Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis

Sedih! Ini Dia Kuih-Muih Tradisional Di Malaysia Yang Semakin Pupus..

18-12-2017 12:37 PM|Oleh: Faizal | Dilihat: 3120| Komen: 30

Bila menyingkap kembali sejarah penyanyi nombor satu negara Dato' Siti Nurhaliza, terselit satu kisah tentang beliau berlatih menyanyi ketika menjual kuih-kuih tradisional di kampung. 

Jika dulu, selalu ada budak-budak di kampung yang akan datang jual kuih dari rumah ke rumah sambil membawa bakul.

Sekarang suasana ini sudah jarang kita lihat. Mungkin kuih-kuih tradisional ini sudah ramai yang tidak kenal. Apatah lagi nak buat sendiri kan? 

Buat anda yang ingin mengenang kembali zaman-zaman kegemilangan kuih-muih tradisional, jom tengok kuih tradisi yang semakin hilang ditelan zaman ini.

Kuih tradisi yang semakin menghilang


Kuih Kalakatar

Kuih Wadai Kepeng

Burasak
  • Kuih Kalakatar C Perak C asal Banjar
  • Kuih Wadai Kepeng C Selangor/Perak C asal Banjar
  • Kuih Barongko C Selangor C asal Bugis
  • Burasak C Selangor C asal Bugis
  • Kuih Penyaram C N.9 C asal Minang
  • Kuih Ocong-ocong C Perak C asal Bengkulu
  • Kuih Lemper C Selangor C asal Jawa
  • Kuih Puteri Dua Sebilik C Kelantan C asal Siam
  • Kuih Gedung Chak C Kedah 
  • Kuih Ringgi / Emping Kelapa C Perlis
  • Kuih Kelamai C Perak C asal Rawa
  • Kuih Dodol Kukus Tahi Minyak C Pahang
  • Kuih Halwa Maskat C P.Pinang C asal Arab
  • Kuih Kebebe C Lenggong Perak
  • Kuih Opok-opok C Terengganu
  • Kuih Tepek Pisang C Malaysia C asal tidak diketahui
  • Apam Daun Rambai C N.9 C asal Minang

Yang bukan kuih tetapi dianggap makanan tradisi yang hampir pupus adalah:

Pulut Kukus Periuk Kera

  • Ketupat daun tebu
  • Ketupat daun buluh
  • Lemang tepung
  • Pulut kukus periuk kera
  • Nasi Daun Lerek
  • Ikan Bakar Dalam Tanah
  • Nasi Lemuni
  • Kebebe C Lenggong, Perak 

Jadi sebagai generasi baharu, kita seharusnya pertahankan adat resam ini, meskipun ia sekadar kuih muih. Kan? - CARI 

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
1
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 30
Komen

Previous : Macam Tak Percaya! Buat Kek Coklat Moist Dalam Rice Cooker Je. Tetap 'Gebu Gebas'

Next       : Ayam Kukus Versi Thailand, Memang Mengancam Nafsu Makan!

Komen Terbaru

Quote masmelon 29-12-2017 02:19 PM
shoryu replied at 29-12-2017 02:01 PM
Banyaknya kuih kat pekan yg unik. Tak pernah rasa pun. Puding raja je tau

org tertentu je yg tau.. org tua2 kebanyakannya.. ni pon tau sbb mmg warisi turun temurun..

Lain-lain Komen

Quote buapakperut 18-12-2017 12:52 PM
Yang asal chawa banjar kalau disebut satgi etnik yindun datang ganyang mesia
Quote dubuk 18-12-2017 12:52 PM
kuih nombor satu tu sedapnyaaaa
Quote revolusi_30 18-12-2017 01:07 PM
Kuih penyaram kuih apa ?
Quote shoryu 18-12-2017 01:10 PM
Pulut kukus periuk kera tu ada yg buat cod kat area kuantan ni.
Quote shoryu 18-12-2017 01:12 PM
Kuih penyaram tu macam pinjaram ke? Kalau google kata sama je. Kat sabah banyak. Burasak pun banyak kat belah tawau.
Quote AbukRokok 18-12-2017 02:00 PM
kejap lg kne claim
Quote CardiGans85 18-12-2017 02:27 PM
Berangko ni  mmg menggamit memory la..sbb arwah bapa suka sgt kuih ni n nagasari. Lemper tu me mmg suka, lbh kurg pulut panggang saja.

Me x suka halwa maskat, so no no..
Quote krustykrab 18-12-2017 03:57 PM
wuihhhhh, byknya nama2 kuih yg agak pelik dan tak pernah aku kethui
Quote sabar_sabariah 18-12-2017 04:02 PM
baru aku nak ckp..burasak tu rasanya bukan malaysia punye
aku pernah rasa masa bapak aku blk dr kampung dia kat sulawesi
tak rasa teruja sangat
kuih yg pure dari malaysia lg sedap
Quote CardiGans85 18-12-2017 04:13 PM
shoryu: Burasak pun banyak kat belah tawau.


Betul..My Sil selalu buat ms raya
Quote airisa 18-12-2017 05:48 PM
nasi lemuni tu banyak ja lagi di penang ... banyak tempat jual ..
Quote yangsemb 18-12-2017 08:24 PM
Banyak kuih kat sini iolls xtau
Quote pearl.silver 18-12-2017 08:27 PM
Baru lepas belikn untuk org lain lemang periuk kera tu..i pun xtau apa rasa dia..huhu
Quote lilac85 18-12-2017 09:18 PM
Kalakatar tu mcm bingka roti rupanye
Quote lilac85 18-12-2017 09:18 PM
Kalakatar tu mcm bingka roti rupanye
Quote hazelinsnow 19-12-2017 01:47 PM
Smlm tgk Majalah 3 ade tunjuk apam daun rambai/apam Johol. Siap jual frozen lagi.
Quote Cari-Faizal 20-12-2017 10:58 AM
sedih kan?
Quote Ratutulip 20-12-2017 11:16 AM
wadai kiping bru je buat last month....
Quote yenyek 21-12-2017 12:18 PM
sedih sangat

Lihat semua komen(30)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.056124s Gzip On
To Top