Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis

Resipi Bebola Ikan Homemade, Tumbuk Guna Lesung Batu Je

14-11-2018 04:45 PM|Oleh: Diba S.| Komen: 3

Kadangkala apa yang dijual di pasaran tidak dapat diyakini kebersihan dan ketulenannya. Masih ingatkah anda dengan kes bebola ikan yang dibasuh menggunakan peluntur agar ia nampak putih berkilat? 

Geli kan? Sebab itu lebih baik kita buat sendiri, lebih puas hati! 

Kredit:Bahiah Saripuddin
Bahan-bahan:
2 keping ikan tongkol-dibuang tulang dan ambil isi sahaja
1 sudu teh lada hitam kasar
1 biji bawang merah saiz sederhana
1/2 sudu teh gula
Sedikit garam

Cara-Cara:


1.Tumbuk lada hitam hingga halus


2. Masukkan bawang merah. Tumbuk lumat



3. Seterusnya tambahkan isi ikan yang telah dibuang tulang dan tumbuk lagi hingga lumat


4.Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa


5.Gaul isi ikan tadi sehingga adunan boleh digentel 


6.Cubit adunan dan bulat-bulatkan mengikut saiz yang digemari.


7.Panaskan air dan rebus bebola hingga mendidih


8.Toskan bebola tadi dan sedia untuk dimasukkan ke dalam sup atau apa-apa sajian kegemaran. 

Kredit Foto:Bahiah Saripuddin
Jom cuba! -CARI

Kredit:Bahiah Saripuddin

Apa Reaksi Anda...

Bagus
5
Marah
5
Terkejut
2
Sedih
4
Lawak
3
Bosan
3
Komen: 3
Komen

Previous : Cara Buat Fucuk Homomade Dijamin Halal Dan Bersih

Next       : Resipi Roti Sardin Bikin Ketagih, Resipinya Mudah Pasti 'Terangkat'

Komen Terbaru

Quote kucing02 28-11-2018 11:59 AM
mcm kuah mee calong

Lain-lain Komen

Quote Keropok12 15-11-2018 12:01 AM
Rajinnyaaaaaa
Quote puanbintang 16-11-2018 03:40 PM
nak asingkan tulang ikan tu part paling i malas...tapi kalau tetiba mood kerajinan datang nak buat ni memang puas hati ni
Quote kucing02 28-11-2018 11:59 AM
mcm kuah mee calong

Lihat semua komen(3)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.044765s Gzip On
To Top