Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis

Buang Najis Udang Tanpa Kupas Kulit, Mesti Anda Tak Tahu Cara Ini Kan?

22-11-2017 05:36 PM|Oleh: Maly Rosli | Dilihat: 4095| Komen: 42

"Siang udang? Eleh, 'kacang' je tu!"

Kacang kacang pun mesti rasa menjengkelkan bila nak kena kupas kulit udang sekor-sekor terlebih dahulu sebelum nak buang urat kotoran atau najisnya, kan?


Foto: Wiki How

Lebih menyakitkan hati apabila urat najis udang itu terputus ketika sedang dibersihkan. Bikin panas saja bagi mereka yang kurang kesabaran tu. Jangan tipu, mesti rasa bengang je kan?

Terdapat banyak cara sebenarnya nak bersihkan udang ni. Ada yang suka 'togelkan' udang tu sebelum dibelah bahagian belakang udang dan dibuang najisnya. Ada juga yang membelah belakang udang tanpa mengupas kulitnya terlebih dahulu.


Foto: Heatworks

Kalau anda masih belum mengetahuinya, ada cara lebih mudah untuk membuang najis udang tanpa perlu mengupas kulitnya. Tak perlu guna pisau pun!

Aik, tak pakai pisau atau gunting, macam mana nak buang najis tu?

Senang saja. Anda hanya memerlukan pencungkil gigi.


Foto: Fine Dining Lovers

Caranya, cucuk lidi pada bahagian belakang udang dan tarik perlahan-lahan sehingga urat najisnya terkeluar, lalu teruskan menarik keseluruhan urat najis itu. 

Lakukan dengan lemah lembut ya, supaya ia tidak terputus. Tonton video ini!


Loading FB Post...

Cara ini juga sesuai digunakan bagi udang yang dikupas kulitnya. Mudah, bukan? Semoga berjaya mencubanya! - CARI


Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
2
Terkejut
2
Sedih
3
Lawak
1
Bosan
1
Komen: 42
Komen

Previous : Mudah Je Resipi Rojak Sotong Kangkung Ni, Jom Buat!

Next       : Jom Gulung Twister Ala KFC Kita Sendiri!

Komen Terbaru

Quote zafira 12-12-2017 04:39 PM
alah... dah lama dah tahu cara macam ni.. cuma akak main tarik aje.. kasi lurus udang tu pastu tarikh dari pangkal...

kalau x buang urat najis memang tak makanlah udang.... hahahah

Lain-lain Komen

Quote noraidil_06 22-11-2017 05:44 PM
Mmg kena buang eh?
Quote sabar_sabariah 22-11-2017 06:05 PM
serius? aku tak pernah buang weh..aku selalu potong misai ngan tandu tajam dia je. pls senang msk udang rasanya
Quote jerukkedondong 22-11-2017 06:17 PM
Tak rajin nk buang...makan je...{:run
Quote airmineral 22-11-2017 06:27 PM
Kalau udang besar x buang tahi tu, nanti makan terasa berpasir
Quote nhazlin 22-11-2017 06:44 PM
errr..baru tau kena buang!
Quote SecretLuv 22-11-2017 07:02 PM
Aku dah pernah buat dah cara tu, tapi kadang-kadang terputus jugak.
Quote pearl.silver 22-11-2017 07:06 PM
Dulu ada kwn pantang xmkn udang xbuang taik ni..jd i dpt mkn udang lebih sbb amik bahagian dia..hehe
Klu kt umh masak udang yg saiz sedang ni, i suka buang taik dia..tp klu kkk nk masak cpt2 xsempat i nk kelebet taik udang tu..
Quote Andyscenes 22-11-2017 07:14 PM
X pernah tau heheh.. tq for info
Quote kittypong31 22-11-2017 07:22 PM
wahh selama ni guna pisau je toreh sikit bahagian atas tu tpi ni lagi senang! thanks for the info TT lepas ni try
Quote Ipo 22-11-2017 07:42 PM
oh guna lidi ke?
selama ni guna pisau je lepas belah belakang udang
Quote umbut 22-11-2017 08:02 PM
Urat hitam tu saluran najis.. memang kena buang.. ramainya x buang.. chef omputih kat tv pun buang tau.. boleh bawa penyakit..
Quote moonbug 22-11-2017 08:24 PM
Ooo baru tahu
Quote snazzydaisy 22-11-2017 08:56 PM
Kat tv rancangan ape ntah dah penah tunjuk teknik ni tapi salur tu ditarik/dibuang dr bhg depan, yg ni pulak dr bhg ekor/bawah pulak, kena try ni!
Quote RatuDunia94 22-11-2017 09:20 PM
Benda tu pasir kan.. Kalo x buang makan byk2 takut berpasir perut.
Quote BebeQ 22-11-2017 09:50 PM
beberapa tahun lepas dapat tahu kena buang urat tu dan sejak dari tu cukup la malas nak beli udang. rela beli sotong.
Quote meisapoya 22-11-2017 10:05 PM
Serius berguna nih. Jimat mase. Plus lps ni x de la stress takut tercucuk kulit
Quote Konahhh 22-11-2017 10:09 PM
Boleh try ni, thank you tt {:love
Quote salmon-suki 22-11-2017 10:12 PM
Dah taw lama dh gne toothpick ni tgk lam cooking show masaleh..tp malas nak buat,nak2 udang kecik..kalau size sederhana tu buang ler jgk..
Quote mokcikKSKB 22-11-2017 10:18 PM
AKu gunting je bahagian atas tu pastu buang. Kalau dtg angin malas aku aku biarkan je..tp ada jugak yg jenis x potong muncung tajam udang tu eyh.x kena tikam ke masa nk makan nanti?

Lihat semua komen(42)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.053405s Gzip On
To Top