Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis

Jangan Sia-Siakan Momen Indah Ketika Anda Bercuti. Ikuti Panduan 'Meletup' Fotografer Ini..

22-12-2017 12:55 PM|Oleh: Faizal | Dilihat: 2650| Komen: 11

Siapa tak suka travel ataupun bercuti kan? Lagi-lagi kalau bercuti ditempat yang menarik. Melihat pemandangan yang cantik dan indah sudah pasti dapat menenangkan dan hilangkan sekejap stress ditempat kerja.

Tapi, jika keindahan itu tidak dirakam dengan sebaik mungkin rasa rugi la pula. Jadi, jangan lupa untuk rakam gambar-gambar kenangan anda ketika anda bercuti. Anda nak tahu tips mudah untuk anda mengambil gambar ketika travel? Jom baca perkongsian dari Akiey iaitu Photographer 52 negara newbies.


13 Tips Ambil Gambar Cantik Ketika Travel

1. Travel bersama rakan yang pandai ambil gambar.


2. Kalau tak pandai tidak mengapa, janji kawan sporting untuk tolong ambilkan gambar.


3. Kalau rakan travel tak sporting juga, tidak mengapa, cool je, bawa tripod sendiri atau pastikan muka tebal tak malu tersipu-sipu untuk tegur strangers dan minta mereka ambilkan gambar. Boleh jadi, ini menjadi satu titik pertemuan jodoh anda!


4. Google terlebih dahulu gambar-gambar di tempt yang bakal anda pergi, ambil feel dan berangan dulu gambar bagaimana yang anda impikan atau scroll balik gambar kawan-kawan yang pernah dulu buat korang jeles di instagram.

5. Ambil ribuan gambar, cuba sahaja dari pelbagai sudut, depan, belakang, jauh, dekat, angle atas, dll.


6. Pastikan bawa extra SD card, bawa laptop supaya boleh transfer gambar atau ada account yang boleh sync-kan gambar, seperti Dropbox, Google Drive atau MEGA ; katakan memori phone penuh, lepas sync, boleh delete terus.


7. Bila pose, set mode : POYO habis, baru feel bila ambil gambar. Tak perlu cover macho/ayu. Karang belek-belek gambar dalam kamera dalam flight balik Msia menyesal tak sudah tak cuba posing poyo, nangislah dalam kapal terbang sorang-sorang.


8. Pelbagaikan pose! Antara pose blh cuba; gaya Titanic, gaya meditasi, gaya kuak lentang, gaya I believe I can fly dll.

9. Pastikan gambar nature lebih banyak dari anda. Masukkan elemen alam dalam setiap foto. Awan, burung, ataupun cahaya matahari akan menambah warna di setiap subjectfoto. Kita berjalan bukan untuk ambil gambar diri sendiri semata, tapi nak gambar naturebelakang awak tu. Ye dok?


10. Lokasi-lokasi favorite: gambar-gambar rare cantik selalunya top view,atas bukit-bukit/gunung-gunung tinggi, dalam hutan simpan, tepi tasik, dekat air terjun. bersedialah kaki untuk hike tinggi-tinggi dan basah-basah sedikit. Kalau tak nak hike, boleh labur sedikit duit untuk cable car untuk sampai ke puncak (jika ada).



11. Kalau nak gambar nampak extra international gitu, ambil gambar dengan tourist entah siapa di sebelah. Pastikan dapat kebenaran dulu okay, terutamanya jika ambil gambar anak-anak kecil comel-comel. Jangan selamba badak sangat. Orang putih sangat overprotective dengan anak mereka dan dianggap rude jika ambil gambar tanpa kebenaran parents. Silap-silap balik hostel dengan penampar sebiji hinggap di muka. Siapa yang susah?

12. Kalau ada extra cash, invest on magic camera, bila tangkap terus cantik habis. Seperti mirrorless/iphone dan handphone latest model.


13. Photography ni banyak rules; tapi jangan terlalu rigid dengan rules tersebut, just be yourself (extra excited+poyo) and enjoy! - CARI 



Apa Reaksi Anda...

Bagus
5
Marah
1
Terkejut
3
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 11
Komen

Previous : Seni Bina Masjid Cina Di Melaka Memukau, Persis Istana Maharaja..

Next       : Impian Terbang Ke Iceland? Kena Tahu Cara Nak Jimat Makan Di Sana

Komen Terbaru

Quote 0821yuanyuan 21-8-2018 10:47 AM
ralph lauren outlet online
coach outlet store online
dansko shoes
nike cortez classic
ralph lauren
birkenstock outlet store
pandora jewelry outlet
michael kors
nike outlet online
white sox jerseys
ralph lauren sale
pandora canada
dr martens
hermes handbags
ugg outlet
louis vuitton outlet
rolex replica watches
kate spade handbags
moncler coats
indians jerseys
polo ralph lauren outlet online
canada goose jackets
coach outlet
columbia outlet
louboutin shoes
ugg boots outlet
coach factory outlet online
moncler coats
mulberry uk
coach outlet online
mulberry handbags
hermes bags
uggs outlet
ugg canada
columbia shoes
gucci outlet online
mont blanc pens
blue jays jerseys
nike outlet store
salomon outlet
mulberry
basketball shoes
coach outlet store online
adidas outlet online
fred perry polo shirts
lacoste polo shirts
ronaldo jerseys
pandora charms outlet
christian louboutin sale
adidas yeezy shoes
nfl jerseys
braves jerseys
louis vuitton outlet online
mets jerseys
dr martens boots
coach outlet online
ralph lauren uk
ecco outlet
ray ban glasses
oakley sunglasses wholesale
mlb jerseys wholesale
michael kors outlet online
cheap nike shoes
fitflops sale
tiffany outlet
converse all star
padres jerseys
ralph lauren outlet online
adidas yeezy boost
ugg sale
cheap oakley sunglasses
nike air max 2019
longchamp outlet
rolex replica watches
christian louboutin sale
pandora outlet store
cheap air jordans
polo ralph lauren outlet
adidas originals
discount oakley sunglasses
pandora jewelry
cheap oakley sunglasses
michael kors outlet clearance
canada goose outlet
pandora charms outlet
adidas store
fake rolex
nike air max 2018
nike outlet store
kate spade outlet
canada goose
louis vuitton factory outlet
coach factorty outlet store
pandora charms
nike sneakers
coach outlet
adidas nmd r1
yeezy boost 350
pandora charms sale
pandora sale clearance
michael kors outlet
asics outlet
tiffany and co jewelry
devil rays jerseys
mont blanc pen
cheap oakley sunglasses
coach factory outlet online
asics outlet store
converse outlet
pandora outlet
coach factory outlet online
birkenstock shoes outlet
ralph lauren outlet online
ugg outlet store
ugg boots
adidas yeezy boost 350
nike outlet online
kate spade outlet online
new balance outlet
pandora charms sale

Lain-lain Komen

Quote yangsemb 22-12-2017 08:48 PM
Tips yg bagus, tq {:spec
Quote pittjie 27-12-2017 09:47 AM
seharusnya begitu la. baru2 ni my fren travel gi europe hampir 3 minggu. sedih bebenor tgk gambar2 yang dia upload saban saat kat ig. semedang muka dia penuh atau gambar dia satu badan. yang gayanya cuma itu .. itu je. background blur. atau separuh. atau sipi2. padahal pegi tempat yang cantik2. bosan akak nengok ig dia. cemana nak "like".. cos ahkaq tak pandai nak menipu.

dulu pun masa gi london and paris first time .. akak pegi dgn kawan yang tak reti ambik gambar. dah la masa tu zaman kamera pakai kodak. bila cucikan gambar ... gambar2 dia lawa2 (ahkaq la yang ambik) .. gambar2 akak nan hado yach walau ahkaq posing lelawa. ada ke gambar2 akak .. building yang ahkaq nak capture .. dpt separuh. gambar berlatar belakangkan eiffel tower .. puncak eiffel je nampak atas kepala akak!! bila ahkaq complen kat the frend tu .. dia jawab .. habis .. dah ko berdiri situ lindung eiffel tu. eh babi tak jawapan?
Quote BebeQ 27-12-2017 10:31 AM
Aku paling tak kenan kalau gambar senget lagi2 ada kalau latar belakang ada garisan horizon.

Kalau senget sikit2 takpe, boleh adjust balik tapi bila senget yang sangat senget, aku bagi la juga like ihsan.

Tolong la on kan grid line tu.
Quote syue86 27-12-2017 12:34 PM
boring klu kwn tak reti amik gmbar tp die kaki bgambar *sigh
Quote figurae 27-12-2017 12:48 PM
kelakar kalau gambar bercuti tapi selfi muka je penuh
pemandangan tempat bercuti takde
dah kenapa.. kitorang tau kot muka ko cemana
Quote MeghanK 27-12-2017 01:09 PM
sapa nak travel bawak meols..meols pandai amek gamba (diakui oleh pemili dan teman rapat, serta diri sendiri )
Quote Peterpan17 27-12-2017 10:54 PM
Samalah. Aku pun pandai amik gambar tp wife aku amik gambar kelaut. Geram sungguh. Even klu strangers minta aku tolong amik gambar pun aku tanya dulu apa yg korang nak nmpk dlm gmbr tu, nak penuh ke nak half body ke. Aku amik paling cun punya. Mesti derang happy giler bila tgk gambar aku amik tu. Tp bila aku minta org amik gambar aku, tak semenggahnya. Bikin panas.
Quote suka2 28-12-2017 02:57 PM
syue86: boring klu kwn tak reti amik gmbar tp die kaki bgambar *sigh

Setuju sangat la ni. Tambah pulak jenis pakai camera phone cikai gila gambo xcantik asyik suh guna camera kita sebab nak gamba cantik. Bila dah transfer gamba tgk2 gamba kita habis sendu dia amek
Quote suka2 28-12-2017 02:57 PM
syue86: boring klu kwn tak reti amik gmbar tp die kaki bgambar *sigh

Setuju sangat la ni. Tambah pulak jenis pakai camera phone cikai gila gambo xcantik asyik suh guna camera kita sebab nak gamba cantik. Bila dah transfer gamba tgk2 gamba kita habis sendu dia amek
Quote Chole84 29-12-2017 05:10 AM
Tq..tip yg bagus...{:love
Quote 0821yuanyuan 21-8-2018 10:47 AM
ralph lauren outlet online
coach outlet store online
dansko shoes
nike cortez classic
ralph lauren
birkenstock outlet store
pandora jewelry outlet
michael kors
nike outlet online
white sox jerseys
ralph lauren sale
pandora canada
dr martens
hermes handbags
ugg outlet
louis vuitton outlet
rolex replica watches
kate spade handbags
moncler coats
indians jerseys
polo ralph lauren outlet online
canada goose jackets
coach outlet
columbia outlet
louboutin shoes
ugg boots outlet
coach factory outlet online
moncler coats
mulberry uk
coach outlet online
mulberry handbags
hermes bags
uggs outlet
ugg canada
columbia shoes
gucci outlet online
mont blanc pens
blue jays jerseys
nike outlet store
salomon outlet
mulberry
basketball shoes
coach outlet store online
adidas outlet online
fred perry polo shirts
lacoste polo shirts
ronaldo jerseys
pandora charms outlet
christian louboutin sale
adidas yeezy shoes
nfl jerseys
braves jerseys
louis vuitton outlet online
mets jerseys
dr martens boots
coach outlet online
ralph lauren uk
ecco outlet
ray ban glasses
oakley sunglasses wholesale
mlb jerseys wholesale
michael kors outlet online
cheap nike shoes
fitflops sale
tiffany outlet
converse all star
padres jerseys
ralph lauren outlet online
adidas yeezy boost
ugg sale
cheap oakley sunglasses
nike air max 2019
longchamp outlet
rolex replica watches
christian louboutin sale
pandora outlet store
cheap air jordans
polo ralph lauren outlet
adidas originals
discount oakley sunglasses
pandora jewelry
cheap oakley sunglasses
michael kors outlet clearance
canada goose outlet
pandora charms outlet
adidas store
fake rolex
nike air max 2018
nike outlet store
kate spade outlet
canada goose
louis vuitton factory outlet
coach factorty outlet store
pandora charms
nike sneakers
coach outlet
adidas nmd r1
yeezy boost 350
pandora charms sale
pandora sale clearance
michael kors outlet
asics outlet
tiffany and co jewelry
devil rays jerseys
mont blanc pen
cheap oakley sunglasses
coach factory outlet online
asics outlet store
converse outlet
pandora outlet
coach factory outlet online
birkenstock shoes outlet
ralph lauren outlet online
ugg outlet store
ugg boots
adidas yeezy boost 350
nike outlet online
kate spade outlet online
new balance outlet
pandora charms sale

Lihat semua komen(11)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.048213s Gzip On
To Top