Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis

Kotor, Tidak Terurus. Sanggup Ke Jejak Di 5 Kawasan Terpadat Dunia Ini?

14-3-2018 11:38 AM|Oleh: Apish Apijjie | Dilihat: 1896| Komen: 5

Foto - Iluminasi
Setiap negara mempunyai beberapa kawasan yang padat dengan penduduk hingga kadang-kadang ia menjadi kawasan setinggan yang begitu kotor kerana tidak terurus. Kebiasaannya kawasan padat ini didiami oleh golongan miskin yang tidak berkemampuan untuk tinggal di tempat yang lebih selesa.

Apabila sesuatu kawasan itu padat dengan penduduk pelbagai masalah boleh berlaku seperti masalah jenayah, sosial serta petumbuhan ekonomi. Ini sudah semestinya mendatangkan masalah kepada negara-negara berkenaan untuk mengatasinya.

Jadi kali ini kami ingin berkongsi lima penempatan paling padat di dunia seperti yang dikongsikan oleh laman sesawang Iluminasi. Kita akan mulakan senarai daripada penempatan yang berada di tangga kelima paling padat.

5. Dhaka Kotwali Thana - Bangladesh 

Foto - Iluminasi
Terletak di Dhaka, Bangladesh penempatan ini mempunyai kira-kira 31,992 buah rumah yang dibina di kawasan seluas 0.67 kilometer persegi. Padat bukan?

Menurut bancian, popolasi di kawasan ini adalah seramai 210,504 di mana 133,564 daripadanya berusia 18 tahun dan ke atas. Majoriti penduduk di sini adalah lelaki iaitu seramai 63.21 peratus daripada jumlah penduduk di situ.

Kepadatan kawasan ini adalah 101,683 penduduk per kilometer persegi. Tetapi disebalik kepadatan ini kita juga harus tahu bahawa kadar purata celik huruf penduduk penempatan ini adalah sebanyak 62.4 peratus lebih baik berbanding purata celik huruf negara Bangladesh yang hanya sebanyak 32.4 peratus. Menarik bukan?


4) Santa Cruz Del Islote - Columbia

Foto - Iluminasi
Untuk tangga keempat penempatan paling padat di dunia adalah sebuah pulau yang berkeluasan 0.012 kilometer persegi iaitu bersamaan kira-kira 1.5 saiz padang bola antarabangsa.

Santa Cruz Del Islote juga merupakan pulau paling padat di dunia dan didiami kira-kira 1,200 penduduk. Terletak di Bolivar, Colombia, pulau ini mula dijumpai oleh nelayan yang pada mulanya hanya berhentu berehat. Mereka kemudian memilih untuk membina penempatan hanya kerana pulau berkenaan tidak mempunyai nyamuk. Lucu bukan?

3) Marine Lines - India

Foto - Iluminasi
Terletak di Selatan Mumbai, Marine Lines merupakan sebuah penempatan yang berasal daripada kem tentera British yang dibina pada abad ke-19. Namanya juga diperoleh daripada Marine Battalion Lines. Batalion ini kemudiannya ditukarkan kepada kuarters tentera udara

Buat masa ini kira-kira 202,000 penduduk mendiami kawasan yang berkeluasan 1.8 kilometer persegi ini dengan kepadatan 114,001 penduduk per kilometer persegi. Ini menjadikan ia sebagai penempatan ketiga paling padat di dunia.

2. Mong Kok, Kowloon Peninsula - Hong Kong

Foto - Iluminasi
Terletak di daerah Yaou Tsim Mong, Mong Kok atau dikenali sebagai MK bukan hanya merupakan penempatan paling padat di Hong Kong malah juga nombor dua di dunia. Namun disebalik kepadatannya ini Mong Kok juga merupakan kawasan beli-belah utama di Hong Kong.

Terdiri daripada kedai-kedai, restoran serta pusat hiburan Mong Kok turut diiktiraf oleh Guinness World Records sebagai kawasan paling sibuk di dunia dengan keluasan kilometer persegi didiami oleh 143,000 penduduk.

1. Dharavi Slums - India

Foto - Iluminasi
Jangan terkejut jika tadi anda melihat penempatan ketiga paling padat adalah di Mumbai, India dan yang pertama ini juga di negara yang sama.

Dengan populasi kedua tertinggi di dunia sudah pasti India mempunyai beberapa kawasan penempatan paling padat. Dharavi Slums dibina pada tahun 1883 ketika era penjajahan British.

Dharavi mempunyai antara 500,000 hingga 1 juta penduduk dengan keluasan hanya 2.1 kilometer persegi iaitu 112 lebih kecil daripada Kuala Lumpur. Kepadatan di kawasan ini adalah sekitar 300,000 penduduk per kilometer persegi.

Jadi bersyukurlah kita tidak tinggal di kawasan yang penduduknya terlalu padat hingga tercetus pelbagai masalah. Tetapi jika anda ingin melihat sendiri dan merasa bagaimana padatnya penempatan-penempatan ini bolehlah merancang untuk bercuti ke sana. Itupun kalau anda sanggup dan suka sesuatu yang berlainan. -CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
7
Terkejut
2
Sedih
6
Lawak
5
Bosan
6
Komen: 5
Komen

Previous : Dunia Sudah Tua C 10 Destinasi Ini Akan Pupus, Anda Perlu Kunjungi Segera!

Next       : Buka Pintu Boleh Terus Berenang Dalam Sungai, Hostel Di Kemboja Ini Memang Mengujakan

Komen Terbaru

Quote animcute 15-3-2018 10:22 AM
devilito2 replied at 15-3-2018 08:24 AM
kotor tu yg kureng.... kalo padat jer bleh tahan lagi

sebab kawasan ni kotor sangat2 dgn sampah, some municipality (majlis bandaran) kat india tu saja lepaskan babi2 ..so babi2 ni akan makan sampah2 tu. kira green initiatives ler. guna natural ecology ...
geli tengok kan..
bila berhenti kat traffic lights, i terkejut sb ada babi kat tepi jalan makan sampah tu so our counterparts in india dok explain why babi2 berkeliaran. siap bagitau dont worry we dont eat those..we eat the ones which are reared in proper farms..

Lain-lain Komen

Quote Artemesiaa 14-3-2018 12:28 PM
Expected pasti India akan mengungguli charta
Quote umbut 14-3-2018 02:27 PM
Padatnya.. xda family planning ker
Quote supernaturalee 14-3-2018 04:02 PM
lokasi filem slumdog millionaire

dahsyat mcmn dorg blh survive kt situ
Quote devilito2 15-3-2018 08:24 AM
kotor tu yg kureng.... kalo padat jer bleh tahan lagi
Quote animcute 15-3-2018 10:22 AM
devilito2 replied at 15-3-2018 08:24 AM
kotor tu yg kureng.... kalo padat jer bleh tahan lagi

sebab kawasan ni kotor sangat2 dgn sampah, some municipality (majlis bandaran) kat india tu saja lepaskan babi2 ..so babi2 ni akan makan sampah2 tu. kira green initiatives ler. guna natural ecology ...
geli tengok kan..
bila berhenti kat traffic lights, i terkejut sb ada babi kat tepi jalan makan sampah tu so our counterparts in india dok explain why babi2 berkeliaran. siap bagitau dont worry we dont eat those..we eat the ones which are reared in proper farms..

Lihat semua komen(5)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.040846s Gzip On
To Top