Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon

4 Sebab Pulau Jeju Jadi Lokasi Paling Menarik Untuk Percutian Hujung Tahun

19-9-2018 12:16 PM|Oleh: Faizal| Komen: 15

Siapa tidak kenal dengan Pulau Jeju yang terletak Korea Selatan? Pulau yang sering digambarkan sebagai Hawaii Korea Selatan ini sudah pasti menjanjikan sesuatu yang menarik buat pengunjung yang datang ke sini.

Credit: @neollene on Instagram

Biasanya tarikan utama pelancong ke Pulu Jeju ialah dengan keindahan hutan hujan yang menghijau, puncak gunung berapi yang menggunung tinggi dan juga kecantikan pemandangan ombak yang menghempas ditebing pantai.

Berikut merupakan 4 sebab kenapa Pulau Jeju boleh menjadi lokasi paling menarik percutian hujung taun anda.

1. Bukan 'peak season'

Ya, walaupun pulau ini mendapat kunjungan dari pelancong sepanjang tahun, tetapi pengunjung sekitar bulan November hingga Mac iaitu dalam musim salji, pengunjung ke sini agak berkurangan. Jadi, keadaan di sini agak lengang. Anda lebih bebas untuk bercuti dan lebih tenang.

Credit: Google

Lebih menarik lagi, harga tiket kapal terbang juga lebih murah waktu ini jika dibandingkan dengan musimpanas  di mana ramai pelancong datang. Ini merupakan peluang anda untuk bercuti ke luar negara dengan bajet yang rendah.

2. Menikmati aktiviti 'outdoors'

Walaupun keadaan agak sejuk di hujung tahun, tetapi ia adalah lebih baik daripada keadaan yang sangat panas berpeluh. Antara aktiviti yang menarik ketika musim sejuk di sini adalah mendaki (Hike up snow-capped Hallasan), menunggang kuda merentasi jalan yang dipenuhi salji dan juga aktiviti berkhemah.

Credit: @chan.bang on Instagram

Walaupun aktiviti-aktiviti ini agak 'rare' dilakukan ketika musim sejuk, percayalah melakukan aktiviti ini di pulau ini akan menjanjikan anda seribu satu kenangan manis yang bakal anda bawa pulang nanti.

Credit: Jeju Tourism Organisation

3. Bersantai bersama pemandangan yang cantik di Jeju

Buat peminat bunga, pada musim ini sangat banyak pemandangan-pemandangan yang cantik yang disajikan. Kelopak-kelopak bunga yang mekar cantik ini membuatkan suasana sekitar Jeju begitu indah dan sangat mendamaikan. Sekiranya anda berada di Jeju antara bulan November dan awal bulan Mac, Camellia Hill adalah daya tarikan yang mesti dilihat.

Credit: @neollene on Instagram

Jangan lupa bawa pakaian musim sejuk anda dan luangkan sedikit masa untuk menikmati keindahan bunga-bunga disini. Bunga Camelia dikenali sebagai bunga romantik jadi anda wajib mengambil beberapa keping gambar bersama yang tersayang disini.

4. Waktu terbaik memetik buan tangerin

Sesiapa sahaja yang menjejakkan kaki di Jeju pasti akan bercerita tentang keenakan dan kemanisan buah tangerin di sini. Seakan buah limau, tangerin adalah menjadi signature para pelancong yang datang kesini kerana rasanya yang manis, masam dan berair. Memang sedap!

Credit: @qilaudz on Instagram

Credit: @jiihyonni on Instagram

Sebenarnya tengerin terdapat dua jenis dipanggil Gamgyul dan Hallabong. Gamgyul lebih kecil dan menyerupai oren mandarin manakala hallabong mempunyai benjolan yang ketara di atas. Kedua-duanya sangat popular ketika musim sejuk kerana pada ketika ini buah ini sangat manis dan juicy. - CARI 

Apa Reaksi Anda...

Bagus
25
Marah
23
Terkejut
26
Sedih
28
Lawak
29
Bosan
40
Komen: 15
Komen

Previous : 10 Destinasi Menarik Di Sabah Yang Mungkin Anda Belum Tahu (Bahagian 2)

Next       : Tidur Ditemani Unggas Hutan, Rasai Pengalaman Eco-Glamping Di The Sticks Kuala Kubu Bharu

Komen Terbaru

Quote freyayong 6-8-2019 12:30 PM
Bila la dpt pergi jeju ni

Lain-lain Komen

Quote Foxey 19-9-2018 12:35 PM
Just got back from Korea, tapi ke luar Seoul. Seoul pun tak sempat nak jalan banyak. But jumpa rakan2 yang nak ke Jeju. This is one destination in my list nak kena pegi ni.
Quote AJMatt 20-9-2018 06:01 AM
wow bestnya main salji..kena masuk wishlist neh
Quote NmeeraR 1-10-2018 03:18 PM
Bila la nak dapat pegi korea ni????
Quote serawadurian 2-10-2018 03:32 PM
belum ada rezeki lagi nak pergi sini.
Quote serawadurian 2-10-2018 03:35 PM
ada kawan pernah pergi time autum, memang cantik.
Quote mizzacu 5-10-2018 01:17 PM
teringin nak pi.. tp takut x tahan sejukk.. adoiiii
Quote lurve82 13-10-2018 05:37 PM
xsabar nk g dis ni...cepat la..nak cutiii...stress dgn keje...
Quote luraziera 14-10-2018 12:00 AM
rindunya nk ke jeju lagi
Quote Levespa 9-12-2018 11:20 PM
memang cantekk.. especially kat Mt Hallasan..ranting pokok memutih dengan snow dan pandangan gunung yg superb
Quote boolan 13-4-2019 03:51 AM
Baru balik dari jeju cuti2 musim bunga... kalau ada persoalan boleh tolong bagi pencerahan mana yg mampu..
Quote korokure 13-4-2019 08:56 AM
better pegi musim sejuk..kita dah rasa musim panas sepanjang tahun kat sini. hehe
Quote bottombikini 18-4-2019 12:45 PM
gi september ok tak? ke masih panas
Quote iolss 1-8-2019 02:22 PM
Jeju best.. nature lover should go.

I went early Mac aritu. Sejuk. Bln 11 ni solo, nak repeat lg. Anyone pegi? Boleh roger2..
Quote moonbug 1-8-2019 02:32 PM
iolss replied at 1-8-2019 02:22 PM
Jeju best.. nature lover should go.

I went early Mac aritu. Sejuk. Bln 11 ni solo, nak repeat lg ...

U masuk thread Rakan Untuk Melancong. Memang thread untuk cari travel partner
Quote freyayong 6-8-2019 12:30 PM
Bila la dpt pergi jeju ni

Lihat semua komen(15)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.076522s Gzip On
To Top