Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis

Kowloon Walled City, Bandar Terpadat Di Dunia! Langsung Tidak Mempunyai Undang-Undang

9-3-2018 04:13 PM|Oleh: Apish Apijjie | Dilihat: 3586| Komen: 14

Bila melalui kawasan setinggan apa yang kita boleh lihat adalah kepadatan penduduk yang tinggal di situ hingga terfikir bagaimana mereka boleh hidup dalam suasana sebegitu. Tetapi disebabkan faktor kemiskinan mereka terpaksa memilih untuk tinggal di tempat seperti itu.

Tetapi tahukah anda bahawa terdapat sebuah bandar yang pernah mencatatkan sejarah sebagai penempatan manusia yang paling padat di dunia. Ya betul paling padat di dunia dengan keluasan penempatan hanya 6.5 ekar ia menempatkan lebih 33,000 penduduk malah ada yang mengatakannya 50,000 orang tinggal di bandar tersebut.

Dikenali sebagai Kowloon Walled City, ia terletak di Kowloon City, Hong Kong dan nama Walled City itu sendiri bermaksud tanah yang dikelilingi dinding yang sangat kukuh dan pernah dijadikan sebagai kubu ketenteraan bagi mengawasi British di China.

Menurut laman sesawang Iluminasi, penempatan ini bermula sebagai kubu tentera China, sebelum menjadi sebuah wilayah selepas New Territories dipajak oleh China kepada Britain pada tahun 1989. Ia merupakan satu petak tanah milik Britain yang dikelilingi oleh tanah China ketika itu dan bermula dengan tanah kosong, ia mula menjadi penempatan.

Tetapi, penempatan ini semakin padat dan bertambah dengan drastik semasa penawanan Hong Kong oleh Jepun ketika Perang Dunia Ke-2. Selepas Jepun menyerah kalah, penempatan ini menjadi kawasan setinggan di mana ketika itu terdapat lebih daripada 300 buah bangunan tinggi bersambung, yang menempatkan 8,800 buah rumah pangsa dan 1,000 buah perniagaan. Ia merupakan hasil kerja seorang arkitek tanpa bantuan dan sumbangan dari sesiapa. 

Pada tahun 1960an hingga 1970an pembangunan di kawasan ini melonjak naik dan menjadikan tanah ini hampir penuh dengan bangunan 10 tingkat atau lebih. Namun penempatan yang semakin padat ini tidak dipantau serta mengikut peraturan kesihatan dan keselamatan, yang menyebabkan lorong-lorong gelap di bangunan-bangunan yang berkelebaran 1 hingga 2 meter itu bocor dan air menitis di merata tempat. Pencahayaan dan saliran air juga sangat teruk selain terdapat kira-kira 300 bangunan mempunyai asas yang teruk dan tiada utiliti.

Bandar ini juga sangat terkenal dengan rumah pelacuran, kasino, sarang dadah serta candu pada awal 1980. Ia juga terkenal dengan medan selera yang menyediakan daging anjing, serta doktor gigi yang tidak bertanggungjawab boleh terlepas dari dakwaan jika berlaku apa-apa terhadap pesakit mereka. Ia menjadi syurga kepada penjenayah dan penagih dadah yang dikawal oleh kongsi gelap China.

Ini kerana Walled City merupakan sebuah kawasan yang tidak mempunyai undang-undang ekoran Britain dan China masing-masing tidak mahu bertanggungjawab ke atas kawasan ini.

Bancian rasmi menganggarkan populasi penempatan ini sebanyak 10,004 orang pada tahun 1971 dan 10 tahun kemudian, ia menjadi 14,617 orang. Pada tahun 1987, pemerhatian yang dijalankan oleh kerajaan mendapati sebanyak 33,000 orang tinggal di penempatan ini. Menurut pemerhatian ini juga, Kowloon Walled City mempunyai kepadatan penduduk sebanyak 1,255,000 setiap satu kilometer persegi. Juga terdapat laporan bahawa penduduk di sini sebanyak 50,000 orang.

Setelah sekian lama, kerajaan Britain dan China mula mendapati penempatan ini menjadi semakin tidak dapat tertanggung lagi walaupun kadar jenayah yang rendah dan membuat keputusan merobohkan penempatan ini. Ramai penduduk membantah dan menentang cadangan itu dengan menjelaskan bahawa mereka gembira tinggal di situ, namun ia tidak mengubah apa-apa.

Kerajaan Hong Kong diberikan pampasan sebanyak RM11.55 billion dan pemindahan bermula pada tahun 1991. Selepas proses pengusiran penduduk yang sangat sukar tamat, proses merobohkan bermula pada Mac 1993 dan tamat pada April 1994.

Kini, tapak penempatan terpadat di dunia satu ketika dulu telah dibina sebuah taman, yang diberi nama Kowloon Walled City Park. -CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
4
Terkejut
4
Sedih
0
Lawak
5
Bosan
3
Komen: 14
Komen

Previous : Sejauh Mata Memandang, Puluhan Ribu Bintang Laut Terdampar Di Pantai UK!

Next       : Selalu Terlepas! Di Mana Nak Tengok 'Shooting Stars' Dalam Malaysia Ni?

Komen Terbaru

Quote shernazz 13-3-2018 08:17 AM
devilito2 replied at 13-3-2018 07:57 AM
young and dangerous....

Haaa kan...
Lokasi ni mmg legend

Lain-lain Komen

Quote shernazz 9-3-2018 04:36 PM
Tmpt ni.slalu shooting cite cina kan
Yg dolu dolu tu
Quote Victorioussss 9-3-2018 04:53 PM
Kalau on wechat look around mesti bersepah amoi ni

Breathing intensify
Quote Artemesiaa 9-3-2018 06:26 PM
Di bahagian lain disana masih ada juga bangunan kediaman sebegini kalau naik subway kadang boleh nampak penempatan yang lebih kurang sebegitu
Quote Iema5008 9-3-2018 06:28 PM
Rugi tk sempat nak p...
Wlaupun keadaan bgitu worth utk d jadikan pgalamann dalam diri... apapun bsyukur lah sebab dah btukar jd taman yg cantik
Quote Iema5008 9-3-2018 06:30 PM
Artemesiaa: Di bahagian lain disana masih ada juga bangunan kediaman sebegini kalau naik subway kadang boleh nampak penempatan yang lebih kurang sebegitu


Yups.. dan kbanyakan tak ubah seperti setinggan versi moden.. sbb bangunan flat btompok2 btingkat2.. xtau mcm mna nak explain..
Quote @chik 9-3-2018 09:05 PM
Banyak kenangan tu..
Quote saladin780 9-3-2018 09:20 PM
scary nya tgk bangunan2 dia..senget2..mcm main tambah2 tingkat je sesuka hati
Quote LautBiru52 10-3-2018 09:58 AM
Takut tgk lorong tu
Quote Tapayana 10-3-2018 10:23 AM
penduduk situ sblm 1997 warganegara apa ? pakai paspot cina HK ke british protectorate ?
Quote Jorja 10-3-2018 02:11 PM
Betul ke susah nak cari makanan halal kt hk
Quote syue86 12-3-2018 09:06 AM
Jorja replied at 10-3-2018 02:11 PM
Betul ke susah nak cari makanan halal kt hk

senang tp mahal
Quote mizruncing 12-3-2018 10:58 AM
serabutnya tgk. mcm mane la org tua n anak2 kecik dok situ
Quote devilito2 13-3-2018 07:57 AM
shernazz replied at 9-3-2018 04:36 PM
Tmpt ni.slalu shooting cite cina kan
Yg dolu dolu tu

young and dangerous....  
Quote shernazz 13-3-2018 08:17 AM
devilito2 replied at 13-3-2018 07:57 AM
young and dangerous....

Haaa kan...
Lokasi ni mmg legend

Lihat semua komen(14)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.048430s Gzip On
To Top