Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis

Ayam Kukus Versi Thailand, Memang Mengancam Nafsu Makan!

4-12-2017 02:17 PM|Oleh: Maly Rosli | Dilihat: 1584| Komen: 11

Memang tak dapat dinafikan, masakan dari Thailand memang sedap dan menggamit selera. Malah, banyak olahan masakan kita hari ini diilhamkan dari masakan dari seberang ini dan menjadi kegilaan pencinta makanan. 

Kalau anda pernah mencuba resipi Ayam Kukus Halia sebelum ini, anda pasti akan sukakan Ayam Kukus Thailand ini!


Foto: Jo Isabelle Joannes

Cara menyediakan sangat mudah tetapi hasilnya memang hebat dan menggiurkan!


Bahan: 
Ayam sebelah
5-10 biji cili api (mengikut tahap kepedasan diinginkan)
Setangkai serai dihiris
Seinci halia, dihiris
3-5 biji bawang merah 
Lemon 
Sos ikan
Minyak zaitun (Boleh tambah minyak bijan kalau suka)
Air limau kasturi
Daun limau purut


Cara membuatnya: 
1. Tumbuk cili, serai, halia dan bawang
2. Gaul rata ayam dengan bahan tumbuk, sos ikan, minyak zaiton dan air limau kasturi secukupnya


3. Selitkan lemon dicelah ayam dan taburkan daun limau purut. 
4. Kukus selama 30 minit atau hingga masak. 

Foto: FB Viral D Viral


Siap dihidang! Sedap makan dengan nasi ketika panas ni. Aroma dia tak payah cerita, memang mengancam! - CARI


Loading FB Post...


Kredit resipi: Aimmafiaz via FB Viral D Viral

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
1
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 11
Komen

Previous : Asyik Makan Western Je, Buat Pula Burger Malaysia. Lagi Mengancam Jiwa!

Next       : Ketam Bercili Yang Lazat Dan Mudah, Jom Shell-Out Di Rumah!

Komen Terbaru

Quote kimchipedas 9-12-2017 01:39 AM
Memang sedap dh buat tmbh sos tiram sesudu xmo tmbh pun xpa.

Lain-lain Komen

Quote Rainrein 4-12-2017 03:05 PM
Looks good. Boleh try nih. My hubs love chicken.
Quote dubuk 4-12-2017 04:19 PM
hmmm sedap ni makan dengan pulut
Quote amon_79 4-12-2017 05:34 PM
minit2 akhir tu nmpk mcm ada bwang putih...tp xder plak mention dlm resepi  
Quote Ipo 4-12-2017 05:53 PM
Selalunya mesti ada bawang putih bila ada halia.
Saya lagi suka jika dipanggang/ bakar.
Pernah masak
Quote meisapoya 4-12-2017 07:07 PM
Sedap nyeee {:spot
Quote moonbug 4-12-2017 09:11 PM
Nampak sedap
Quote pearl.silver 4-12-2017 09:17 PM
Ohh delishes nyeee
Boleh buat ni
Quote greantea 5-12-2017 05:23 PM
nampak sedap. mmg suka ayam kukus
Quote yangsemb 5-12-2017 09:17 PM
Looks delish, must try
Quote ckenj 8-12-2017 02:29 PM
Nmpk sdap n sedap...hehe
Quote kimchipedas 9-12-2017 01:39 AM
Memang sedap dh buat tmbh sos tiram sesudu xmo tmbh pun xpa.

Lihat semua komen(11)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.047513s Gzip On
To Top