Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis

Dah Tengah Malam Tapi Susah Tidur? Cuba Ambil Makanan Ini!

16-3-2018 11:41 AM|Oleh: Zailina| Komen: 7

Sama ada anda ingin tidur nyenyak, atau bangun dalam keadaan segar esoknya, inilah antara makanan yang akan membantu anda mendapat tidur paling berkualiti. 

Wanita yang mendapat 33 peratus lebih waktu tidur mempunyai peluang lebih untuk mencapai berat ideal, seperti yang dilaporkan dalam jurnal Obesity. 

Jom tengok apakah makanan itu.

1. Kiwi

Buah kiwi dan mangga yang menyelerakan

Buah ini adalah snek paling sempurna. Kajian Taipei Medical University di Taiwan menunjukkan, apabila makan dua biji kiwi sejam sebelum tidur, mereka tidur lebih sejam. 

Kiwi, melon, tomato hijau dan hirisan daun pudina yang menyihatkan

Kiwi kaya dengan vitamin C and E, serotonin dan folat yang membantu anda tidur lena. 


2. Kacang Soya

Tauhu yang diperap dengan rempah ratus dan digoreng atau panggang 

Makanan ini mengandungi tryptophan yang berguna untuk penghasilan melatonin dan berkesan untuk menenangkan badan dan minda bagi mendapatkan tidur nyenyak.


3. Bijirin

Badam, beri biru (atau pisang) dengan semangkuk biji chia bersusu

Mengambil lebih serat menjamin tidur lena. Ia dikaitkan dengan gelombang tidur 'restorative' iaitu lebih banyak makan, lebih lena tidur seperti tertulis dalam kajian terbitan Journal of Clinical Sleep Medicine. 

Serat menghalang peningkatan gula dalam darah yang merendahkan melatonin. Makanan tinggi serat adalah kekacang, artikok, bijirin bran dan quinoa.


4. Ikan

Ikan dengan sos masak lemak cili padi pun ok

Kebanyakan ikan terutama salmon, halibut dan tuna kaya vitamin B6 yang diperlukan untuk membuat melatonin (hormon penyebab tidur yang terhasil kerana keadaan gelap), menurut artikel Annals of the New York Academy of Sciences.


5. Jus Ceri Masam

Sayuran hijau yang banyak khasiat. Jus ceri tanpa gula menjamin tidur lena

Jus ceri yang tinggi melatonin mampu mendapatkan tidur lena. Apabila anda tak boleh tidur, minumlah secawan jus ceri dua kali sehari dan insomnia kronik akan beransur hilang.  


6. Dadih

Foto: Anabolic Men

Produk tenusu seperti dadih dan susu meningkatkan kalsium. Mengikut kajian, kekurangan kalsium menyebabkan seseorang sukar tidur. 


7. Bijirin 

Sesekali ambil barli bagi menggantikan nasi

Bulgur (sejenis gandum), barli dan bijirin lain kaya magnesium. pengambilan terlalu sedikit magnesium menyebabkan kesukaran tidur seperti dilaporkan dalam Journal of Orthomolecular Medicine.


8. Kale

Produk tenusu kaya dengan kalsium tapi sayur-sayuran hijau, misalnya kale dan collard (sejenis kubis), juga tinggi kalsium. Jika kalsium kurang, tidur sukar lena. 


9.Pisang

Mudah, menyelerakan dan berkhasiat

Ia terkenal kaya dengan potasium dan sumber terbaik Vitamin B6 yang diperlukan untuk menghasilkan melatonin (sila lihat no:4)  


Bagi yang sukar tidur, jangan lupa ambil makanan sesuai untuk sajian makan malam, ya. Selamat tidur dengan mimpi indah. - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
5
Marah
18
Terkejut
10
Sedih
10
Lawak
11
Bosan
6
Komen: 7
Komen

Previous : Alahai Comelnya, Roti Senyum Berkeju. Tambat Hati Anak-Anak Dengan Mudah..

Next       : Hanya Orang Yang Rajin Mampu Buat 'Beef Bacon' Ini. Memang Renyah Tapi Hasilnya Meletup!

Komen Terbaru

Quote Foxey 15-8-2018 06:59 PM
Semuaaa nampak sedappp... But jus ceri masam tu takleh la... I love cherries but yang manis saja...

Lain-lain Komen

Quote estrelle 16-3-2018 11:57 AM
Iols sebelum tido minum susu.Sama je.
Quote Artemesiaa 16-3-2018 12:41 PM
Knowing most Malaysian kebanyakan mereka mana nak layan makan western food sebegini kecuali yg no 4 dan mo 6 tu
Quote emelia1509 17-3-2018 02:09 AM
Iols minum green tea je b4 tido..Aman2 je lena
Quote MsKoreanfanatic 15-8-2018 09:31 AM
mouth watering...
Quote blinkmos 15-8-2018 10:38 AM
layan makanan mcm ni...
sambil tu tgk tv.. movie pulak best...
sudahnya sampai 6pagi tak tido
Quote BoongaKertas 15-8-2018 04:28 PM
iols dulu culture shock. sbb makan2an berkhasiat semua memahal harganya.
Quote Foxey 15-8-2018 06:59 PM
Semuaaa nampak sedappp... But jus ceri masam tu takleh la... I love cherries but yang manis saja...

Lihat semua komen(7)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.048090s Gzip On
To Top