Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis

Harus Cuba Apam Balik Red Velvet Yang Menawan Lagi Menggiurkan Ini!

20-11-2017 05:34 PM|Oleh: Maly Rosli | Dilihat: 2328| Komen: 13

Sejak awal ia popular, Red Velvet menjadi 'idola' para pencinta kulinari. Mana taknya, kebanyakan pencuci mulut hari ini didominasi dengan warna merah.

Kebiasaannya, Red Velvet boleh didapati dalam bentuk kek, kek cawan, macaroon dan banyak lagi. 


Foto: Sweet & Savory/ChefSteps

Sementara itu, apam balik juga merupakan makanan kegemaran orang ramai. Malah, terdapat pelbagai variasi olahan resipi apam balik yang boleh didapati dari apam balik coklat hinggalah apam balik pulut hitam.


Foto: Curious Nut

Dan jangan terkejut kerana apam balik juga sudah di-upgrade dan kini Indonesia sedang trending dengan Apam Balik Red Velvet!

Macam mana pula rupa apam balik itu ya? Jom kita tengok resipinya!


Foto: martabakjitoe - blogger


Bahan:
75 gram (g) tepung serbaguna
75 g tepung protein tinggi
30 g gula aising
5 g susu serbuk
5 g serbuk koko/coklat
1/4 sudu teh serbuk penaik
220 ml air
Pewarna merah secukupnya
1/2 sudu teh cuka
1/2 sudu teh soda penaik


Foto: DREAM.CO.ID


Cara membuatnya:
1. Masukkan semua bahan kecuali cuka dan soda penaik ke dalam mixer dan putar sehingga sebati.
2. Dalam satu mangkuk, campurkan cuka dan soda penaik. Kemudian, masukkan ke dalam adunan tadi dan putar sebati.
3. Rehatkan adunan selama 15 minit.
4. Panaskan non-stick pan menggunakan api kecil.
5. Tuangkan adunan ke dalam kuali dan ratakan.
6. Apabila adunan sudah berbuih atau separuh masak, taburkan gula secukupnya dan tutup dengan penutup kuali. Biarkan hingga apam balik masak.
7. Angkat dan sapu permukaan apam dengan mentega serta keju cheddar parut (boleh tambah topping mengikut cita rasa seperti kacang gajus atau oreo dan sebagainya).
8. Letak sedikit susu pekat supaya topping dan apam balik melekat harmoni.
9. Lipat dua apam balik dan sapu dengan mentega sebelum dipotong. Siap dinikmati!




Sedap ke rasanya? Kalau nak tahu, kenalah cuba sendiri resipi ini di rumah! Selamat maju jaya! - CARI


Kredit resipi: Putri Miranti/Kokiku.tv

Apa Reaksi Anda...

Bagus
2
Marah
3
Terkejut
1
Sedih
1
Lawak
1
Bosan
1
Komen: 13
Komen

Previous : Hidangan Kapal Terbang Paling Menjijikkan, Yang Macam Muntah Cair Pun Ada

Next       : Mudah Je Resipi Rojak Sotong Kangkung Ni, Jom Buat!

Komen Terbaru

Quote madstone72 22-11-2017 12:03 PM
Aku suka apam balik bini aku je. Not local taste k.

Kui3x

Lain-lain Komen

Quote myakayina 20-11-2017 05:57 PM
susu serbuk tu aka susu tepung la kan?
Quote WhiskeyScotch 20-11-2017 06:19 PM
Bolehlah nanti cuba kalau rajin.
Quote noraidil_06 20-11-2017 06:32 PM
{:cryrun{:cryrun{:cryrun{:cryrun Sedapnye apam balik
Quote RatuDunia94 20-11-2017 06:33 PM
Emmm letak pewatna merah je kan..
Quote deathacker 20-11-2017 09:24 PM
Hari tu gi Bandung ada jual apam balik mcm2 perisa. Ada yg letak coklat, cheese,peanut butter,mcm2 lah. Tp aku x brp suka,rasa muak pula. Lg suka apam blk biasa yg nipis tu. Crunchy
Quote missus_meow 20-11-2017 09:27 PM
yg ori jugak sedap for me.
Quote Mary_jane 20-11-2017 09:46 PM
Apam balik sabah juga paling sedap. Lots of planta, tak perlu jagung tin. So yummy!!
Quote pinkypetal 20-11-2017 11:16 PM
Still prefer yang ori.
Quote minahsanggul 21-11-2017 03:55 AM
Macam-macam makanan urban masa kini
Quote tintin22 21-11-2017 11:24 AM
apam balik ori juga jadi pilihan
Quote JerryJemima 21-11-2017 07:07 PM
Takut tengok pewarna merah sgt
Mcm boleh stain gigi kalau makan
Quote JAY_NAYRA 22-11-2017 11:48 AM
HARUS CUBA NI. NAMPAK SGT SEDAP..
Quote madstone72 22-11-2017 12:03 PM
Aku suka apam balik bini aku je. Not local taste k.

Kui3x

Lihat semua komen(13)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.073091s Gzip On
To Top