Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis

Resipi Roti Sardin Bikin Ketagih, Resipinya Mudah Pasti 'Terangkat'

15-11-2018 12:29 PM|Oleh: Intan| Komen: 15

Pernah tak suatu hari anda mungkin sudah bosan untuk menjamah makanan ruji kita iaitu nasi, mi dan sebagainya. Rasa macam nak makan roti - roti pula tapi sedikit berlauk. Sandwich? mungkin anda bosan juga dengan resipi sandwich telur, jadi anda patut cuba buat roti sardin. 

Namun untuk menyedapkan lagi resipi roti sardin ini, ada 'trick'nya juga tau! Jom kita tengok cara membuat roti sardin 'confirm' ketagih ini.

Kredit Foto : Sirap Limau
Bahan - bahan: 
1. sardin 1 tin
2. cili padi
3. bawang merah untuk menumis
4. serbuk lada hitam
5. susu full cream
6. mentega
7. roti buku

Cara-Cara:

A. Buat inti sardin
Pertama sekali, buat inti sardin. Tumis bawang merah hingga naik bau. Kemudian masukkan cili padi dan  sardin dalam kuali. Untuk menambahkan kuah, boleh letak sos tomato sedikit. Sambil kacau, hancurkan isi ikan. Masukkan garam dan lada hitam sebagai perisa. Ketepikan.


B. Lenyek Roti
Sementara tunggu inti sardin sejuk, ambil sebuku roti dan lenyekkan satu persatu. Boleh pakai cawan. Mudah kan? Tujuannya adalah untuk roti jadi lebih padat, tak mudah terlerai dan tak serap minyak.


C. Letak Inti
Kemudian masukkan inti yang dimasak tadi ke dalam roti. Kelim roti tu di tepinya supaya inti tak terkeluar. Pakai garfu je tau.


D. Celup Telur dan Goreng. Siap!
Pecah telur dan tambah susu full cream dan mentega sedikit. Lemak dan sedap tau! Celur roti ke dalam telur dan goreng dengan sedikit minyak. Sedia dihidang.


Siap! boleh dijamah sebagai minum petang, kanak kanak pasti suka. Memang 'terangkat' dibuatnya! -CARI

Kredit Resipi : Sirap Limau

Apa Reaksi Anda...

Bagus
7
Marah
3
Terkejut
3
Sedih
4
Lawak
6
Bosan
4
Komen: 15
Komen

Previous : Cara Buat Fucuk Homomade Dijamin Halal Dan Bersih

Next       : Makan Ungkep Ubi Kayu, Teringat Zaman Kecil-Kecil Di Kampung Dulu

Komen Terbaru

Quote kucing02 28-11-2018 11:56 AM
mknn favourite sgt2 ni..

Lain-lain Komen

Quote MsKathryn 15-11-2018 01:11 PM
Dh lama x buat roti sardin..
Quote CiliPadiSedap 15-11-2018 01:18 PM
sardin setin rm 10 mahal lah. mohon ganti resipi ikan bilis atau ayam
Quote AbukRokok 15-11-2018 02:01 PM
saja nak popularkan balik sardin yg semakin sendu kan
Quote chinta89 15-11-2018 02:12 PM
ape yg specialnya?? ramai je buat resipi ni??????
Quote shernazz 15-11-2018 02:17 PM
Sardin makanan orang berduit skang
Time gaji baru dpt beli
Time tengah bulan..beli ayam je
Quote lonso 15-11-2018 09:46 PM
sardin mahal ohh.. pinar mata tgk sardin.. makanan org kaya
Quote UmmiMuadz 16-11-2018 01:23 AM
esok nk try lah...
Quote devilito2 16-11-2018 07:33 AM
favorite ni...
Quote makton 16-11-2018 07:44 AM
sardin mahal laa... klu nak beli yg murah takut ada cacing huhuu
Quote puanbintang 16-11-2018 12:24 PM
selalu buat untuk breakfast..letak cheese, makan panas2..sedapnya!
Quote NamaKuMawar 17-11-2018 08:15 AM
Sedap tu mmg sedap..

tapi sardin mahal skrg ni..pikir 100x dulu baru beli..
Quote redbullax 19-11-2018 03:16 PM
Edited by redbullax at 19-11-2018 03:29 PM

nampak senang kena cuba ni!



dekorasi ruang tamu


instant shawl


sakit jantung

Quote mizziaz 27-11-2018 12:58 PM
Dulu suka juga makan sardin, tapi lepas incident worms tuu....sampai sekarang ni belom terbuka selera.
Quote mizziaz 27-11-2018 12:58 PM
Ganti dgn tuna je lah buat masa ni.
Quote kucing02 28-11-2018 11:56 AM
mknn favourite sgt2 ni..

Lihat semua komen(15)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.048153s Gzip On
To Top