Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis

Pekat Lagi Kaw! Dua Bahan Je Nak Sediakan Milo Baby Dino

7-3-2018 12:34 PM|Oleh: Apish Apijjie | Dilihat: 3018| Komen: 24

Sebut saja Milo macam-macam terlintas dalam kepala, Milo ais, Milo ais kepal, tak kurang juga lori Milo yang datang ke sekolah masa kita di sekolah rendah satu ketika dahulu. 

Senang kata Milo memang sebati dalam jiwa rakyat Malaysia hingga menjadikannya antara minuman kegemaran semua dan ramai yang membesar dengan minuman coklat ini. 

Foto - Butterkicap
Kebiasaannya kalau kita ke mana-mana kedai minum pasti akan ada yang pesan Milo Dinasour, iaitu air Milo yang ditabur dengan serbuk Milo di atasnya hingga melimpah ruah. Kadang-kadang ada kedai yang buat sedap ada yang tidak. Begitu juga harganya ada yang mahal dan murah.

Jadi kali ini kami ingin berkongsi dengan anda cara membuat Milo Dinasour tetapi versi Baby Dino yang mana ia kecil tetapi rasanya pekat dan kaw.

Bahan-Bahan
1. 4-5 sudu besar serbuk Milo
2. 250ml susu sejuk

Foto - Butterkicap
Cara-caranya

1. Masukkan 2 sudu besar Milo ke dalam gelas
Foto - Butterkicap
2. Tuangkan susu ke dalam gelas
Foto - Butterkicap

3. Masukkan 2 hingga 3 sudu besar Milo lagi
Foto - Butterkicap
Mudah bukan hanya dua bahan sahaja sebenarnya dan tidak susah sediakannya dan anda boleh tambah berapa banyak milo yang anda inginkan dan sudah pasti rasanya lagi pekat dan kaw mengikut tekak masing-masing.

Oh ya sebelum terlupa laman sesawang Butterkicap juga ada berkongsi tips penyediaan Milo Baby Dino ini. Jadi ini dia tipsnya.

1. Jangan guna Milo 3-dalam-1 atau serbuk Milo segera untuk resipi ini.

2. Gunakan susu sejuk. Susu panas akan melarutkan serbut Milo dan mengurangkan ketulan coklat malta untuk anda kunyah.

3. Anda boleh minum Milo ini dikacau ataupun tidak. Berhati-hati ketika mengacau. Jika tidak, serbuk Milo akan tumpah.

4. Jika anda mahu susu sedikit cair, masukkan sedikit ais sebelum tuangkan susu.

5. Kami tidak pernah cuba resipi ini dengan susu soya, susu kacang atau pengganti susu lain. Jika anda sudah mencuba, beritahulah kami hasilnya!

6. Tip untuk berparti! Gunakan gelas lutsinar supaya anda dapat melihat lapisan susu dan Milo yang cantik.

Selamat mencuba! -CARI

Kredit Resipi: Butterkicap

Apa Reaksi Anda...

Bagus
3
Marah
0
Terkejut
10
Sedih
4
Lawak
3
Bosan
1
Komen: 24
Komen

Previous : Alahai Comelnya, Roti Senyum Berkeju. Tambat Hati Anak-Anak Dengan Mudah..

Next       : Usah Bazir Duit Beli Coklat, Buat Sendiri Lagi Puas! Campak Je Nak Filling Apa

Komen Terbaru

Quote Amalinarazi 18-7-2018 09:09 AM
Sedapnyaaaaa !

Lain-lain Komen

Quote Suhainurraysa 7-3-2018 01:05 PM
Selalu buat dgn air sejuk kosong jee..pun sedapppp...yg penting dapat ratah Milo tu..perghhh..
Quote CiliPadiSedap 7-3-2018 01:39 PM
xde rupa iphone
Quote saviour_09 7-3-2018 02:02 PM
naaahhh aku lagi suka ratah milo dari dalam tin tu
perghh nikmat teringat kecik2 dulu berebut2 dgn sedara2
Quote CardiGans85 7-3-2018 02:17 PM
Soya + milo = xsedap la utk tekak sy.
Susu + milo = yummy! Lagi2 klu susu tu d bekukan n blend, jd milo shake. Sedap
Quote moonbug 7-3-2018 05:25 PM
Ok nak buat nanti
Quote RatuDunia94 7-3-2018 06:45 PM
1st time dgr milo dinasour.. Kg.com nye iols..
Quote prettyuglybabe 7-3-2018 07:06 PM
RatuDunia94 replied at 7-3-2018 06:45 PM
1st time dgr milo dinasour.. Kg.com nye iols..

bahasa kampungnya milo tabur..
kalau tak pernah dengar jugak, tahap desa dah tu.. hehehe
Quote RatuDunia94 8-3-2018 12:34 AM
prettyuglybabe replied at 7-3-2018 07:06 PM
bahasa kampungnya milo tabur..
kalau tak pernah dengar jugak, tahap desa dah tu.. hehehe

Milo tabur selalu dgr lah.. Knp dinasor?
Quote prettyuglybabe 8-3-2018 01:18 AM
RatuDunia94 replied at 8-3-2018 12:34 AM
Milo tabur selalu dgr lah.. Knp dinasor?

nak bagi nampak hipsturrrr kot
Quote makton 8-3-2018 07:41 AM
RatuDunia94 replied at 7-3-2018 06:45 PM
1st time dgr milo dinasour.. Kg.com nye iols..

milo dinasour ni aku jumpa kat kopitiam ala2 papa rich tu circa 2008 klu tak silap
Quote makton 8-3-2018 07:42 AM
prettyuglybabe replied at 7-3-2018 07:06 PM
bahasa kampungnya milo tabur..
kalau tak pernah dengar jugak, tahap desa dah tu.. hehehe

klu milo tabur pun tak penah dgr tu bukan tahap desa. tp tahap duduk dlm gua kelam dah tu
Quote prettyuglybabe 8-3-2018 12:20 PM
makton replied at 8-3-2018 07:42 AM
klu milo tabur pun tak penah dgr tu bukan tahap desa. tp tahap duduk dlm gua kelam dah tu

gua kelam i takut nak masuk
Quote myakayina 8-3-2018 01:00 PM
sedapnya..tapi tak boleh buat selalu..dpt diabetes plk nti..
Quote fushimi 8-3-2018 02:43 PM
saviour_09 replied at 7-3-2018 02:02 PM
naaahhh aku lagi suka ratah milo dari dalam tin tu
perghh nikmat teringat kecik2 dulu berebut2 dgn  ...

milo dalam tin lagi sedap berbanding dalam pack
ke aku sorang je rasa camtu
Quote saviour_09 8-3-2018 02:57 PM
fushimi replied at 8-3-2018 02:43 PM
milo dalam tin lagi sedap berbanding dalam pack
ke aku sorang je rasa camtu

kaannn
aku ingat aku sorang je gitu
padahal rasa sama je
Quote bottombikini 8-3-2018 04:51 PM
fushimi replied at 8-3-2018 02:43 PM
milo dalam tin lagi sedap berbanding dalam pack
ke aku sorang je rasa camtu

aku suke milo tin tu
macam classic sangat tingat jaman kekecik taun 80an dulu
maybe sbb ada aura aluminium tu kot buat rasa sedap


Quote mizruncing 8-3-2018 05:31 PM
buat air milo pas tu tabur milo pn sedap
Quote vanillaninja 12-3-2018 12:04 PM
Milo Dinosaur ni minuman wajib I kalau makan dekat Pappa Rich.
Quote mummydarling 21-3-2018 05:28 PM
akan ku cubaaaaaaaa sedapnye ratah milo tu.

Lihat semua komen(24)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.045977s Gzip On
To Top