Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

MAS Nafi Beri Pengecualian Caj Bagasi RM17,000 Kepada Najib Razak

22-6-2018 10:21 AM Komen: 72
Sebelum ini tular paparan skrin yang menunjukkan caj RM17,071.85 dikecualikan di bawah nama Mohd Najib Abd Razak bagi penerbangan MH1450 pada 16 Jun lalu.

Susulan itu, Malaysia Airlines (MAS) menafikan memberi pengecualian caj bagasi kepada rombongan Datuk Seri Najib Tun Razak ke Langkawi.

Foto: mStar Online
mStar Online melaporkan, MAS menjelaskan bahawa jika penumpang mendaftar masuk secara berkumpulan, semua bagasi boleh disatukan dan ditanda di bawah satu nama.

Keadaan tersebut mungkin kelihatan sebagi bagasi berlebihan dalam sistem.

"Dalam kes yang tersebut, jumlah bagasi yang didaftar masuk oleh kumpulan penumpang terbabit masih dalam kadar yang dibenarkan.

"Malaysia Airlines sentiasa mematuhi dengan ketat dasar mengenai bagasi berlebihan dan boleh mengesahkan tiada pelepasan diberi."

Sementara itu pihak yang menyebarkan paparan skrin butiran penerbangan Najib tersebut akan disiasat.

Difahamkan Najib, isteri dan ahli keluarganya ke Langkawi untuk berehat dan bermain golf. -CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
8
Marah
6
Terkejut
4
Sedih
19
Lawak
3
Bosan
2
Komen: 72
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote airisa 24-6-2018 09:27 AM
Org biasa pun dpt pengecualian berat ikut class yg kita naik dan jenis kad enrich yg di pegang..

Lain-lain Komen

Quote BoongaKertas 22-6-2018 08:32 AM
atas sbb ape MAS waive ni? tgk dekat skrin tu mcm sah2 situ tulis "waived"
Quote kelana36 22-6-2018 08:37 AM
pasal apa dia orang ni kalau pegi mana mana mesti bawak bagasi banyak banyak..?
bawak barang dapur sekali ker ?
Quote buzzin_urban 22-6-2018 08:46 AM
something fishy over there.... hmmm... pegi bercuti ke langkawi 4 hari. tapi bawak luggage smpai 535kg tu kenapa eh???? nak sorok henbeg2, brg kemas semua kt rumah kt langkawi pulak ke? kot yer ade rumah kt langkawi lah.... hmmmmm... hmmmmm....
Quote bungarose 22-6-2018 08:53 AM
Masih xinsaf ker??

Nasib ler ader org berani blow whistle kalau tak sampai bile pun xtau peel jahat najib
Quote sub5zero 22-6-2018 08:53 AM
kelana36 replied at 22-6-2018 08:37 AM
pasal apa dia orang ni kalau pegi mana mana mesti bawak bagasi banyak banyak..?
bawak barang dapur  ...

Dlm flight blh bawak tong gas ke? I mean yg dlm botol kecik mcm spray nyamuk tu....Rasanya jibbun anak beranak masak sendiri dikhuatiri ada ummah irihati kehebatan jibbun letak daun ketum dlm makanan yg suka suki order kt warung2 kot?
Quote Airis 22-6-2018 08:54 AM
kelana36 replied at 22-6-2018 08:37 AM
pasal apa dia orang ni kalau pegi mana mana mesti bawak bagasi banyak banyak..?
bawak barang dapur  ...



Pegi Langkawi je pun brg byk camtu.. kalau pegi oversea tah mcm mana..
Quote cmf_premierleag 22-6-2018 08:57 AM
Or transfer duit/belongings berharga dr bagasi kat langkawi kpd bagasi keldai lain.. Lantas keldai itu sudah terbang ke obersi utk selamatkan duit/belongings
Quote leylapple 22-6-2018 09:00 AM
kelana36 replied at 22-6-2018 08:37 AM
pasal apa dia orang ni kalau pegi mana mana mesti bawak bagasi banyak banyak..?
bawak barang dapur  ...

i rasa diorang bawak jongkong emas...
Quote leylapple 22-6-2018 09:01 AM
buzzin_urban replied at 22-6-2018 08:46 AM
something fishy over there.... hmmm... pegi bercuti ke langkawi 4 hari. tapi bawak luggage smpai 535 ...

bawak caash/jongkong emas..pastu tunggu kapal jho low ambik kat pulau bawak ke thailand...

cer tgk pulak balik bawak beg yang sama atau tak

selalu org pegi langkawi takder beg, balik baru berbeg2 penuh...

yang nie terbalik pulak
Quote pilot 22-6-2018 09:04 AM
dah takde kuasa pm pun pangai tu memusykilkan je...yg pelik ada plak yg  masih bersekongkol in this case MAS
Quote famri7 22-6-2018 09:07 AM
Kak mah sembunyi dl luggage ke sis
Quote cmf_premierleag 22-6-2018 09:08 AM
Bukankah kat screenshot tu ada tulis waived bagai???
Ke sistem MAS ni berbeda dgn airlines lain??
Quote airisa 22-6-2018 09:12 AM
Edited by airisa at 22-6-2018 09:14 AM

Secara logiknya .. 13 org bawak 30 bagasi .. berat allowable  max jika diorg pemegang enrich gold 45kg perperson .. so .. berat 585 kg ..

Diorg bawak 535kg .. kira masih belum kena charge extra kg baggage la

Org marhaen yg selalu travel pun ramai yg dlm kategori enrich gold card holder
Quote airisa 22-6-2018 09:18 AM
Kdg2 ..bila dah tak suka, kita terlupa utk check fakta ...

Dlm screenshot tu pun ada tulis .. class J .. ni business class .. domestic mas bagi 40kg utk business class dan allowable additional 5kg sebelum dikenakan charges.


- sekadar berkongsi fakta dari ilmu yg tersgt cetek ..saya tak minat berpolitik atau menyokong atau membenci tanpa menimbang kesemua faktor dan fakta -
Quote airisa 22-6-2018 09:20 AM
kelana36 replied at 22-6-2018 08:37 AM
pasal apa dia orang ni kalau pegi mana mana mesti bawak bagasi banyak banyak..?
bawak barang dapur  ...

30 Beg utk 13 org .. logikkan kapten?
Quote nisako 22-6-2018 09:21 AM
ape benda yang byk brg byk sgt cik mah oooiiiiiiiiiiii
Quote tanakkampung1x 22-6-2018 09:24 AM
Diorang ni tak sanggup nak guna service laundry kot

Atau pakai baju 2 x
Quote FMKiller 22-6-2018 09:32 AM
airisa replied at 22-6-2018 09:18 AM
Kdg2 ..bila dah tak suka, kita terlupa utk check fakta ...

Dlm screenshot tu pun ada tulis .. cl ...

Setuju. Kita kena jelas dengan fakta dulu sebelum buat apa2 komen.

Kalau tak suka Najib sekali pon, jangan serkap jarang. Dalam kenyataan MAS pon ada sebut group check in ni letak dalam satu nama. Jadi kena tau jumlah berapa orang yang check in dan berapa berat beg yang dibenarkan sebelum kena charge tambahan.
Quote laksmanabentan 22-6-2018 09:33 AM
Edited by laksmanabentan at 22-6-2018 09:39 AM
buzzin_urban replied at 22-6-2018 08:46 AM
something fishy over there.... hmmm... pegi bercuti ke langkawi 4 hari. tapi bawak luggage smpai 535 ...

535kg itu untuk lebihan aja ya....

yang di benarkan 40kg la kalau business class kan...sebab kalau domestik takde first class ni...

kalau tgk pada screenshoot tu ada 20 list, maksudnya 20 orang la kan...

business class cuma ada 10 seat,
10 seat X 40kg (allowable) = 400kg
ekonomi class untuk 10 seat
10 seat x 30kg (allowable) = 300kg

untuk allowable baggage 20 orang aja da 700kg..
ini excess baggage 535kg tau..

adakah bermaksud mereka sekeluarga ni semua bawa 1,235kg..
1.2 ton berat tu weiii...

GILER!!!!

Lihat semua komen(72)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.290011s Gzip On
To Top