Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis

Mahu Melancong Ke Negara Ini? Lupakan Vape Jika Tak Mahu Masalah!

13-4-2018 04:49 PM|Oleh: Suzy | Dilihat: 1001| Komen: 12

Di Malaysia, rokok elektronik atau vape sudah popular sebagai pengganti rokok. Pusat jualan dan kedai menjual peralatan vape tumbuh bagaikan cendawan apabila vape kini menjadi kegemaran di kalangan perokok. 

Walaupun dikejutkan dengan berita pengharamannya, namun sehingga kini status penggunaan vape masih menjadi tanda tanya. 

Namun, bagi negara berikut, penggunaan vape telah diharamkan sama sekali! Tindakan ini dilakukan demi pelbagai faktor iaitu antara utamanya adalah kesihatan. Bagi penggemar vape, pastikan anda tidak membawa atau menggunakan vape ketika singgah ke negara-negara in ya. 


1. Tidak semua, hanya enam kota yang mengharamkan vape di India. Antaranya Bihar, Karnataka dan Punjab.

Foto: Google

2. Mahu vaping secara bersembunyi? Maaflah di sini kawalan sangat ketat, Vape anda akan dirampas ya. 

Foto: Google


3. Memetik The Straits Times, pengguna vape di Singapura akan didenda sehingga lebih RM8000 jika didapati sedang vaping.

4. Setelah menaikkan harga rokok tidak berjaya mengekang ketagihan ini, Turki mulai mengharamkan penggunaan vape.

5. Sejak 2014, Brazil dan Uruguay telah melarang warganya menggunakan vape, bagus ya?

Foto: Google


6. Denda sehingga hampir RM1000 jika menghisap vape di Brunei.

7. Tidak mahu anak muda Victoria, Australia, terbiasa merokok, Menteri Kesehatan Jill Hennessy melarang penggunaan vape di restoran dan tempat kerja.

8. Tinggalkan vape di rumah jika anda tidak mahu dikenakan denda atau penjara hingga 10 tahun di Thailand.

Foto: Google

9. Di Hong Kong, anda akan dikenakan denda yang tinggi atau penjara hingga dua tahun.

10. Di Finland, anda sama sekali dilarang menggunakan vape di ruang terbuka atau tempat umum.


Senang cerita, tak perlulah merokok jika anda melancong ke luar negara. Sebaiknya nikmati sebaik mungkin percutian anda dengan menghayati suasana dan budaya di tempat orang. - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
1
Terkejut
1
Sedih
0
Lawak
1
Bosan
3
Komen: 12
Komen

Previous : Mahu Percutian Private? Ini 14 Tips Sebelum Jejak Kaki Ke Pulau Rawa

Next       : Waspada! Ini 10 Jenis 'Travel Scam' Yang Sering Terjadi Di Luar Negara

Komen Terbaru

Quote SayangSalmah 16-4-2018 03:48 PM
vape ni takde lagi result utk long term..tp better tk amik dr gatal nk amik sbb konon tk de mndtgkan kemudaratan..

Lain-lain Komen

Quote Artemesiaa 13-4-2018 05:22 PM
Rasanya dah makin kurang orang mengunakan vape sekarangnya lepas masing2 tahu ia lebih membahayakan kesihatan.  Kos pun tinggi ramai beralih ke rokok murah je.  Apa pun buat yang masih tegar vape seharusnya mereka ambil tahu peraturan negara yang mereka nak lawati tu.
Quote armin 13-4-2018 05:29 PM
Vape lebih bahayakan kesihatan? Ada link atau kajian tak?

Negara2 yg denda vape dan rokok ni tak haramkan jualan rokok ke? Ke harapkan cukai rokok jgk macam malaysia?
Quote idakamaruddin 13-4-2018 05:39 PM
salah 1 sbb laki iols paling susah nak diajak g travel sbb takut x bole hsp rokok

Quote mommymonster82 13-4-2018 09:13 PM
Lepas kes vape meletup da slow da  vape ni
Quote mommymonster82 13-4-2018 09:14 PM
armin replied at 13-4-2018 05:29 PM
Vape lebih bahayakan kesihatan? Ada link atau kajian tak?

Negara2 yg denda vape dan rokok ni tak  ...

Bhykn nyawa sbb boleh meletup
Quote mommymonster82 13-4-2018 09:18 PM
armin replied at 13-4-2018 05:29 PM
Vape lebih bahayakan kesihatan? Ada link atau kajian tak?

Negara2 yg denda vape dan rokok ni tak  ...

Bhykn nyawa sbb boleh meletup
Quote besarkecik 13-4-2018 10:10 PM
ada kategori haram jugak untuk vape ni, kau dengan selamba hembus asap vape yang berkimia tu dekat muka orang. ni kategori paling babi (haram).
Quote armin 13-4-2018 10:13 PM
mommymonster82 replied at 13-4-2018 09:18 PM
Bhykn nyawa sbb boleh meletup

Oh tu bahayakan nyawa bkn kesihatan.
Quote mommymonster82 14-4-2018 06:54 AM
armin replied at 13-4-2018 10:13 PM
Oh tu bahayakan nyawa bkn kesihatan.

Tapi pendapat me..benda yg tak pasti selamat ke tidak utk kesihatan baik jgn try dulu..
Jgn jdikan diri tikus makmal.. just my 2 cent
Quote armin 14-4-2018 11:05 AM
mommymonster82 replied at 14-4-2018 06:54 AM
Tapi pendapat me..benda yg tak pasti selamat ke tidak utk kesihatan baik jgn try dulu..
Jgn jdika ...

Tak tau la nak ckp apa.. takde kajian lagi.
Quote damian_lee 14-4-2018 05:19 PM
Sbb bau dia x sebusuk
Ada hanat yg slumber jer vape tengah shopping mall
Lepas kena tugar ... buat muka
Kata kita bawang
Rasa nak blend jer bwang kasi teguk dia time tu gak

Serious hanattt
Kawasan larangan merokok seharusnya kawasan larangan vaping gak
Common sense ...
Quote SayangSalmah 16-4-2018 03:48 PM
vape ni takde lagi result utk long term..tp better tk amik dr gatal nk amik sbb konon tk de mndtgkan kemudaratan..

Lihat semua komen(12)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.041020s Gzip On
To Top