Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis

Resepi Apam 3 Bahan. Betul-Betul Menjadi Ke?

5-12-2017 12:56 PM|Oleh: Faizal | Dilihat: 2587| Komen: 17

Baru-baru ini, viral di media sosial tentang resepi apam 3 bahan. Apam yang dibuat dengan hanya menggunakan 3 bahan ternyata memudahkan buat mereka yang tidak begitu banyak masa untuk membuatnya.

Tapi, betul ke menjadi? Dengan hanya menggunakan 3 bahan, adakah apam yang anda buat itu betul-betul menjadi? Melihat perkongsian ramai dari group facebook MAKAN APA HARI NI (MAHN), rata-rata berkongsi hasil apam 3 bahan yang mereka buat. 

Ada yang menjadi dan ada yang tidak menjadi. Macam-maca rupa yang dan keadaan ada sehinggakan mampu membuat hati tergelak bila melihatnya. 

Resepi Apam 3 Bahan. Betul-Betul Menjadi Ke?

Memandangkan ramai yang mencuba apam 3 bahan dan menjadi viral, Eny Abdullah atau lebih mesra dipanggil Kak Eny iaitu seorang Chef Blogger di Malaysia mempunyai ulasan dan komentar yang tersendiri tentang ini. 

Apam 3 bahan yang tidak menjadi

CEPAT! Mari kita baca komen dan tips yang Kak Eny kongsikan supaya apam yang anda nak buat nanti akan menjadi dan lebih sedap.

Kuih Apam Viral 3 Bahan Tak Menjadi?

Adoi penat juga ketawa tengok gambar kuih apam viral hari ni yang menggunakan 3 bahan sahaja iaitu 1 cawan telur, 1 cawan tepung gandum, 1 cawan gula. Guna blender, kisar 3 bahan dan kukus. Ramai share mereka buat tak menjadi.

Kenapa ada yang buat menjadi dan ada yang tak jadi.. yang tak jadi tu macam-macam rupa boleh tengok, yang bentuk pokok kaktus, yang jadi macam alien, macam planet marikh pun ada hehehehe..

1. Kalau buat apam ni selalunya ada bahan pengembang seperti yis, eno, baking soda dan ada juga tambah bahan pemantap seperti ovalette. Jika tanpa bahan semua tu, fungsi utama bahan pengembang dan penggebu jatuh kepada telur. Kesian telur terpaksa galas semua tugas atas bahu sendiri hehe.. jadi mohon putar telur tu sampai gebu berbuih putih macam mak korang buat bauhulu tu baru masuk tepung. Jangan la kau baca je kata masuk blender, kau masuk semua bahan sekaligus dalam tu je. Memang bantat la apam tu.

2. Kukus juga memainkan peranan. Balut penutup kukus dengan kain tuala bersih atau ada tudung bawal aidijuma kau dah tak pakai tu boleh jugak guna. ini supaya air tak tumpah atas apam. Kes air tumpah tu apam kau jadi berkedut kedut tak naik sebab berat air tumpah atas dan air juga masuk adunan tu apam kau jadi bantat sebab dah bercampur air.

3. Tips paling senang, balut permukaan acuan dengan aluminum foil supaya air tak tumpah atasnya, baru apam nampak gebu, kering dan elok je.

4. Masa masuk periuk kukus, pastikan kukus tu mendidih dan panas. apam akan naik dengan cantik jika kukusan panasnya cukup. Kalau masuk dari awal, apam kau naik sikit je dah bantat.. masa kukusan dah panas apam kau memang dah tak boleh kembang dah sebab dari awal dah bantat hahaha.

5. Bukan nak kecam, tapi harga eno, yis dan baking soda bukanlah mahal sangat sampai korang terdesak sangat nak buat apam 3 bahan. Kau dah kenapa kedekut sangat, dah apam tak menjadi kau sedih, trauma katanya siap letak hashtag #sistraumatakmaucubalagi

Resepi Apam 3 Bahan

Jangan lupa cuba dan apply semua tips yang Kak eny bagi tahu ni. Insyallah apam yang anda buat akan menjadi. - CARI 

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
2
Bosan
0
Komen: 17
Komen

Previous : Cucur Manis Versi Stick Lagi Menarik Dan Menggiurkan

Next       : Ayam Kukus Versi Thailand, Memang Mengancam Nafsu Makan!

Komen Terbaru

Quote JerryJemima 9-12-2017 08:05 PM
Oh gitu je ke resipi apam. Ingatkan rumit sgt

Satu cwn telur tu dlm anggaran berapa bijik?

Lain-lain Komen

Quote CardiGans85 5-12-2017 01:09 PM
Bau telor semerbak la..x lalu den nk mkn klu ini je bahan2nya
Quote kuzaime 5-12-2017 01:49 PM
Pernah try buat..sedap tp ikut resepi dr page azlina ina fans. Tambah esen vanilla utk potong bau hanyir telur + letak ovallete 1sb.
Kukus dlm 20min..
Quote kikuri 5-12-2017 01:55 PM
buat jadi je... tapi tambah esen vanilla supaya takde hanyir telur
Quote yangsemb 5-12-2017 04:32 PM
Nak try laa
Quote dinopower2 5-12-2017 06:25 PM
gambo akak tu pun mcm apam.....
Quote tagas 5-12-2017 08:35 PM
akak apam tu kalo kuwus mesti cun
Quote myakayina 6-12-2017 12:17 PM
cantiknya apam yg bentuk ros dlm pic tu..
Quote whitelily97 6-12-2017 08:29 PM
Boleh la nak try ni
Quote whitelily97 6-12-2017 08:29 PM
Boleh la nak try ni
Quote whitelily97 6-12-2017 08:29 PM
Boleh la nak try ni
Quote iznanaziz 7-12-2017 11:48 AM
kuzaime replied at 5-12-2017 01:49 PM
Pernah try buat..sedap tp ikut resepi dr page azlina ina fans. Tambah esen vanilla utk potong b ...

tolong tunjukkan camna nak balut kukus tu.

Quote iznanaziz 7-12-2017 12:04 PM
myakayina replied at 6-12-2017 12:17 PM
cantiknya apam yg bentuk ros dlm pic tu..

kan...nampak cantik dan gebu
pandai betul dia buat
tak plk kaler tu bercampur2
Quote UsuFie 7-12-2017 01:09 PM
iznanaziz replied at 7-12-2017 11:48 AM
tolong tunjukkan camna nak balut kukus tu.

kalau usu tak guna foil..usu letak towel bersih (mmg khas utk kukusan).

letak la towel ni biar tertutup semua kukusan tu & tutup dgn penutup.
tujuan dia tak nak bagi air wap menitis atas apam/kek kukus tu.



Quote kuzaime 7-12-2017 02:37 PM
iznanaziz replied at 7-12-2017 11:48 AM
tolong tunjukkan camna nak balut kukus tu.

X balut pun penutup kukus tu..kukus masa air dh menggelegak baru masukkan apam n lepas 20 minit baru padam api. Cepat2 bukak penutup tu sbb tkut air meleleh atas apam..
Quote pinkypetal 7-12-2017 10:28 PM
Kelakar tengok apam tak jadi tu.
Quote kimchipedas 9-12-2017 01:44 AM
Apam x jd tu dh mcm kepala smurfs dh aku tgk
Quote JerryJemima 9-12-2017 08:05 PM
Oh gitu je ke resipi apam. Ingatkan rumit sgt

Satu cwn telur tu dlm anggaran berapa bijik?

Lihat semua komen(17)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.061884s Gzip On
To Top