Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis

Siapa Kata Leceh? Hanya 6 Minit Sahaja Dodol Dah Siap

16-10-2017 11:41 AM|Oleh: Myra Rozi | Dilihat: 3204| Komen: 25

Sebut tentang dodol, terbayang-bayang manis dan lemaknya. Teksturnya yang liat itulah yang buat nikmat!

Biasanya kalau tiba hari perayaan, memang banyak dijual dan selalunya disajikan di kebanyakan rumah.

Mungkin agak leceh nak buat, tapi resipi dodol 6 minit ini memang sangat wow! Tak percaya? Jom buat sendiri.

Foto: FB Resepi Sedap
Bahan-Bahan: 
1 cawan tepung pulut
1 cawan tepung beras
1 cawan santan pekat
1 cawan air gula merah 
1 cawan gula pasir
Periuk tekanan serba guna

Cara-Cara:
1. 1 cawan air gula merah + 1 cawan gula pasir. (masak dan tapis)
2. Tunggu sejuk dan selepas itu masukkan tepung dan santan, kacau sebati. (Kalau kisar lebih halus.)
3. Kukus selama 5 minit saja. 
4. Setelah siap , kacau dodol menggunakan senduk kayu sehingga pekat dan melekat jadi dodol. Siap!

Foto: Yvonnesam.com
Mudahnya! Buat hari-hari pun tak jadi masalahnya. Selamat mencuba! -CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
1
Sedih
1
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 25
Komen

Previous : Tanam Tauge Sendiri Di Rumah, Empat Hari Sahaja Dah Keluar Hasilnya

Next       : Inilah Resipi Sos Lada Hitam Ekstra Cendawan, Terlampau Enak!

Komen Terbaru

Quote misscendol 27-10-2017 11:02 AM
Amboi senangnya

Lain-lain Komen

Quote CiliPadiSedap 16-10-2017 01:22 PM
pakai pressure cooker boleh lah 6 minit, kalau pakai periuk biasa lg lama rasanya 3 jam.
Quote amyza 16-10-2017 01:34 PM
Teringin nak beli periuk noxxa
Quote CardiGans85 16-10-2017 01:55 PM
Dl klu buat dodol,selalu kantoi puasa..hahaha..tp tu sblm umur 10 la. Sbb lps umur 10, sengaja batalkan puasa akan pulaukan semasa berbuka..hehehe
Quote krustykrab 16-10-2017 02:31 PM
CiliPadiSedap replied at 16-10-2017 01:22 PM
pakai pressure cooker boleh lah 6 minit, kalau pakai periuk biasa lg lama rasanya 3 jam.

promosi periuk noxa la ni...

Quote yayangmama 16-10-2017 02:35 PM
masak bihun pon boleh kan...xyah rendam

tapi...sedap ke ek...same ke mcm kita goreng biasa2 tu

dah terbiasa tumis smpai naik bau n bertukar kaler, pastu nak guna periuk ni mcm pelik pulak
Quote CiliPadiSedap 16-10-2017 02:37 PM
krustykrab replied at 16-10-2017 02:31 PM
promosi periuk noxa la ni...

noxa xsilap kaka cosway ke amway punya geng jual? ada satu iron baju RM 1200 now RM 3200 dh xjual.. produk tersebut ada berkualiti ada yang totally cap ayam..


gang2 cikgu sanggup buat kutu duit nak beli periuk noxa.. last2 bukan guna pun.
Quote krustykrab 16-10-2017 03:07 PM
CiliPadiSedap replied at 16-10-2017 02:37 PM
noxa xsilap kaka cosway ke amway punya geng jual? ada satu iron baju RM 1200 now RM 3200 dh xjual. ...

betui tu kaka....SIL ada beli sebijik, pastu jadi tukun...
mahai sgt la pressure cooker dia, kalau yg philips pun sama je function, murah lagi dari noxxa ni


Quote krustykrab 16-10-2017 03:09 PM
yayangmama replied at 16-10-2017 02:35 PM
masak bihun pon boleh kan...xyah rendam

tapi...sedap ke ek...same ke mcm kita goreng biasa2 tu

ikut kata SIL, periuk ni bagus cuma lps masak tu kena biar periuk ni sejuk dulu baru leh basuh...kalau periuk/ kuali biasa tu lps masak trus humban dlm sinki utk basuh

pastu kalau setakat nak guna setahun sekali tak berbaloi...

Quote unoryah 16-10-2017 03:11 PM
ahaha

nampak sangat nak promosi periuk noxa

tapi teringin nak beli pula
Quote CiliPadiSedap 16-10-2017 03:55 PM
krustykrab replied at 16-10-2017 03:07 PM
betui tu kaka....SIL ada beli sebijik, pastu jadi tukun...
mahai sgt la pressure cooker dia, kala ...

kalau masak cepat tu kaka percaya sbb pressure cooking, yang membeli duk bohong masak makin sedap walhal kalau tak pandai masak beli noxxa pun tetap tak pandai masak sejak kes produk MLM ni lah sales man tak dibenarkan masuk sekolah atau pejabat kerajaan
Quote pearl.silver 16-10-2017 04:04 PM
my sis pakai hari2 noxxa dia
sampai kemek2 dah terjatuh dr sink
yg kemek tu dah xleh tutup utk pressure..jd dia guna utk stir fry atau buat masak lomak cili api
dia cakap panas sekata, santan x mudah pecah compare guna dapur gas..
Quote krustykrab 16-10-2017 04:08 PM
unoryah replied at 16-10-2017 03:11 PM
ahaha

nampak sangat nak promosi periuk noxa

awat tak try philips....murah pun murah

Quote EncikRhoma 16-10-2017 05:32 PM
sape pernah try mitsutoyo bread maker dalam cj wowshop tu? Guna tu pun boleh buat dodol kan? Dia siap kacau sendiri
Quote nisako 17-10-2017 08:54 AM
pakai periuk tu mmg la................
Quote pinkypetal 17-10-2017 11:36 AM
krustykrab replied at 16-10-2017 07:09 AM
ikut kata SIL, periuk ni bagus cuma lps masak tu kena biar periuk ni sejuk dulu baru leh basuh...k ...

My SIL pon beli then pakai setahun sekali. Time masak untuk raya.

Ada sekali tu buat rendang daging. Terlalu lembut daging sampai almost hancur.

Terlebih set masa ke haper i pon tak tahu
Quote krustykrab 17-10-2017 11:40 AM
pinkypetal replied at 17-10-2017 11:36 AM
My SIL pon beli then pakai setahun sekali. Time masak untuk raya.

Ada sekali tu buat rendang da ...

dapnye rendang
Quote idakamaruddin 19-10-2017 01:12 PM
krustykrab replied at 16-10-2017 04:08 PM
awat tak try philips....murah pun murah

bil api melambung tak uols pakai pressure cooker ni?
Quote krustykrab 19-10-2017 02:12 PM
idakamaruddin replied at 19-10-2017 01:12 PM
bil api melambung tak uols pakai pressure cooker ni?

iols tak guna electric PC, guna yg biasa je
dulu ada jgk nk beli, fikir2 punya fikir, bukannya selalu guna, pastu gedabak , nak simpan pun ambik ruang besar...so guna je la yg biasa tu

Quote abangadek 19-10-2017 02:36 PM
tak sedap

Lihat semua komen(25)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.115911s Gzip On
To Top