Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis

Ini Sebabnya Mengapa Banyak Lubang Kecil Pada Permukaan Biskut

9-11-2017 03:08 PM|Oleh: Adib Za | Dilihat: 2624| Komen: 4

Bagi penggemar makanan yang tidak berat, selain roti lazimnya mereka ini gemar mengambil biskut sebagai kudapan.

Tak kiralah pada waktu pagi atau petang, biskut dikatakan dapat mengalas perut agar tidak terlalu lapar menantikan waktu makan yang seterusnya. 

Pernah tak anda terfikir, mengapa biskut yang dibeli selalunya ada lubang-lubang kecil pada permukaannya?

Bila teringatkan bentuknya, memang comel dan mencuit hati. Terasa lapar pula kan! Rupanya ada alasan tersendiri mengapa lubang kecil ini wujud ya!


Memetik laman Independent, lubang kecil pada permukaan biskut memang sengaja dibuat. Ia sangat penting kerana tanpa adanya lubang kecil ini, biskut yang dihasilkan takkan sempurna. 

Mark Greenwell, orang penting yang menghasilkan biskut McVities & Carr berkata lubang-lubang kecil tersebut berfungsi mencegah biskut daripada pecah ketika dimasak. 

Ia membolehkan wap melalui dicelahan lubang pada biskut itu.

"Jika biksut tidak ada lubangnya, wap akan terbentuk dalam biskut. 

"Ini akhirnya akan menyebabkan biskut mudah pecah dan kita tidak mendapat produk yang yang baik. Malah, biskut yang diinginkan tidak akan terbentuk,"ujar Mark. 

Namun begitu, tetap ada beberapa jenis biskut yang tidak berlubang kecil ini. Salah satunya biskut halia.

Add Image Caption Here


"Biskut halia sengaja dibuat seperti itu. Wap panas akan mengikat gula hingga membentuk karamel, sekaligus menjadikan biskut halia ini berbeza dan unik," kata Mark lagi. 

Nah, sekarang sudah terjawab kan. Persoalan kecil namun turut memberikan sedikit ilmu untuk kita semua. Semoga bermanfaat! - CARI 

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 4
Komen

Previous : Nama Je Lauk Pantang, Tapi Seisi Keluarga Kecur Air Liur...

Next       : Ikan Bilis Petai Cili Api, Paling Ringkas Tapi Yang Paling Enak!

Komen Terbaru

Quote Jorja 14-11-2017 06:37 AM
SecretLuv: Ini jawapannya: Unlike bread and cakes, which tend to become hard the longer they spend in the air, most biscuits go soft over time. As in bread, star ...

Thanks info nya

Lain-lain Komen

Quote Jorja 10-11-2017 02:21 AM
I lebih berminat nak tahu kenapa biskut cepat go soft? Kalau makan oreo baru biar setengah jam dah jadi lemau
Quote SecretLuv 10-11-2017 02:41 AM
Jorja replied at 10-11-2017 02:21 AM
I lebih berminat nak tahu kenapa biskut cepat go soft? Kalau makan oreo baru biar setengah jam dah j ...

Ini jawapannya:

  1. Unlike bread and cakes, which tend to become hard the longer they spend in the air, most biscuits go soft over time. As in bread, starch from the flour in biscuits begins to crystalize after a few days, theoretically making biscuits more brittle. But in many biscuits, the high sugar content masks this process by absorbing water from the atmosphere, ultimately resulting in a soft biscuit.
Copy the Code


Quote pearl.silver 10-11-2017 06:52 AM
Mcm buat kulit tart la..kena cucuk2 bagi wap panas lalu
Quote Jorja 14-11-2017 06:37 AM
SecretLuv: Ini jawapannya: Unlike bread and cakes, which tend to become hard the longer they spend in the air, most biscuits go soft over time. As in bread, star ...

Thanks info nya

Lihat semua komen(4)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.053289s Gzip On
To Top