Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis

Rebus, Salut, Goreng! Mudahnya Buat Golden Ball Ala Sushi King

5-1-2018 02:25 PM|Oleh: Diba S. | Dilihat: 1721| Komen: 9

Memang meleleh air liur bila masuk Sushi King. Mana tidaknya, banyak sangat pilihan sedap-sedap dan memang sesuai sangat datang dengan kekasih, keluarga dan anak-anak.

Paling menjadi pilihan ramai adalah Golden Ball! Serius sedap! Kalau orang dewasa pun suka, apatah lagi budak-budak kan?

Kalau kerap sangat minta ke Sushi King boleh botak juga kepala keluarkan duit. Apa kata para ibu cuba buat sendiri di rumah.

Kali ini kami kongsikan resipi daripada Asmalizan Ismail, cara-cara nak buat sendiri Golden Ball ala Sushi King.  Senang sangat! 

Foto: FB Sushi King

Bahan-Bahan:
Telur ayam C direbus dan dikupas kulitnya
Minyak untuk menggoreng

Bahan salut
Telur ayam - dipukul
Tepung tempura
Breadcrumb secukupnya

Cara-Cara

1. Didihkan air dan rebuskan telur ayam sehingga masak

2. Apabila telur telah sejuk kupaskan kulitnya

Foto: gudeatswthmw.blogspot.my
3. Celupkan telur tadi dengan telur yang telah dipukul dengan rata

4. Salutkan pula dengan tepung tempura sehingga rata. Ulang dua kali kemudian celupkan semula dengan telur

Foto: gudeatswthmw.blogspot.my
5. Akhir sekali salutkan sehingga rata dengan breadcrumb. Buat sehingga habis

6. Panaskan minyak dan gorengkan sehingga kuning keemasan. Angkat dan ketepikan

7. Biarkan sejuk dan potong tengah-tengahnya

Bahan-bahan topping:
Filamen ketam
Mayonis

Cara-Cara
Rebus sebentar filamen ketam. Angkat dan toskan
Hiris halus filamen ketam tadi. Campurkan dengan mayonis dan gaul rata

Foto: Facebook
Senang je kan? Selamat mencuba! -CARI

Kredit Resipi: Asmalizan Ismail

Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
2
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 9
Komen

Previous : Kulit Tembikai Masak Tumis? Sedap Ke?! Cuba Dulu Baru Tahu Lazatnya..

Next       : Teh Lapis Warna-warni Cantik Memukau, Tak Tergamak Nak Minum!

Komen Terbaru

Quote rosabiru 9-1-2018 04:06 PM
boleh try ni.

Lain-lain Komen

Quote MisXoXo 5-1-2018 07:30 PM
sedpnyaa.. nak buat nak buattt.. tq mod
Quote vanillaninja 6-1-2018 10:08 AM
Tiap kali pergi Sushi King wajib makan golden ball ni.
Quote alesandra 6-1-2018 12:27 PM
kalau nak buat sendiri kena buat byk2 kalo tak rugi.padahal mkn sebiji je dah kenyang.tapi  berterima kasih jugakla bagi resepi neh
Quote lonso 7-1-2018 01:19 PM
tepung tempura tu cmne.. baru harini dgr
Quote mizzmimi 7-1-2018 03:06 PM
Aku ingatkan dia salut ngan kentang & tempura.. Huhu.. Kenyang makan ni.. Tak payah amik banyak2 plate tu.. Ni ngan hanjuku cheesecake tu.. Dapp
Quote ItisDD 7-1-2018 04:13 PM
Wah... nak cubalah menu ni.... mcm senang
Quote SekeremKopi 8-1-2018 08:31 AM
Macam sedal..boleh cuba ni
Quote EncikRhoma 8-1-2018 03:01 PM
kentut mesti busuk
Quote rosabiru 9-1-2018 04:06 PM
boleh try ni.

Lihat semua komen(9)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.063128s Gzip On
To Top