Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis

Diyakini Bersih Dan Halal, Jangan Ragu-Ragu Buat Tauhu Sendiri Di Rumah

10-10-2017 01:33 PM|Oleh: Myra Rozi | Dilihat: 1489| Komen: 18

Lembut-lembut teksturnya, tauhu memang sedap betul bila dicampurkan dalam menu masakan.

Senang sahaja beli di pasar, tapi kalau sukakan cabaran nak cuba sendiri buat tauhu di rumah apa salahnya kan?

Mana tau nanti boleh jadi pengusaha tauhu siapa tahu. Jom cuba resipi di bawah:

Bahan-Bahan

1. 1 Kilo kacang soya
2. Cuka
3. Napkin bayi yang bersih dan belum dipakai lagi

4. Bekas penapis seperti di bawah. (2 bekas saiz yang sama)

Cara-Cara

1. Rendam kacang soya semalaman, cuci bersih dan toskan airnya.

2. Kisar kacang soya dengan air. Sukatannyam 1 cawan kacang soya bersamaan dengan 2 cawan air.

3. Tapis dengan kain napkin tadi dan perah sampai habis.

4. Masukkan air tapisan dalam periuk besar dan kacau sampai naik bau. Kacau terus jangan bagi pecah dan tunggu 5 minit baru tutup api. Tunggu 5 minit lagi bagi suam sedikit.

5. Tapis untuk kali yang kedua untuk buang hampas yang tersisa.

6. Masukkan air tapisan tadi ke dalam bekas yang sesuai, Masukkan 10 sudu besar cuka makan dan kacau. Tunggu sehingga 20 minit untuk jadi ketulan.

*Kalau nak letak GDL (serbuk Tao FU Fa) beli kat kedai bakeri pun boleh, untuk gantikan cuka makan tadi.
-60 gr air suam
-25 gr GDL kacau sebati baru campur sekali.

7. Siapkan bekas tapis tadi dan letakkan satu lagi napkin.

8. Masukkan bancuhan yang dah menjadi ketulan tadi.

9. Terus tutup

10. Tindihkan dengan apa-apa papan yang sama besar dan letakkan pemberat dia atasnya.

11. Siap dan boleh dipotong.

12. Letak dua sudu besar cuka ke dalam air rendaman tauhu.
Foto: Facebook

Selamat mencuba! -CARI

Kredit Resipi: Mimi Ly

Apa Reaksi Anda...

Bagus
2
Marah
1
Terkejut
1
Sedih
1
Lawak
1
Bosan
1
Komen: 18
Komen

Previous : Resipi Mi Wantan Homemade Terbaik Ada Di Sini, Rugi Besar Tak Cuba

Next       : Rupanya Mudah Tapi Hasil Memang Merecik, Kena Cuba Nasi Ayam Thai Ini!

Komen Terbaru

Quote kertas_putih 11-10-2017 12:19 PM
macam senang je..

Lain-lain Komen

Quote raradhia 10-10-2017 01:42 PM
i suka sgt mkn tauhu ni, grrrr. .campur dlm sayur, goreng, pun sodappppp!
Quote Andyscenes 10-10-2017 01:48 PM
raradhia replied at 10-10-2017 01:42 PM
i suka sgt mkn tauhu ni, grrrr. .campur dlm sayur, goreng, pun sodappppp!

Arhhh jgn ckp lapa ni
Quote raradhia 10-10-2017 01:50 PM
Andyscenes replied at 10-10-2017 01:48 PM
Arhhh jgn ckp lapa ni

pergi cari tauhu skrg!!
Quote Rainrein 10-10-2017 02:05 PM
Sedapnye tauhu. Dulu time kekecik mak selalu buat tauhu kukus. Lama dah x makan.
Quote cewekbopot 10-10-2017 02:15 PM


halalan toyyibaa
Quote nisako 10-10-2017 02:24 PM
wah ... tapi I malas nk buat........... heheee
Quote maryamamina 10-10-2017 03:03 PM
Dulu kecik2 mak selalu buat
Quote Andyscenes 10-10-2017 05:13 PM
raradhia replied at 10-10-2017 01:50 PM
pergi cari tauhu skrg!!

Pernah mkn kat bandung kena food
Poisoning tapi tauhu dia perhh sedap
Quote Jorja 10-10-2017 05:36 PM
Nak try buat cuti ni.. ttiba pula negative thinking takut selama ni makan tauhu org buat guna napkin kotor yucks..harus mula buat sendiri
Quote kuihbakar 10-10-2017 07:40 PM
Mudah je rupanya nak buat
Quote RatuDunia94 10-10-2017 07:56 PM
Apa beza air soya dan air tahu?
Quote aku_best 10-10-2017 08:53 PM
TT..Kalo nak buat dalam kuantiti yang sikit boleh ker....
Quote DeeHanania 10-10-2017 11:14 PM
Dap er!!!!
Quote MarissaOberlin 11-10-2017 01:39 AM
Sedapnyahhhh. tapi hakak kosser la nak membuatnya homemade. beli sajorkkkk
Quote merrissa 11-10-2017 07:35 AM
fuyo macam senang je buat....aku pon suke makan tofu ni...goreng or letak dalam sup...yum yum yum
Quote tembikai 11-10-2017 08:00 AM
sedapp nih...pastu buat tauhu sumbat ...
Quote miauw 11-10-2017 08:26 AM
bestnyaaa.rs nk cuba buat je
tapi brapa lama boleh tahan ek?
Quote kertas_putih 11-10-2017 12:19 PM
macam senang je..

Lihat semua komen(18)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.048145s Gzip On
To Top