Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis

Isinya Lebih Manis Dari Kerang, Kepah. Jom Cuba Mentarang Bakar Di Sekinchan!

9-11-2017 04:22 PM|Oleh:Adib Za | Dilihat: 1605| Komen: 7

Bagi penggemar makanan laut, antara menu yang tidak harus dilepaskan ialah siput mentarang. 

Seakan-akan kerang namun lebih panjang saiznya, mentarang sememangnya terkenal di Kuala Selangor hinggalah ke Sabak Bernam, Selangor.

Teringin merasainya sendiri, anda boleh singgah ke Faridah Mentarang Bakar yang terletak di kawasan Sungai Leman, Sekinchan. 

Tak sukar mencarinya, kerana jika anda menaip nama mentarang di Google, pasti nama restoran ini muncul di atas sekali.


Memetik Projek MMO, pemiliknya Faridah Abdul Rahman, 50 merupakan antara pelopor mentarang bakar di situ sejak 2010. 

“Pada mulanya saya seperti peniaga lain yang menjual mentarang dan pisang goreng di tepi jalan.

“Tidak ramai yang membeli mentarang ketika itu kerana mereka tidak tahu cara memasak dan memakannya. Kuih pisang pun kadang kala sehari dapat jual RM1 sahaja.

“Kebetulan pada satu hari seorang anggota polis datang menegur dan bertanya: “Makcik, kenapa tidak masak saja mentarang ini?

“[Katanya] ‘Di tempat saya di Melaka semua makanan laut dimasak bukan dijual dengan mentah-mentah. Buatlah apa saja, rebus atau bakar, asalkan masak, baru orang beli’.”


“Cadangan itu membuatkan saya terfikir dan apabila pertama kali dijual secara bakar, saya tidak sangka hari itu berderet kereta berhenti di tepi jalan untuk membeli di gerai saya," ceritanya. 

Apa yang menarik tentang mentarang ialah isinya lembut dan lebih manis berbanding dengan makanan laut lain. 

Selain dibakar, mentarang di restoran ini dimasak sup, lemak cili api, tumis cili api, kari, rebus, goreng tepung dan sebagainya. 


Dari segi harga pula, ia ditawarkan RM18 untuk 500 gram untuk bakar, manakala yang sudah dimasak berharga RM20 untuk berat yang sama. 

Teringin menikmati mentarang? Jomlah ke sini di Sekinchan. - CARI 



Foto Projek MMO

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 7
Komen

Previous : Nasi Lemak Bungkus Telur, Kini Jadi Rebutan Di Kajang...

Next       : Puas Makan Ramai-Ramai! 14 Jenis Masakan Dalam Satu Talam, Hanya Di Warong Lalapan

Komen Terbaru

Quote precious_chicas 11-11-2017 03:07 AM
kalau time wat bbq ada beli kerangan, ai suka letak dalam aluminum foil then campak garam, daun kunyit dan serai hiris halus2. bungkus elok2 aluminum foil tu then letak atas bara api. lepas 10mins dah boleh angkat makan...dia punya taste serai/daun kunyit tu mmg blended dgn kerangan.

Lain-lain Komen

Quote bie_2005 10-11-2017 01:56 AM
Pernah makan ni..sedap la jugak..
Quote Jorja 10-11-2017 02:12 AM
Omg teringat kerang bakar cicah sos asam..only in malaya
Quote patchipink 10-11-2017 02:16 AM
memang sedap sgt, juicy lembut lemak manis isi nya.
Kalo lalu di area k.selangor mesti singgah beli then balik masak tumis cili je memang sodappp thorbaikkk!
nanti nak try bakar plak
Quote diss69 10-11-2017 09:51 AM
bie_2005: Pernah makan ni..sedap la jugak..

akk xprnh try..sebab kerang kerangan akk xbrapa suka sngt..tp ramai ckp sdp,nnti laa nk try..
Quote deathacker 10-11-2017 09:51 PM
Selalu nampak org jual mentarang ni klu nak ke Sg Besar,tp x terlior pun. Sbb aku cuma mkn
kerang je.selain dr tu x blh masuk.
Quote pinkypetal 10-11-2017 10:08 PM
Tak pernah makan.
Quote precious_chicas 11-11-2017 03:07 AM
kalau time wat bbq ada beli kerangan, ai suka letak dalam aluminum foil then campak garam, daun kunyit dan serai hiris halus2. bungkus elok2 aluminum foil tu then letak atas bara api. lepas 10mins dah boleh angkat makan...dia punya taste serai/daun kunyit tu mmg blended dgn kerangan.

Lihat semua komen(7)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.071870s Gzip On
To Top