca kering di sana.


"Pokok palma memang ikonik dan juga indah, namun LA kini berhadapan dengan gelombang panas, oleh itu kami memerlukan pokok yang lebih bertahan, selain mampu memberikan suasana redup dan menyejukkan bandar," ujar Elizabeth Skrzat, pengarah program City Plants.

Pada tahun 1990, dilaporkan terhadap 75,000 pokok palma di seluruh jalan di LA. Dilaporkan kini kuantitinya semakin mengecil dan LA semakin kehilangan pokok ikonik ini dalam masa 50 tahun akan datang. - CARI 



Foto: Carian internet

Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 13
Komen

Previous : Wow, Di Lubang Benam Ini Tersembunyinya Taman Yang Sangat Indah!

Next       : Serius Cantik Macam Di Luar Negara, Terap Pine Forest Kedah Jadi Lokasi Bergambar Terbaru

Komen Terbaru

Quote Artemesiaa 9-10-2017 05:43 PM
Kalau dah rosak dan boleh membahayakan eloklah diganti.  Tapi kalau ganti dengan yang jenis pasang siap tu bahaya juga kalau waktu hujan ribut.

Lain-lain Komen

Quote sharlenetexas 6-10-2017 07:19 PM
cuaca kering dan gelombang panas memerlukan pokok yg lebih tahan lasak. nnt ada yg tuduh tiru arab padang pasir pulak
Quote damian_lee 7-10-2017 08:57 AM
Tanamlah pohon beringin tegaknya rendang
.
Kat sini orang xnak sebab acik2 kepam kata ada pontianak
Xpun kuntilanak kalau bahasa trisna
Quote Tapayana 7-10-2017 09:25 AM
tanam la pokok kurma.

miami pun ada jgk kan tanam palm tree
Quote -electrifying- 7-10-2017 10:29 AM
tanam la kaktus terus
Quote cmf_BeachBoys 7-10-2017 11:17 AM
Tanam pokok kelapa la {:nose
Quote CiliPadiSedap 7-10-2017 11:31 AM
Tanam cili kulai dik
Quote Konahhh 7-10-2017 02:30 PM
Sayangnyaaa pokok palma bakalan terhapus. Tapi kalau nak, Los Angeles boleh start tanam pokok kurma, pokok figs, pokok cactus hehehe sebab semuaaa ni tahan panas. Tapi rendanglaaa.
Quote nisako 7-10-2017 06:02 PM
tanam je le apa2 pun......
Quote amone 7-10-2017 08:35 PM
nisako replied at 7-10-2017 06:02 PM
tanam je le apa2 pun......

tuler kan... banyak lagi pokok2 yang ada... pilih jerler...
Quote supernaturalee 8-10-2017 03:47 AM
Tanam pokok durian
penat jessica chastain promote
Quote irwansuhadi 9-10-2017 11:39 AM
tanam pokok kelapa sawit je... at least, nanti kalau orang tanya buat apa pergi LA, boleh jawab menyawit...
Quote ikinbest 9-10-2017 05:02 PM
Sayangnya.. trademark tu..  
Quote Artemesiaa 9-10-2017 05:43 PM
Kalau dah rosak dan boleh membahayakan eloklah diganti.  Tapi kalau ganti dengan yang jenis pasang siap tu bahaya juga kalau waktu hujan ribut.

Lihat semua komen(13)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.045055s Gzip On
To Top