Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis

"Ipoh Mali Tatak Sombong" - Digelar 'Bandar Wajib Dilawati' Oleh NY Times

8-3-2018 12:32 PM|Oleh: Azza Rai | Dilihat: 1615| Komen: 35


Ipoh mali tatak sombong maa.
Begitu lah bila bercerita tentang Ipoh - yang menjadi bekas mining townC antara terhebat di dunia.

Maklumlah, dari Bandar Yang Dibina Oleh Bijih Timah C Ipoh asalnya dipenuhi dengan kaum Cina, malahan orang dulu-dulu berkata amoi paling cantik datang dari Ipoh!


Berhampiran dua bandar raya destinasi pelancongan popular di Malaysia iaitu Kuala Lumpur dan George Town, Pulau Pinang, Bandar Ipoh agak terpinggir.

Namun kini ia berkembang kepada hub pelancongan dan berwarna-warni hasil daripada inisiatif warganya yang memulakan gerakan transformasi kepada bandar ini hingga ia digelarkan portal berita antarabangsa The New York Times (NY Times) sebagai Bandar Wajib dilawati!

Ipoh ditulis sebagai destinasi pilihan pelancong yang mahu tenang sebentar daripada kesibukan ibu kota.

Dalam artikel ini, penulisnya Sanjay Surana memberikan beberapa sebab mengapa Ipoh perlu ada dalam radar libur anda.


1)    Mural pelukis terkenal dari Lithuania di Kong Heng
Seni artistik dari Ernest Zacharevic yang menggambarkan Bandar Ipoh sendiri iaitu kopi o ikat tepi, kapal terbang kertas, atok dengan secawan kopi, burung berkicau, evolusi Bandar Ipoh, budak perempuan dan beca pengangkut sampah.

Untuk info anda, Ernest juga adalah pelukis mural di Pulau Pinang.



2)    Makanan turun temurun
Banyak sajian makanan lazat yang disajikan oleh restoran kegemaran warga Ipoh sejak turun-temurun seperti sajian nasi ganja, ayam taugeh dan nasi ayam barbeku.

3)    Restoran moden kontemporari
Jangan risau jika tekak anda hanya menerima makanan barat kerana ada restoran seperti Burps & Giggles, Pattiserie Boutique dan Plan B.

Sungai Kinta yang menjadi alat perhubungan sejak 1890an dibangunkan hingga menjadi tarikan pelancong. (semua foto: Carian internet)
4)    Bandar Belia
Sanjay juga menembubual beberapa orang tempatan lalu merumuskan Ipoh kini dalam fasa kenaikan iaitu bandarnya dibangunkan oleh warga muda yang pernah bekerja di ibu kota atau luar negara. Permulaannya adalah pada tahun 2004 iaitu Lost World of Tambun oleh Pengasas Sunway Group, Jeffrey Cheah Fook Ling (dilahirkan di Ipoh). Kemudian tarikan terbaharu ialah MAPS (Movie Animation Theme Park).

Siapa lagi yang belum ke Ipoh? Moh lah ke sana. - CARI 

Apa Reaksi Anda...

Bagus
3
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
5
Lawak
2
Bosan
6
Komen: 35
Komen

Previous : Taiwan - Rahsia Besar Tersembunyi Di Asia. Jom Tengok Apa Yang Ada Di Sini..

Next       : Siapa Kata Bulan Madu Hanya Di Oversea? Lokasi Mewah Di PD Ini Pasti Buat Anda Terpana!

Komen Terbaru

Quote OrenTheReturn 10-3-2018 01:46 PM
Ipoh garden mmg tempat cainis tp aku suka jah duk situ dulu, mendamaikan sejuk gitew, atas bukitl kekdahnya, pagi2 n petang2 auntie2 n uncle2 cainis buat taichiiiiii....rajin sgt dorg, suka sgt environment mcm tu..hanya di ipoh

Lain-lain Komen

Quote prizadane 8-3-2018 12:44 PM
aku kalau bawak kawan aku ke ipoh, aku macam blur..tak tahu mana nak bawak walaupun hakikatnya aku orang ipoh. well, ipoh best kalau kau nak relax, suasana tenang.. tapi kalau nak fun, ipoh is not the right choice
Quote SWORKS27 8-3-2018 12:48 PM
apasal ada gamba nasik ganja haaa???

aduihhhh

Quote lkick2113 8-3-2018 12:50 PM
Ipoh Mali Kencing tak ada bunyi punya
Quote Artemesiaa 8-3-2018 12:55 PM
Mungkin sebab masih banyak bangunan lama dan rustic sesetengah omputih memang suka jenis cam tu
Quote saviour_09 8-3-2018 01:18 PM
ipoh mali  talak sombong munyaaaa
Quote Modngengade 8-3-2018 01:21 PM
harap @pulauturtle  tidak kecewa
Quote cicicumel 8-3-2018 01:31 PM
Penulis tu bagi 4 points je ke? Mcm x menarik pon ...hahha
Quote Ferr_Remy 8-3-2018 02:03 PM
Artikel hambar.
Quote zulka 8-3-2018 02:40 PM
dulu2 kitorang panggil ipoh ni pekan koboi je
Quote cm_matjawasp 8-3-2018 03:30 PM
Terimakasih pada "bapak bapak ayam" dari merekalah datang kata kata  "Ipoh Mali Talak Sombong"
Quote OrenTheReturn 8-3-2018 03:34 PM
Ipoh mali memang tade sombong punye
Quote adel7 8-3-2018 05:45 PM
cuci mata kat loken & breakfast kat hollywood.
Quote alesandra 8-3-2018 06:49 PM
lkick2113 replied at 8-3-2018 12:50 PM
Ipoh Mali Kencing tak ada bunyi punya

apa kebodoh ko neh
Quote lkick2113 8-3-2018 07:47 PM
alesandra replied at 8-3-2018 06:49 PM
apa kebodoh ko neh

Ko tak tau ke maksud nya?

@pyropura Sila jelaskan
Quote pyropura 8-3-2018 08:56 PM
Edited by pyropura at 8-3-2018 09:12 PM
lkick2113 replied at 8-3-2018 07:47 PM
Ko tak tau ke maksud nya?

@pyropura Sila jelaskan


Hahaha ....tringat citer kawan aku kena marah ngan apek, "lu mau angkat lia jadi kelani kaa"??
Quote alesandra 8-3-2018 09:27 PM
lkick2113 replied at 8-3-2018 07:47 PM
Ko tak tau ke maksud nya?

@pyropura Sila jelaskan

masih tak menjawab persoalan..dan kebodohan ko juga masih tak berkurangan
Quote OnionAuntie 8-3-2018 09:50 PM
I suke ipoh and the whole perak..
Quote lkick2113 8-3-2018 10:09 PM
alesandra replied at 8-3-2018 09:27 PM
masih tak menjawab persoalan..dan kebodohan ko juga masih tak berkurangan

Ko ni memang tak bercampur org... Sia2 jadi org Ipoh... Pi balik sumatra lah lagi baik
Quote alesandra 8-3-2018 10:13 PM
lkick2113 replied at 8-3-2018 10:09 PM
Ko ni memang tak bercampur org... Sia2 jadi org Ipoh... Pi balik sumatra lah lagi baik

bila masa aku org ipoh??...helllooooo...aku dlm ic 07 bhai..apa barang lahir dlm negeri bersultanbalik sumatera...ko lah yg patut balik sumatera barat minang caprut naik tongkang..dasarrr

Lihat semua komen(35)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.049610s Gzip On
To Top