Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis

Ingat, Bunga Sakura Bukan Untuk Dipetik. Ini Erti Musim Sakura Di Jepun..

14-3-2018 11:51 AM|Oleh: Faizal | Dilihat: 1422| Komen: 7

Bila tiba bulan Mac dan April setiap tahun sudah pasti ia masa yang ditunggu-tunggu oleh ramai traveller untuk bercuti di Jepun. 

Tetapi kenapa ya? Ya la, dalam kedua-dua bulan ini merupakan bulan di mana musim sakura tiba. 

Musim ini bukan sahaja dapat menarik para pelancung dari luar Jepun, malah masyarakat dari Jepun juga turut menanti untuk meraikannya.

Foto: Travel kompas

Memetik dari travel.kompas.com, "bunga sakura hanya mekar selama seminggu dalam setahun. Jadi, kami tidak mahu membuang masa, jadi kami meraikannya," kata Executive Director Jakarta Office Japan National Tourism Organization.


Musim sakura menandakan pertukaran dari musim sejuk ke musim panas dan suhu pada ketika ini adalah sesuai untuk kita beriadah di luar rumah. Jadi tidak hairan jika masyarakat di Jepun ramai yang berpiknik ketika musim sakura.

Selain itu, inilah waktu yang ditunggu-tunggu untuk meluangkan masa bersama keluarga ataupun rakan-rakan sambil menikmati keindahan bunga-bunga sakura yang mekar. 

Boleh dikatakan setiap pelusuk kawasan disekitar Jepun dipenuhi dengan bunga sakura yang kembang mekar. Memang sungguh cantik. Sebab itulah ramai yang memasang cita-cita untuk bercuti di Jepun ketika musim sakura tiba.

Foto: Travel Kompas

Bagi masyarakat di Jepun, bila tibanya musim sakura, ia seumpama datangnya tahun baru. Dan pada waktu ini juga pejabat-pejabat dan sekolah-sekolah di sini memulakan sesi penggal yang baru. Jadi ramai yang mengambil gambar di sekolah atau pejabat dengan berlatar belakangkan bunga sakura yang kembang mekar.

Bunga sakura cantik dipandang. Oleh sebab itu, bunga sakura sekali-kali tidak boleh dipegang dan dilarang sama sekali untuk dipetik.

Foto: Pkabu.ru

Jadi, siapa yang berpeluang untuk ke Jepun bulan Mac dan April ni, jangan lupa untuk menikmati perta musim Sakura di sana ya! - CARI 

Apa Reaksi Anda...

Bagus
3
Marah
2
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
1
Bosan
1
Komen: 7
Komen

Previous : Jomlah Kumpul Duit, Ada Cara Seronok Melancong Ke New Zealand Tau!

Next       : Kotor, Tidak Terurus. Sanggup Ke Jejak Di 5 Kawasan Terpadat Dunia Ini?

Komen Terbaru

Quote zaziot 16-3-2018 07:53 AM
bile la nk smpai Japan ni

Lain-lain Komen

Quote PongKang 14-3-2018 12:43 PM
sedapnya icecream sakura... kat mcd dorg mesti ada jual...
Quote mizruncing 14-3-2018 02:27 PM
bestnyaaa. dlm wishlist ni. ntah bile dpt pergi
Quote Modngengade 14-3-2018 03:16 PM
selalu ke jepun tapi x pernah bertembung dgn waktu sakura mekar ini
Quote olaklempit 14-3-2018 11:53 PM
Tengok gambar sakura ni teringat game farmville kat FB dulu2. Banyak pokok sakura aku tanam. So far blm ada peluang ke japan atau seoul hadap sakura. Tambang sewa hotel musim ni, ya ampunnn... Sekali je la di amsterdam dgn sakura, tapi sikit, tulip je lebih2.
Quote syue86 15-3-2018 08:58 AM
konon nk tgk sakura tp tiketttt..balik ke kl rm1k..aduiiii..btw trgt org mlysia duk patahkan pokok sakura kt korea..ngek betul
Quote alesandra 15-3-2018 10:51 PM
rase sayu je baca thread ni...patut tahn ni aku pegi ...takde rezeki.kena tunggu tahun depan la jawabnya
Quote zaziot 16-3-2018 07:53 AM
bile la nk smpai Japan ni

Lihat semua komen(7)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.041638s Gzip On
To Top