Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis

Warga Finland Habiskan 12 Kg Kopi Seorang Dalam Masa Setahun!

11-10-2017 04:09 PM|Oleh: Adib Za | Dilihat: 1993| Komen: 41

Kopi bukan sahaja disukai oleh rakyat Malaysia, sebaliknya ia boleh dikatakan sebagai minuman kegemaran seluruh dunia. 

Malah, kebanyakan negara pun mempunyai variasi kopi mereka yang tersendiri. 

Namun begitu, pastinya ramai yang tidak mengetahui negara mana yang paling banyak mengambil kopi dalam sepanjang tahun. 


Memetik CNN, berdasarkan data global konsumsi kopi per kapita, negara Finland memegang tempat pertama atau juara sebagai negara terbanyak mengambil minuman kopi. 

Dikatakan warga Finland menghabiskan 12 kg kopi setiap orang bagi setiap tahun! Seriuslah!

Data ini dikeluarkan oleh International Coffee Organization (ICO). 

Selain itu, antara negara lain yang paling banyak menyumbang pengambilan kopi termasuklah Iceland, Denmark, Sweden dan Norway.


Manakala Amerika Syarikat berada di tangga ke-26, manakala Britain di tangga ke-45.

Berikut merupakan negara 'gila kopi' tertinggi di dunia yang dipetik dari Telegraph:

1. Finland, 12 kg per kapita per tahun
2. Norwey, 9,9 kg per kapita per tahun
3. Iceland, 9 kg per kapita per tahun
4. Denmark, 8,7 kg per kapita per tahun
5. Belanda, 8,4 kg per kapita per tahun
6. Sweden, 8,4 kg per kapita per tahun
7. Switzerland, 8,2 kgper kapita per tahun
8. Belgium, 6,8 kg per kapita per tahun
9. Luxembourg, 6,5 kg per kapita per tahun
10. Kanada, 6,5 kg per kapita per tahun

Foto: Carian internet

Dalam pada itu, negara pengekesport terbesar kopi ialah Brazil. 

Malah ia sudah menjadi pengeksport terbesar dunia selama 150 tahun! - CARI 

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 41
Komen

Previous : Serius Cantik Macam Di Luar Negara, Terap Pine Forest Kedah Jadi Lokasi Bergambar Terbaru

Next       : 6 Seni Bina Purba Menakjubkan, India Pun Ada Tembok Besar Tau!

Komen Terbaru

Quote msxx 19-10-2017 10:41 PM
Gila la jgk mengopi tp xdenya smp 1kg sebulan. Minum double shot pon terkebil2 mata xleh tido, esoknya pening

Lain-lain Komen

Quote fizafaizal 11-10-2017 04:38 PM
Kopi laa paling best..tak dapat kopi sehari, tak senang hati
Quote nisako 11-10-2017 04:46 PM
wah byk tul................
Quote noraidil_06 11-10-2017 05:09 PM
Ok m going to move to Finland. They can speak english rite?
Quote tembikai 11-10-2017 05:35 PM
sedapp minum kopi...
Quote -electrifying- 11-10-2017 05:38 PM
noraidil_06 replied at 11-10-2017 05:09 PM
Ok m going to move to Finland. They can speak english rite?

bkn ke depa ckp swedish, xpe sis, awl2 mmg kite xpaham
Quote maplesue 11-10-2017 05:41 PM
Sedapnya kopi
Quote myakayina 11-10-2017 05:43 PM
aku mmg coffee addicted.. sehari tak dpt kopi tak sah..
Quote noraidil_06 11-10-2017 05:55 PM
-electrifying- replied at 11-10-2017 05:38 PM
bkn ke depa ckp swedish, xpe sis, awl2 mmg kite xpaham

Dulu ade forumer duk finland tp dia sgt secretive kalau tak blh paksa dia jd guide.  Jom,  gi basuh pinggan kt sn
Quote -electrifying- 11-10-2017 05:58 PM
noraidil_06 replied at 11-10-2017 05:55 PM
Dulu ade forumer duk finland tp dia sgt secretive kalau tak blh paksa dia jd guide.  Jom,  gi basu ...

serius la? hahaha
sis bsuh pggan, me lap pinggan... gaji half2 lpas tu convert rm ya
Quote noraidil_06 11-10-2017 05:59 PM
-electrifying- replied at 11-10-2017 05:58 PM
serius la? hahaha
sis bsuh pggan, me lap pinggan... gaji half2 lpas tu convert rm ya

Mana aci,  lap pinggan tu pejam mata pn blh. Eeeee
Quote matchstick 11-10-2017 08:35 PM
Sedap nya nmpk kopi dlm gmbr tu..
Terbayang2 keharuman aroma kopi. Good mood spnjg hari aku bila bilik bau aroma kopi
Quote dubuk 11-10-2017 08:54 PM
dubuk kena minum kopi baru nampak dunia
Quote Mary_jane 11-10-2017 09:07 PM
Sempurna nya hari dengan secawan kopi.
Quote Fimie 11-10-2017 10:16 PM
wei korang minum kopi apa.. minum O ke minum dgn gula ke dgn susu pekat ke... aku ketagih nescafe susu, susu pekat plak susu f&n yg paling mahal tu rm5.30 setin kecik.. susu pekat cap lain dah takleh pi once ko try dengan susu mahal ni..  sehari 3 mug la jugak.. berkali2 cubaan nak tukar ke kopi O ke nescafe O ke tak pernah berjaya.. aku tau aku ketagih dan ketagihan ini boleh tamat kalau aku change my believe... tukar kepercayaan aku bahawa nescafe susu je yg boleh buat aku bertenaga dan tenang hadapi kehidupan.. padahal tak semestinya... byk lg sumber tenaga dan ketenangan lain yg tk melibatkan pertambahan jumlah kalori seharian.. tapi fikir2 balik.. i love nescafe susu so much dan tak sanggup berpisah haha... dari amik upsr aku dah minum nes ok... dapat la 4A (masatu 4A je) dan semua kejayaan2 aku dlm pelajaran lps tu adalah hasil fokus aku akibat minum nescafe...(dramaaa)  so aku redha je la aku takkan kurus tp chubby2 cam gini sampai bila2.. tp utk pastikan aku sihat tiap2 hari aku cuba eksesais.. atleast seimbang calory in calory out aku utk keseimbangan dan kesihatan fizikal.. sekian luahan perasaan seorang pencinta neskopi heheh
Quote Lolalala 11-10-2017 10:27 PM
Fimie replied at 11-10-2017 10:16 PM
wei korang minum kopi apa.. minum O ke minum dgn gula ke dgn susu pekat ke... aku ketagih nescafe su ...

Iolls stop nescafe selepas sakit kepala x hilang 2 minggu. Memang nekad laaaa lepas ada makcik ni bg tau nescafe ni panas & angin. Sekarang memang x boleh masuk nescafe. Mesti? Angin,pening dan muntah.Latte pun sama.
Quote maryamamina 11-10-2017 11:32 PM
Boleh duduk finland la lah mcm ni
Quote maryamamina 11-10-2017 11:32 PM
Boleh duduk finland la lah mcm ni
Quote WhiskeyScotch 11-10-2017 11:58 PM
noraidil_06 replied at 11-10-2017 05:09 PM
Ok m going to move to Finland. They can speak english rite?

They speak Finnish. Tapi boleh je cakap English sebab English is their second language . Macam orang Malaysia juga la.
Quote kuzaime 12-10-2017 12:06 AM
Asal yg namanya kopi mmg aku suka..
Cuma kalau malam2 mmg idak ler bantai minum nescafe..kang terkulat2 mata smpai dekat subuh x boleh nk tido..

Lihat semua komen(41)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.051545s Gzip On
To Top