Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis

Bunga Durian Goreng Belacan, Kegemaran Orang Sarawak Dan Indonesia! Nak Cuba?

11-1-2018 04:33 PM|Oleh: Diba S. | Dilihat: 967| Komen: 14

Raja buah iaitu durian sememangnya menjadi kegilaan ramai. Tapi pernahkah anda makan bunga durian? 

Ia menjadi kegemaran orang Sarawak dan juga Indonesia. Bunga durian kebiasaannya dibuat sajian sayur dan rasanya manis dan garing.

Anda perlu berhati-hati dalam menyediakannya. Ini adalah kerana bunga durian mempunyai lendir atau getah pada setiap putik debunga atau biji bunga durian. 

Bunga durian harus direbus atau dicelur dalam air panas selama beberapa minit sebelum memasaknya. Kemudian anda perlu toskan dan simpan ia di tempat yang kering.  


Sesudah kering, bolehlah anda goreng bunga durian tadi dengan ikan bilis dan bawang atau ia juga boleh dimasak sebagai kuah lemak.

Anda juga boleh cuba resepi di bawah ini yang sememangnya menyelerakan! 

Resipi Bunga Durian Goreng Belacan

Bahan-bahan:
200gm bunga durian
2sm belacan (dibakar dan ditumbuk)
2 ulas bawang putih (diketuk)
1 biji bawang besar (dihiris)
1 biji cili merah (dihiris)
½ cawan air
Garam secukup rasa
Minyak secukupnya


Cara Memasak:

1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih, bawang besar dan cili sehingga layu sedikit.
2. Kemudian masukkan belacan yang telah disebatikan dengan ½ cawan air. 
3. Akhir sekali masukkan bunga durian dan kacau sehingga sebati dan tunggu sehingga kuahnya pekat. 
4. Siap untuk dihidangkan!

Nota: Kalau nak tahu, bunga durian yang sedap dimakan dan ‘fresh’ berwarna putih kecerahan. Kalau ia berwarna perang, ketika memasak ia akan menjadi lembik dan berair dan tidak garing. -CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
0
Terkejut
1
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 14
Komen

Previous : Alamak! Penggemar Keju, Anda Kenal Renet Tak?

Next       : Ais Kepal Milo Pekat Cuma Di Perak – Terpaksalah Ke Sana Demi Mencuba Menu Tular

Komen Terbaru

Quote Sazida 14-1-2018 06:20 PM
hasniey replied at 12-1-2018 02:33 AM
bau durian pon xde ke?
kalau bunga betik kan rasa betik.jantung pisang bau mcm pisang.

Takde pun. Try la buat. Mmg sedap. Tp kena carik halus2 la

Lain-lain Komen

Quote hasniey 11-1-2018 08:01 PM
bunga durian rasa durian x?
Quote Sazida 11-1-2018 08:54 PM
hasniey: bunga durian rasa durian x?

Tak rasa pun. Sedappp gile kot masak goreng belacan...
Quote SalenaGomez 11-1-2018 09:28 PM
Omg my feberet food ni...biasa masak tumis bawang ikan bilis je pon dah mabeles...
Quote SalenaGomez 11-1-2018 09:39 PM
hasniey replied at 11-1-2018 08:01 PM
bunga durian rasa durian x?

Rasa lemak2 crunchy....sedap gila..tp x slalu ade..kena tunggu musim durian berbunga which once a year je
Quote hasniey 12-1-2018 02:31 AM
SalenaGomez replied at 11-1-2018 09:39 PM
Rasa lemak2 crunchy....sedap gila..tp x slalu ade..kena tunggu musim durian berbunga which once a  ...

crunchy sbb bunga tu kering eh?mmg xboleh mkn terus ke?
maksudnye cuci2 terus masak?jd gatal ke nnt rasa xsedap?
Quote hasniey 12-1-2018 02:33 AM
Sazida replied at 11-1-2018 08:54 PM
Tak rasa pun. Sedappp gile kot masak goreng belacan...

bau durian pon xde ke?
kalau bunga betik kan rasa betik.jantung pisang bau mcm pisang.
Quote haryatie 12-1-2018 10:38 AM
sungguh kerr..biar btulll
sedap ker
Quote Thuglife 12-1-2018 11:28 AM
aku x mkn durian.. tp bunga durian fav aku.. tp kirong x goreng.. tp bakar..ala2 panggang la..alaskan dengan daun pisang... perghhhhhhhh.. mkn nsk putih dgn tu jer dh boleh tambah bkali2..
Quote SalenaGomez 12-1-2018 12:59 PM
Thuglife replied at 12-1-2018 11:28 AM
aku x mkn durian.. tp bunga durian fav aku.. tp kirong x goreng.. tp bakar..ala2 panggang la..alaska ...

Yang tu x pernah buat lg...bole try next time
Quote AshkieLa 12-1-2018 03:07 PM
iols pun pernah makan.. arwah wan iols org nismilan buatkan...
goreng ngan cili api... buat sambal...
fuhh sedap oihh... takde rasa durian pun.. mcm ade rasa ayam sikit pun ade...
crunchy2...
Quote Thuglife 12-1-2018 03:08 PM
SalenaGomez replied at 12-1-2018 12:59 PM
Yang tu x pernah buat lg...bole try next time

yup..bahan sama..cuma cara penyediaan sama.. yg penting bungkus dgn daun pisang..
Quote AshkieLa 12-1-2018 03:10 PM
SalenaGomez replied at 11-1-2018 09:39 PM
Rasa lemak2 crunchy....sedap gila..tp x slalu ade..kena tunggu musim durian berbunga which once a  ...

arwah wan iols masa pi kutip tu.. pelik gaklaa nak buat ape...
pastu dia kata tengok jelaa.. dok laa tengok dia buat..
hasilnya.. menambah makan...
Quote chinta89 14-1-2018 12:18 PM
me x penah makan.. wahhh mcm sedap je!
Quote Sazida 14-1-2018 06:20 PM
hasniey replied at 12-1-2018 02:33 AM
bau durian pon xde ke?
kalau bunga betik kan rasa betik.jantung pisang bau mcm pisang.

Takde pun. Try la buat. Mmg sedap. Tp kena carik halus2 la

Lihat semua komen(14)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.045544s Gzip On
To Top