Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis

Ini Cara Pastikan Ayam Kekal Segar Dan Tahan Lama Dalam Peti Ais

16-3-2018 12:09 PM|Oleh: Faizal| Komen: 19

Sudah menjadi rutin setiap keluarga untuk 'restock' barang-barang dapur tiap-tiap minggu ataupun bulan. 

Yela, nak beli barang dapur setiap hari memang agak menyusahkan. Jadi sekali shopping tu belilah dalam kuantiti yang banyak supaya tahan beberapa hari.


Barang-barang dapur yang selalu dibeli termasuklah bahan-bahan masak basah ataupun kering seperti ayam, ikan, sayuran dan macam-macam lagi. Tapi satu sahaja yang kita risau bila beli bahan dapur banyak-banyak ialah tahap kesegaran bahan basah itu. Terutama sekali kalau beli ayam.


Sudah pasti, dalam list barang-barang dapur ayam memang tidak akan ketinggalan untuk dibeli. Bukan apa, ayam ini adalah satu-satunya masakan mudah dimasak dengan pelbagai menu dan ianya sedap.

Tapi, tahukan anda, ayam akan kehilangan kesegaran selepas beberapa hari dalam peti sejuk. Nak masak pun hilang mood bila ayam dah tak segar. Rasa lain bila ayam tak segar dimasak bersama.


Jom cuba tips mudah bagaimana nak memastikan ayam yang kita simpan lama dalam peti sejuk kekal segar dan sedap.

Ayam Dalam Peti Sejuk Kekal Segar, Ini Tipsnya memetik Rasa.my:

1. Selepas pulang dari pasar, segera bersihkan ayam dan disimpan terus dalam peti sejuk. Jangan biarkan terdedah terlalu lama pada suhu bilik.

2. Simpan ayam dalam bahagian yang sejuk beku atau yang paling sejuk.

3. Jika anda tidak sempat mencuci ayam yang dibeli dan terus simpan dalam peti sejuk, pastikan ia tidak lebih dari dua hari.

4. Ayam yang sudah dimasak boleh juga disimpan dalam peti sejuk tetapi tidak lebih dari dua hari juga.


Ini hanyalah sebahagian tips atau petua yang kerap diguna bagi memastikan kesegaran ayam yang disimpan terus kekal lama. Ada juga petua yang meletakkan garam sedikit ketika hendak menyimpan ayam yang telah anda bersihkan. Anda boleh bereksperimen di dapur anda sendiri ya!

Diharapkan tip ini memberi info yang betul tentang cara menyimpan ayam agar sentiasa segar walau disimpan lama dalam peti sejuk.

Selamat mencuba! - CARI 

Apa Reaksi Anda...

Bagus
3
Marah
7
Terkejut
4
Sedih
5
Lawak
7
Bosan
5
Komen: 19
Komen

Previous : Alahai Comelnya, Roti Senyum Berkeju. Tambat Hati Anak-Anak Dengan Mudah..

Next       : Nak Buat Pai Mini? Hanya Guna Dulang Kiub Ais Dah Siap

Komen Terbaru

Quote Amalinarazi 19-1-2019 01:13 PM
Boleh try nii !

Lain-lain Komen

Quote shernazz 16-3-2018 12:16 PM
Iols slalu beli ayam yang biasa saja atau kecik sikit
Sebab iols jarang masak...jadi ayam tu utk sekali atau 2 kali masak saja...
Kalau masuk peti lebih 3 hari..mmg iols x masak dah laaa....
Quote grizz 16-3-2018 02:37 PM
kt umah mak dlu klu beli sekor tu..1 kali masak je..
mmg xsimpan lme la..
Quote jazaa100 16-3-2018 06:38 PM
Aku selalu rebus dulu ayam tu...

buang segala lemak....& lendir lendir ayam...
Quote Juadah 16-3-2018 11:50 PM
Kata tips nak simpan ayam mentah lebih lama.
Ini tips setakat 2 hari jah, tak adalah lama mana {:nose
Quote Lollipop111 17-3-2018 02:33 PM
saya asingkan part2x dier ke dalam plastik yg berlainan.. so kita just amik yg kiter perlu dan lain tak terganggu. taklah kene defroze and potong part yg terlampau banyak and simpan semula. Alhamdulillah mmg ok. knkdg up to 2 weeks and still fine
Quote gummygummy 21-3-2018 02:20 PM
beli sekor and asingkan dalam bekas berlainan.

nak guna amek sebekas and defrost tu je la
Quote mjla 21-3-2018 03:00 PM
Fen simpan kat Maiden je
Bila nak pakai pi amik
Quote mjla 21-3-2018 03:00 PM
Fen simpan kat Maiden je
Bila nak pakai pi amik
Quote mjla 21-3-2018 03:00 PM
Fen simpan kat Maiden je
Bila nak pakai pi amik
Quote MsKoreanfanatic 15-8-2018 09:26 AM
biasa je.. apa yg tips nyer...
Quote Ainsworth 9-11-2018 10:23 AM
shernazz replied at 16-3-2018 12:16 PM
Iols slalu beli ayam yang biasa saja atau kecik sikit
Sebab iols jarang masak...jadi ayam tu utk se ...

well bujang2 ni...aq bahagikn trus ayam tu buat 3 porpotion untuk untuk 4 org makan...letak dlm plastik sekilo gula n sumbat kt tmpat beku...utk makan mlm je (siang makan kt tmpt kerja) kira lama jugak tahan 4-5 hari...and still fresh.

Quote Ainsworth 9-11-2018 10:27 AM
jazaa100 replied at 16-3-2018 06:38 PM
Aku selalu rebus dulu ayam tu...

buang segala lemak....& lendir lendir ayam...

dh try buat tp ayam bila nk perap tu masalah (xjdi)

Quote Ainsworth 9-11-2018 10:29 AM
Lollipop111 replied at 17-3-2018 02:33 PM
saya asingkan part2x dier ke dalam plastik yg berlainan.. so kita just amik yg kiter perlu dan lain  ...

How do i 'like' this?

Quote shernazz 9-11-2018 11:35 AM
Ainsworth replied at 9-11-2018 10:23 AM
well bujang2 ni...aq bahagikn trus ayam tu buat 3 porpotion untuk untuk 4 org makan...letak dlm pl ...

Kan..senang..defrost pon cepat bila.sikit sikit ni
Quote jazaa100 10-11-2018 09:17 AM
Juadah replied at 16-3-2018 11:50 PM
Kata tips nak simpan ayam mentah lebih lama.
Ini tips setakat 2 hari jah, tak adalah lama mana {:n ...

Rebus setengah masak dik....
Buang air tu pastu baru simpan alm fridge....elok je smgu x bau pun....
Quote jazaa100 10-11-2018 09:19 AM
Hari tu dgr kt radio....doktor tu kata elok sblm simpan rebus setengah masak.dulu.....skrg ikan pun aku buat mcm tu...

Elok je smgu pun ok lg
Quote kucing02 28-11-2018 01:00 PM
jazaa100 replied at 10-11-2018 09:17 AM
Rebus setengah masak dik....
Buang air tu pastu baru simpan alm fridge....elok je smgu x bau pun. ...

ooo.. ye ke.. blh try ni
Quote kaklong32 15-1-2019 11:40 AM
i biasa cuci bersih dgn lemon, pastu asingkan dlm bekas. 1 bekas utk sekali masak. buat la beberapa bekas
Quote Amalinarazi 19-1-2019 01:13 PM
Boleh try nii !

Lihat semua komen(19)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.068486s Gzip On
To Top