Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis

10 Restoran 'Muslim-Friendly' Nasi Daun Pisang Terbaik Di KL & PJ! Wajib Cuba Okay

15-11-2018 04:59 PM|Oleh: Diba S. | Dilihat: 1071| Komen: 19

Nasi daun pisang berasal dari India selatan dan dibawa ke negara kita semasa penjajahan British. Kini ia diminati tidak kira kaum dan popular di Malaysia.

Oleh sebab itu kami ingin berkongsikan 10 restoran di sekitar KL&PJ yang menawarkan nasi daun pisang yang asli dan enak sekali!


1. Vishal Food & Catering @ Brickfields

Kredit:says.com
Restoran ini terkenal di kalangan penduduk tempatan dan juga pelancong asing. Pelbagai juadah tradisi India utara dihidangkan di sini. Aantara yang wajib dicuba ialah chicken varuval dan mutton varuval. Pasti sedap!

Alamat: Vishal Food & Catering, 22, Jalan Scott, Brickfields, 50470 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur

2.Curry Leaf @ Damansara Uptown

Kredit:says.com
Mereka menghidangkan makanan India utara dan selatan India! Tukang masak berasal dari India. Mereka turut menghidangkan pelbagai hidangan lain seperti roti, naan & tandoori, masakan-masakan goreng panas dan banyak lagi! 

Alamat: Curry Leaf Restaurant, Ground Floor, 75, Jalan SS21/37, Damansara Utama, 47400 Petaling Jaya, Selangor

3.Aunty Manju's Home Of Banana Leaf @ TTDI

Kredit:says.com
Wajib makan di sini jika anda berada di sekitar TTDI. Hidangan-hidangan di sini di masak oleh pemiliknya, Aunty Manju sendiri!

Antara hidangan yang popular di sini adalah kari ikan, ayam goreng dan teh masala!

Alamat: Aunty Manju's Home Of Banana Leaf, 18, Jalan Tun Mohd Fuad, 1, Taman Tun Dr Ismail, 60000 Kuala Lumpur. 

4.Ravi's Banana Leaf @ Kota Damansara

Kredit:says.com
Selain nasi daun pisang yang wajib anda cuba, restoran in juga dikatakan menghidangkan roti canai yang sedap dan hidangan-hidangan lain seperti tosai, idli, donat vadai yang digoreng segar setiap pagi! 

Alamat: Ravi's Banana Leaf, 76, Jalan PJU 5/21, Kota Damansara, 47810 Petaling Jaya, Selangor. 

5.Kanna Curry House @ Seksyen 17

Kredit:says.com
Kredit:says.com
Nasi daun pisang di sini dihidangkan dengan peria goreng yang cukup rangup dan kebiasannya pelanggan akan ambil extra untuk meratah peria goreng tersebut! Restoran ini juga menghidangkan pelbagai hidangan mamak seperti nasi goreng, mee goreng, maggi goreng dan pelbagai lagi! 

Alamat: Restoran Sri Nirwana Maju, 43, Jalan Telawi 3, Bangsar, 59100 Kuala Lumpur. 

7.Macha & Co @ The Curve

Kredit:says.com
Restoran ini mempunyai suasana yang lain sedikit umpama restoran makanan barat. Mereka menyajikan beras perang untuk sesiapa yang mahu makan nasi yang lebih berkhasiat. 

Alamat: Macha & Co, No 32-1, Jalan PJU 5/16, Dataran Sunway, 47810 Petaling Jaya, Selangor. 

8. Devi's Corner @ Bangsar

Kredit:says.com
Restoran ini terkenal dengan kari ketam mereka. Nasi daun pisang di sini dihidangkan dengan 3 jenis sayuran, kepingan papadom, mango chutney.

Alamat:14, Jalan Telawi 4, Bangsar Baru, 59100 Kuala Lumpur.

9. Saravana Bhavan @ Bangsar

Kredit:says.com
Saravana Bhavan mempunyai cawangan serata dunia, termasuklah di negara-negara seperti Australia, Hong Kong, U.K, U.S.A dan banyak lagi. Mereka hanya menghidangkan makanan vegetarian.

Alamat: Restoran Saravana Bhavan, 52, Jalan Maarof, Bangsar Baru, 59100 Kuala Lumpur. 

10. Fierce Curry House @ Bangsar

Kredit:says.com
Selain nasi daun pisang, anda patut cuba Lobster Briyani dan Lobster Tandoori mereka yang cukup unik dan lazat! 

Alamat: Fierce Curry House, 16, Jalan Kemuja, Bangsar, 59000 Kuala Lumpur.

Dah tahu nak pergi mana satu hujung minggu ni? Ajak rakan anda sekali! -CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
2
Marah
3
Terkejut
2
Sedih
3
Lawak
3
Bosan
3
Komen: 19
Komen

Previous : Jom 'Melantak' Nasi Beriani 2kg Di Warung Mercik Shah Alam, Boleh Kongsi Sampai Lapan Orang

Next       : Minat Makanan Sabah? Jom Cuba Ketam Sumbat Mimak Dan Anggur Laut

Komen Terbaru

Quote kucing02 26-11-2018 03:47 PM
JamesDeen replied at 17-11-2018 01:36 PM
selamat menjamu selera...wakakakakkakakakkaa

ko ni dh knp.. hilang selera aku

Lain-lain Komen

Quote buragazz 15-11-2018 05:08 PM
1,4 dan 6 tu hadoiii mengundang betul....
Quote umbut 15-11-2018 07:12 PM
Meleleh.... sedappppp
Quote munchkin 15-11-2018 07:42 PM
Nirwana tak de eh. Yg i pernah try tu biasa biasa je. Ada lah 2-3 tempat yg mention tu uptown fierce
Quote jazaa100 15-11-2018 10:04 PM
munchkin replied at 15-11-2018 07:42 PM
Nirwana tak de eh. Yg i pernah try tu biasa biasa je. Ada lah 2-3 tempat yg mention tu uptown fierce

munchkin, banana leaf tu dorang recycle ek?...
mana dorang dapat daun pisang byk byk tu....


Quote munchkin 15-11-2018 10:21 PM
jazaa100 replied at 15-11-2018 10:04 PM
munchkin, banana leaf tu dorang recycle ek?...
mana dorang dapat daun pisang byk byk tu....


Eh tak recycle. Ada setengah dia pakai pinggan bentuk daun.

Yang pakai daun dia lipat penyet lepas habis makan. Buang terus. Sebab bila lipat tu ada yg  koyak

Tak taulah supply dari mana daun daun pisang tu
Quote dhyayaya 15-11-2018 11:57 PM
Devi's tu i suka sgt, kari ketam dia, alogobi, ayam goreng ampuuuunnnnn sedap sgt
Quote Victorioussss 16-11-2018 02:26 AM
Yang basuh pinggan dlm lopak air ade dlm ni x?
Quote kucingitam 16-11-2018 10:37 AM
sdpnya....eerrr...halalan tak...mana tau belakang dia masak kari biawak guna periuk yg sama dengankari ayam...bluweekkk!!!
Quote sapeka 16-11-2018 11:57 AM
kucingitam replied at 16-11-2018 10:37 AM
sdpnya....eerrr...halalan tak...mana tau belakang dia masak kari biawak guna periuk yg sama denganka ...

hukaloh baru nak nerai
sekali cakap camtu
tak jadi la pulak..aduihhh
Quote kucingitam 16-11-2018 12:21 PM
sapeka replied at 16-11-2018 11:57 AM
hukaloh baru nak nerai
sekali cakap camtu
tak jadi la pulak..aduihhh

hahah...kan hape..
ni dgr dr orang je ni (kawan)..ada satu kedai daun pisang terkenal kat perak ni..
dia nampak drg msk biawak kat kedai tu..huhu...sbb dia pun one of the customer..terus pastu tak pegi lagi dah..
how true it was wallahu'alam..

tak pepasal iols fitnah uncle kedai tu pula..


Quote puanbintang 16-11-2018 03:45 PM
menyelerakan sungguh la haiii
Quote cairel_azlie 16-11-2018 05:45 PM
kat PJ ada 2 tempat best...satu kanna satu lagi lupa dah...tapi otw nk gi hospital university
Quote JamesDeen 17-11-2018 01:36 PM




selamat menjamu selera...wakakakakkakakakkaa
Quote imransulaiman 17-11-2018 04:03 PM
Maaf bertanya.. Semua restoran ni ada sijil halal tak?
Quote kbyne 17-11-2018 05:25 PM
nak cari yg ada daging masak kurma...halal...mana nak cari...
Quote zafira 19-11-2018 12:54 PM
selalu dengar orang cakap restoran2  kat atas ni sedap.. cuma tak tahu ada sijil halal ke x?  Kalau no. 8 dulu paling sedap kedai asal dia kat Brickfields nu ha.. Dulu2 selalulah makan.. itupun 20 tahun lepas..
Quote am2020 21-11-2018 12:49 AM
Diiktiraf oleh jakim x halal restoran2 tersebut
Quote KuewTeuwKungFu 24-11-2018 08:36 PM
Dia pnyer presentation terbaik bak hang
Quote kucing02 26-11-2018 03:47 PM
JamesDeen replied at 17-11-2018 01:36 PM
selamat menjamu selera...wakakakakkakakakkaa

ko ni dh knp.. hilang selera aku

Lihat semua komen(19)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.041893s Gzip On
To Top