Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis

Syiling Dalam Freezer - Bukan Tahyul Tapi..Nak Makanan Selamat Kena Patuh Arahan Ini..

10-1-2018 12:10 PM | Dilihat: 2727| Komen: 14


Bila balik kampung, semua alat elektrik dipadamkan kecuali peti ais kan? Maklumlah ia menyimpan segala barang basah atau sejuk beku, jadi ramai yang membiarkan ia terpasang.

Tapi, yakinkah anda bahawa barang di dalam peti ais selamat 100 peratus? Bagaimana kalau kami katakan ia sebenarnya sudah rosak hingga memudaratkan, tapi anda langsung tak tahu hal ini?

Netizen, Rizzal Abdullah menulis tip unik untuk mengetahui barangan dalam peti ais selamat atau tidak. Statusnya mendapat 17,439 perkongsian. Semua ini diperolehi daripada lelaki berbangsa Cina yang dipanggil Uncle Chan Kui Peng


'JANGAN LUPA SIMPAN SYILING DALAM FREEZER'

Kalau nak tinggalkan rumah lama-lama, jangan lupa simpan syiling dalam freezer - itu pesan Uncle Chan kepada Rizzal.

Walaupun pada mulanya dia pelik namun setelah diberi penjelasan dia pula yang mahu berkongsi dengan netizen lain kepentingannya bila balik kampung.


Bila memikirkan apa yang Uncle tu bagitahu, betul juga sebab kita takkan tahu sama ada bahan mentah (daging, ikan dan lain-lain) itu elok atau tidak, kerana pada mata kasar, ia nampak okey. 

Walhal sebenarnya ia memudaratkan, sedar-sedar dah di hospital.

Syiling dalam ais ni memang idea yang superb. Trick yang simple ni bagitahu kita keadaan yang sebenarnya berlaku kan? 



Walau terpaksa rugi sebab perlu dibuang bahan mentah tersebut. Namun sekurang-kurangnya kita telah mengurangkan risiko yang lebih dasyat.


Jadi, selepas ini kalau anda balik kampung atau ke mana-mana, boleh lah cuba trick ini. Bolehlah jadi superhero oleh keluarga sendiri. - CARI 

Kredit : Rizzal Abdullah

Apa Reaksi Anda...

Bagus
2
Marah
1
Terkejut
1
Sedih
0
Lawak
3
Bosan
1
Komen: 14
Komen

Previous : Kulit Tembikai Masak Tumis? Sedap Ke?! Cuba Dulu Baru Tahu Lazatnya..

Next       : Bunga Durian Goreng Belacan, Kegemaran Orang Sarawak Dan Indonesia! Nak Cuba?

Komen Terbaru

Quote biozipstar 26-2-2018 04:41 PM
tips yg bagus gilossss boleh cuba kalau lama nau cuti.. aku ingatkan nak buat penyambungan elektrik tadi. kekekekekekekekkeekee

Lain-lain Komen

Quote zulka 10-1-2018 12:13 PM
wow...good, lepas baca baru faham...
Quote mdhelmi 10-1-2018 12:49 PM
dah tau ada gangguang elektrik lepastu nk buat ape?

Quote Jorja 10-1-2018 01:04 PM
Paling berguna utk orang yg pemalas .. yg suka main sumbat makann mcm tu aja uncovered dlm fridge
Quote moonbug 10-1-2018 01:12 PM
Bagus tips ni. Atau kalau nak senang, sebelum tinggal rumah lama2 clearkan barang makanan dlm fridge (yang basah la, yang kering takde hal)
Quote chinta89 10-1-2018 03:58 PM
bagus juga tips ni ye
Quote akik 10-1-2018 04:02 PM
tips yang bagus!
Quote A.mokh 10-1-2018 06:25 PM
Good tips. Tp fridge biasa selalu tahan seharian jgk kalau xde power supply sblm bahan2 dlm tu cair. Tu kalau pintu freezer tu x dibuka la.
Quote pearl.silver 10-1-2018 10:05 PM
Dlm peti ais memang ada syiling
Tp kat tempat telur
Sapa punya kerja ntah
Quote RatuDunia94 10-1-2018 10:33 PM
Iols kalau nk tinggal rumah lama2 mmg dh sedia kosongkan peti sejuk.. Just beli sikit2 cukup utk satu dua hari sebelum nk tinggalkan rumah..
Quote MsKathryn 11-1-2018 09:30 AM
Tips yg bagus.
Quote shailyvelera 11-1-2018 10:31 AM
wahhh!! terbaik la tips ni...boleh polow
Quote noni165 12-1-2018 01:40 PM
untuk pengumpul stok susu ibu mmg sgt risau la kalau xde letrik...penat mengerah masa tenaga semangat hormon segala untuk setiap titisan emas..
Quote vanilla_vell 15-1-2018 04:41 PM
mula2 tak faham fungsi syiling ni. lama2 baca baru faham
Quote biozipstar 26-2-2018 04:41 PM
tips yg bagus gilossss boleh cuba kalau lama nau cuti.. aku ingatkan nak buat penyambungan elektrik tadi. kekekekekekekekkeekee

Lihat semua komen(14)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.050454s Gzip On
To Top