Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis

Resipi Tular: Pastry Fruits Cake Jadi Igauan, Memang Gebu!

12-9-2018 03:51 PM|Diba S. | Dilihat: 2387| Komen: 24

Kalau musim hujan macam sekarang ni, makan kek dan minum teh memang sedap. 

Ada pula resipi kek buah yang dipanggil pastry fruits cake yang tengah tular sekarang ini, memang tak keluar rumah jawabnya. Jomlah cuba!

Foto:Facebook
Bahan-bahan:
Buah pic, strawberi dan beri biru (kuantiti ikut suka)
125 gram mentega
1 cawan gula
3 biji telur
6 sudu besar susu segar
1 sudu kecil cuka
1 sudu besar sunquick 
2 ¼ cawan tepung gandum
1 1/2 sudu kecil serbuk penaik

Foto:Facebook
Cara-cara:

Campurkan mentega dan gula sehingga putih gebu

Foto:Facebook
Kemudian masukkan susu segar, cuka dan sunquick (satukan dahulu kesemuanya dalam sebuah mangkuk)

Foto:Facebook
Tuang ke dalam mangkuk pembancuh dengan perlahan-lahan 
Masukkan telur 
Gabungkan dengan perlahan-lahan

Foto:Facebook

Masukkan tepung gandum dan serbuk penaik (ayak kesemuanya)
Foto:Facebook


Masukkan ke dalam loyang berukuran 8x8. Lapik dahulu dengan kertas pembakar. Susun buah mengikut kreativiti sendiri. 

Foto:Facebook

Bakar dengan suhu 180 C selama 1 jam
Siap! Tunggu sejuk sedikit kemudian terbalikkan ia. 

Foto:Facebook
Nikmatilah kek yang sungguh gebu dan lembut ini! Selamat mencuba. -CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
5
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 24
Komen

Previous : 4 Tip Mudah Nak Tahu Tembikai Yang Anda Beli Manis Atau Tak

Next       : Resipi Biskut Coklat Cips Mudah Ala-ala Subway, Bukan Anak Je Mak Pun Suka

Komen Terbaru

Quote KuewTeuwKungFu 19-9-2018 06:33 AM
Kek gebu gebas....so yummmy

Lain-lain Komen

Quote matkpop 12-9-2018 03:58 PM
macam sedapnya
Quote syidasaleh 12-9-2018 04:07 PM
Sedap dah try
Quote Syita 12-9-2018 04:12 PM
Terus lapar dibuatnya
Mesti buat nanti.
Quote makton 12-9-2018 04:25 PM
kawan aku ada jual. tp tekak aku tak bape suka kek ni.
Quote MsKathryn 12-9-2018 04:54 PM
Nmpk sedap..
Quote whitePoison 12-9-2018 09:23 PM
Nak try buat la
Quote vee_zara 12-9-2018 11:56 PM
makton: kawan aku ada jual. tp tekak aku tak bape suka kek ni.

Manis sgt la. I mkn dgn custard cream
Quote tri-max 13-9-2018 07:58 AM
gmbr kek ni semakin bersepah2 kat IG
adoi la buat aku terlior nak try
masam ke manis ke...
Quote zafira 13-9-2018 08:24 AM
ok tq tt.. weekend ni boleh cuba..
Quote minahsenget 13-9-2018 09:59 AM
Dah buat tp recipe yg i guna tak moist. Nak try yg ni hari ni jgak!
Quote gam_gajah 13-9-2018 10:24 AM
resepi danish harraz tu moist rasanya

bake pun tak lama

buat pun cepat je sbb guna melted butter & gaul2 gitu je

Quote krustykrab 13-9-2018 02:42 PM
caner buah2 tu boleh duk kat atas tak jatuh ke bawah
Quote airisa 13-9-2018 04:31 PM
i dah buat guna resipi danish harraz .. sedap lembut & tak manis

buah2 tu, ikut suka - kalau suka masam2 sikit - guna strawberry & kiwi

Quote intan_smsb 13-9-2018 04:53 PM
memang tengah viral ni

mggu lepas kazen aku baru buat

aku malas nak terai la

oven pun dah lama tak berasap.. huhuu
Quote gam_gajah 14-9-2018 04:30 PM
airisa replied at 13-9-2018 04:31 PM
i dah buat guna resipi danish harraz .. sedap lembut & tak manis

buah2 tu, ikut suka - kalau suka ...

guna resepi danish, gula tu ada kurangkan tak?


aritu guna resepi dia, ikut sebijik2 resepi takde alter

tapi tak rasa pun kek tu, sbb bagi kat org so tak tau manis ke tak


buat resepi azlita aziz, sempat merasa, gula dikurangkan 10gm, ok la rasa tak manis sgt


Quote airisa 14-9-2018 04:35 PM
gam_gajah replied at 14-9-2018 04:30 PM
guna resepi danish, gula tu ada kurangkan tak?



Tak kurang pun gula.. ikut betul2 sukatan
Quote gam_gajah 14-9-2018 04:36 PM
krustykrab replied at 13-9-2018 02:42 PM
caner buah2 tu boleh duk kat atas tak jatuh ke bawah

kat ig kekmolek ada tips taknak bg buah mendap

antaranya buah2 tu jgn gaul dgn gula awal & buah2 kena keringkan dulu


Quote gam_gajah 14-9-2018 04:38 PM
airisa replied at 14-9-2018 04:35 PM
Tak kurang pun gula.. ikut betul2 sukatan

orait. tks for the info

yg dapat kek tu mmg puji sgt kek tu sedap


Quote krustykrab 14-9-2018 04:43 PM
gam_gajah replied at 14-9-2018 04:36 PM
kat ig kekmolek ada tips taknak bg buah mendap

antaranya buah2 tu jgn gaul dgn gula awal & buah ...

ooo....ye ke...ingatkan masuk cenggitu je

Lihat semua komen(24)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.045293s Gzip On
To Top