Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis

Laut Bercahaya Biru Seperti Dalam Filem "Life Of Pi" Bikin Jatuh Cinta

13-9-2018 12:29 PM|Oleh: nameera | Dilihat: 1700| Komen: 17

Masih ada yang tidak mengetahui mengenai fenomena biopendarcahaya di beberapa tempat di dunia ini. 

Kebanyakan yang menonton filem Life of Pi  mula sedar kewujudan fenomena ini dan terpegun dengan scene dalam filem itu, di mana laut dan hidupan di dalam airnya menghasilkan cahaya biru yang menyinari suasana malam Pi pada ketika itu.


Sumber dari internet : Pelabuhan Pandangbai, Bali di Indonesia 
Tempat yang sempurna untuk melihat bioluminescence berlaku di bawah air. Anda boleh pergi snorkeling untuk melihat pencahayaan organisma ini, atau anda boleh mengambil bot keluar dari air. 

Lebih banyak organisma yang terganggu, semakin terang mereka bersinar, jadi pastikan anda berada di dalam air dan bergerak ke sekeliling untuk melihat persembahan cahaya. 

Luminous Lagoon, Trelawny, Jamaica  
 

Tarikan pelancong yang popular kerana biopendarcahaya yang berlaku semula jadi. Lagun ini adalah salah satu yang paling terang di dunia kerana iklimnya yang hangat. Maka, setiap jejak anda pasti meninggalkan cahaya yang indah ini.   

Antara fenomena Biopendarcahaya di sekitar beberapa tempat yang lain:

Sumber dari internet : Bioluminescent Bay, Puerto Rico

Sumber dari internet : Ton Sai, Krabi, Thailand


Sumber dari internet : Matsu Islands, Taiwan  

Sumber dari internet : Gippsland Lakes, Victoria, Australia


Sumber dari internet   


P/s : Ada sesiapa yang pernah merasai pengalaman dengan laut bercahaya biru ini? - CARI 

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
1
Terkejut
2
Sedih
1
Lawak
2
Bosan
2
Komen: 17
Komen

Previous : 4 Sebab Pulau Jeju Jadi Lokasi Paling Menarik Untuk Percutian Hujung Tahun

Next       : 'Lari' Dari Hutan Konkrit Ke Hutan Belantara, Tiara Escapes Di Janda Baik Memang Terbaik

Komen Terbaru

Quote lurve82 16-9-2018 10:52 AM
kena amik pakej waktu mlm la kan...ada anak2 kecik ni payah la nk amik pakej snorkling mlm..tgu dorg besar la...nmpk cantik plak biru2 tu...

Lain-lain Komen

Quote Andyscenes 13-9-2018 12:46 PM
Redang ada jugak kn?
Quote zulka 13-9-2018 12:50 PM
mana2 laut pun ader, tengok masa...kalau tak silap masa bulan dgn bintang tgh terang  
Quote meisapoya 13-9-2018 01:09 PM
Jauh nya nak gi... paling dekat redang. Tak pon krabi ada jugak...
Quote buragazz 13-9-2018 01:59 PM
Seram weii.. buat nya kluor raksaksa..
Quote gummygummy 13-9-2018 02:01 PM
cantik ciptaanNya
Quote Levespa 13-9-2018 02:32 PM
kat phuket dan krabi pun ada.. tapi kena gelap gulita baru jadi
Quote chicozinn 13-9-2018 02:33 PM
alahai, meollss masa g krabi n redang xpenah lak nmpak cmni..xpe ade rezeki next time nk g lagi la..hehe
Quote Trunkk_ZZ 13-9-2018 02:36 PM
Pantai Tusan Miri Sarawak pun ada
Quote whadda 13-9-2018 03:59 PM
pangkor pon ade.. baru je tengok hujung minggu hari tu tapi tak banyak la berkumpul cahaya tu.. takat nampak bintik2 biru hanyut naik ke pasir
Quote whitePoison 13-9-2018 08:04 PM
Cantik tapi serammm...tengah berenang2 tetiba shark gigit montot
Quote Cik_lang 13-9-2018 09:47 PM
cik lang nak pi
Quote AmandaRollins 13-9-2018 10:41 PM
Baca komen trus rasa seram...huhuhu
Quote spankee_fili 14-9-2018 10:14 AM
pernah nampak kat teluk cempedak, lama dulu..
kagum dan pelik tengok ada cahaya..
tapi takdela banyak2 macam dalam gambar tu..
Quote intan_smsb 14-9-2018 10:30 AM
Levespa replied at 13-9-2018 02:32 PM
kat phuket dan krabi pun ada.. tapi kena gelap gulita baru jadi

alahai gelap gelita lain pulak jadik nanti
Quote Levespa 15-9-2018 02:21 PM
Edited by Levespa at 15-9-2018 06:22 AM
intan_smsb replied at 14-9-2018 02:30 AM
alahai gelap gelita lain pulak jadik nanti


takpe boleh join pakej night snorkeling.. gi dlm group ramai2 jadi tak takut la.. siap ada tali lagi kepung kita.. dan guide turun sekali..

lepas tu kena gerakkan tangan atau kaki baru plankton tu menyala. sebab plankton tu kena ala2 terkejut dengan movement kita baru dia keluarkan cahaya..

tapi yg me pergi dulu mungkin sebab bot tu berhenti tak ke tengah laut sangat so masih ada cahaya sikit2 dekat bandar sekeliling tu, jadi takdela cahaya plankton tu  jelas mcm dlm gambar tu..

apapun masih berbaloi utk experience at least sekali seumur hidup.. agaknya kalau gi betul2 tengah laut dalam dan ada objek besar bergerak dlm air mcm ikan paus, baru gempak mcm life of pi tu kot hihi
Quote Peterpan17 15-9-2018 04:28 PM
Buat apa nak pi luar negara tengok semua tu. Kat sabah pun ada. Ini fenomena kekadang buat air laut tu jd kebiruan terang cantik mcm tu.
Quote lurve82 16-9-2018 10:52 AM
kena amik pakej waktu mlm la kan...ada anak2 kecik ni payah la nk amik pakej snorkling mlm..tgu dorg besar la...nmpk cantik plak biru2 tu...

Lihat semua komen(17)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.095812s Gzip On
To Top