Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis

Ini 7 Budaya Jepun Yang Anda Perlu Tahu Sebelum Bercuti Di Sana

13-4-2018 11:57 AM|Oleh: Faizal | Dilihat: 1741| Komen: 14

Bercuti memang seronok. Melihat keindahan ditempat yang jarang kita pergi adalah satu kepuasan buat diri. Tetapi harus diingat, dalam keseronokan bercuti, anda harus tahu budaya dan adab yang harus dijaga bila berada ditempat orang.

Lebih-lebih lagi bila bercuti di Jepun. Jepun sangat kaya dengan budaya mereka yang sangat unik. Masyarakat Jepun yang lemah lembut dan sopan menjadikan Jepun lebih istimewa dan menarik. 



Jika anda merancang bercuti ke Jepun, anda perlu tahu serba sedikit budaya dan amalan harian mereka disana. Ini adalah kerana untuk mengelakkan kita sebagai pelancong melakukan perkara yang kurang disenangi oleh orang Jepun.
 
Berikut adalah beberapa budaya manis yang perlu anda tahu sebelum anda bercuti di Jepun

1. Bercakap dengan perlahan

Ramai yang tahu bahawa masyarakat Jepun sangat 'polite'. Lihat sahaja cerita-cerita Jepun yang disiarkan di negara kita. Dari situ kita dapat tahu sedikit sebanyak bagaimana cara mereka bercakap.

Jika anda bercakap khasnya di tempat awam, jangan lupa untuk merendakan suara anda. Ditakuti suara yang tinggi akan mengganggu privasi orang lain.

2. Bersin di tempat awam

Masyarakat Jepun terkenal dengan budaya menjaga kebersihan yang sangat tinggi. Bersin di khalayak ramai juga dianggap tidak sopan kerana dianggap sesuatu perbuatan yang kotor dan menjijikan. Jika terasa mahu bersin, cuba tahan atau bersin di tempat yang sedikit sunyi dan bukan di kawasan orang ramai. Saranan memakai topeng muka yang selalu digunakan oleh orang Jepun jika berasa kurang sihat.


3. Budaya menepati waktu

Ya! Memang diakui masyarakat di Jepun begitu mementingkan waktu. Lihat sahaja jadual perjalanan pengangkutan awam mereka, begitu menepati waktu. Jika anda terlewat sedikit sudah pasti anda akan tertinggal.

4. Membuang sampah

Bagi anda yang pernah datang ke Jepun, pasti anda perasan agak susah nak jumpa tong sampah di tempat awam. Walau bagaimanapun, keadaan sekeliling tetap bersihkan. Sebenarnya masyarakat di Jepun mengamalkan menyimpan sampah sendiri jika di kawasan itu tiada tong sampah dan akan dibuang bila balik di rumah atau di hotel. Mereka sangat berdisiplin kan? Tak dapat bayang kalau amalan ini diamalkan di negara kita.

5. Tunduk hormat

Masyarakat Jepun dan Korea sangat terkenal dengan budaya tunduk atau bow. Amalan bow ini digunakan ketika bertemu dengan individu lain sebagai tanda hormat dan menyapa dengan cara yang baik. Caranya amat mudah, hanya perlu tunduk sedikit kepala bersama badan dan orang yang kita jumpa itu akan buat perkara yang sama. Jangan terlampau tunduk ke bawah kerana ia kelihatan pelik.

6. Kemas meja selepas makan

Budaya mengemas meja dikedai-kedai atau restoran-restoran adalah 'rare' bagi kita rakyat Malaysia. Tetapi tidak bagi masyarakat Jepun. Di sini, amalan mengemas meja sendiri selepas makan menjadi kebiasaan mereka. Lebih lagi di restoran makanan segera. Jadi, jika anda bercuti di Jepun, jangan lupa kemas meja makan anda sendiri ya!

7. Etika di tandas

Tandas di Jepun adalah antara tandas yang paling bersih di dunia. Macam boleh tidur je kalau masuk tandas di sini. Jadi, gunakanlah ia sebaiknya.


Itulah tadi antara 7 etika yang anda harus tahu sebelum bercuti di Jepun. Sebenarnya banyak lagi etika dan budaya yang dilihat cantik dan sopan yang perlu anda tahu jika anda hendak bercuti di Jepun termasuklah cara mereka menaiki kenderaan awam, cara membawa kenderaan dan banyak lagi.

Sumber foto: iluminasi.com

Apapun, belajarlah sedikit sebanyak tentang sesebuah tempat itu sebelum anda pergi terutamanya jika hendak bercuti diluar negara supaya anda tidak kekok berada ditempat orang. Selamat bercuti! - CARI 

Apa Reaksi Anda...

Bagus
4
Marah
0
Terkejut
1
Sedih
8
Lawak
1
Bosan
3
Komen: 14
Komen

Previous : Mahu Percutian Private? Ini 14 Tips Sebelum Jejak Kaki Ke Pulau Rawa

Next       : Mahu Melancong Ke Negara Ini? Lupakan Vape Jika Tak Mahu Masalah!

Komen Terbaru

Quote sufi^_^ 15-4-2018 02:00 PM
Tip lagi satu.
Bila makan, sila habiskan, esp kalau ada host yang belanja.
Di jepun dianggap biadap kalau tak habiskan makanan.

Lain-lain Komen

Quote Red_mAnc 13-4-2018 12:40 PM
For those yg bujang yg akan buat pertama kali nye akan ke Tokyo either with your GF or teman mesra or wife (without kids ya), amatlah di recommendkan supaya mencuba Love Hotel.. have fun mates!
Quote Artemesiaa 13-4-2018 12:49 PM
Red_mAnc replied at 13-4-2018 12:40 PM
For those yg bujang yg akan buat pertama kali nye akan ke Tokyo either with your GF or teman mesra o ...

Kannn ... decor dia memang awesome.  Btw no kids ok hahaha
Quote Artemesiaa 13-4-2018 12:53 PM
Tak kira dimana tujuan kenalah buat sedikit info pasal negara tu supaya kita tahu apa yang ok apa yang tidak supaya tak di pandang pelik.

Untuk tambahan pada list atas kat sana tak dibenarkan untuk makan dalam kawasan station keretapi atau subway.  So kalau nak makan apa2 snack habiskan dulu atau bawak balik je sebelum menaiki train.
Quote Red_mAnc 13-4-2018 01:08 PM
Edited by Red_mAnc at 13-4-2018 05:12 AM
Artemesiaa replied at 13-4-2018 04:49 AM
Kannn ... decor dia memang awesome.  Btw no kids ok hahaha

hahahahaha kan... 'adult playground'..hahaha.. i dulu just get the single room with lots of 'adult manga' kat dalam bilik tu sebab bilik yg ada tangga sorok2 tu dah fully booked.. hahaha.. it really triggerred that lil kinky side of me..hahaha
Quote Red_mAnc 13-4-2018 01:11 PM
And also for those yg on budget, jgn risau pasal makanan ye, you all can get foods or sushi pada harga diskaun up until 70% around 8pm onwards or even earlier, it is normal for end of the day clearing sale esp. on foods  sebelum kedai tutup, mcm yg Isetan buat tu, therefore, you all can tapau lah byk2 on a very cheaper & affordable cost..have fun..
Quote Andyscenes 13-4-2018 02:22 PM
For me org jepun bau pelik.. kalau lawa betul2 lawa
Quote armin 13-4-2018 02:36 PM
Red_mAnc: For those yg bujang yg akan buat pertama kali nye akan ke Tokyo either with your GF or teman mesra or wife (without kids ya), amatlah di recommendkan  ...


Ada tak taman utk lovers? Ada mcm2 aktiviti utk couple blh buat kt situ. Ni terbaca dlm manga. Love hotel pun selalu tunjuk kt manga
Quote precious_chicas 13-4-2018 03:50 PM
banyak2 tempat best2 kat jepun...love hotel je ker yg korang promote
Quote sufi^_^ 13-4-2018 03:51 PM
Andyscenes replied at 13-4-2018 06:22 AM
For me org jepun bau pelik.. kalau lawa betul2 lawa

bau tak mandi
Quote Andyscenes 13-4-2018 06:21 PM
sufi^_^ replied at 13-4-2018 03:51 PM
bau tak mandi

Aah bau tak mandi. Mana tak nya. Air sinki pun mcm celup tgn dalam ice bucket.
Quote mjla 13-4-2018 11:53 PM
Tak perlu la na ikut budaya depa
Tak mandi
Gigi tak gosok
On time, sembang je
Yg dtg kat Msia ni ramai yg hauk pangainye.
Quote umbut 14-4-2018 02:49 PM
Edited by umbut at 14-4-2018 02:51 PM

Payahlah kalau x boleh bersin.. bersin bkn boleh ditahan2.. tiba2 terbersin dlm mrt mcm mana
Jepun bab sex hardcore, siap mkn taik.. bersih lah sangat
Quote alieyrina 15-4-2018 12:36 PM
Aku suka sgt sorg mamat jepun mix malay kat opis..tp dah kawen anak sorang..{rz
Cuma dia x tggi..tipikal malay punya tggi jah..putih nak mampos
Quote sufi^_^ 15-4-2018 02:00 PM
Tip lagi satu.
Bila makan, sila habiskan, esp kalau ada host yang belanja.
Di jepun dianggap biadap kalau tak habiskan makanan.

Lihat semua komen(14)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.045666s Gzip On
To Top