Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis

Ini Kecantikan Dan Keunikan Taman Bunga Terbesar Di Dunia, Terpegunnya Melihatnya!

19-11-2018 06:07 PM|Oleh: nameera | Dilihat: 2067| Komen: 24

Jika anda ingin merasakan pengalaman luar biasa penuh dengan aroma dan warna warni, di sini lah tempatnya!

Dubai Miracle Garden, sebuah taman bunga yang terletak di padang pasir di tengah Dubailand, Dubai, United Arab Emirates. Taman ini dilancarkan pada Hari Valentine pada 2013 dan hanya dibuka pada tempoh tertentu mengikut suhu kondusif yang sesuai. 

Untuk kali ini, Dubai Miracle Garden akan dibuka dari 1 November 2018 hingga 5 May 2019.



Melihat taman bunga ini mekar dengan 150 juta bunga yang diatur dalam lengkungan dan corak berwarna-warni serta pelbagai bentuk yang direka bentuk, ia benar-benar luar biasa dan amat menakjubkan. 

Keadaan sekililingnya yang berpadang pasir memberi satu keunikan kepada taman ini kerana adanya taman bunga di tengah-tengah padang pasir.  

Malah, setiap tahun Dubai Miracle Garden akan mencipta semula seperti membawa satu konsep baru dan pengalaman reka bentuk terkini yang sentiasa berubah-ubah. Dijamin, siapapun yang berkunjung ke sini pasti berasa kagum dengan landskapnya.


Persekitaran Dubai Miracle Garden

Dengan landskapnya yang begitu menarik bersama ribuan bunga di dalamnya, taman ini telah mencipta beberapa rekod dunia termasuk Guinness World Records 2013 untuk taman menegak terbesar di dunia, arca bunga terbesar di dunia pada 2016 yang membentuk Airbus A380 dan anugerah arca taman tertinggi pada 2018 bagi bunga dari watak Disney, Mickey Mouse yang pertama di Timur Tengah. Ia dibuat dari hampir 100,000 tumbuh-tumbuhan dan bunga, dan beratnya hampir mencecah 35 tan.



Terdapat beberapa rekaan yang diletakkan sebagai tumpuan utama pengunjung ke sini iaitu: 

Struktur Teddy Bear berukuran 12 meter yang terdiri daripada beribu-ribu tumbuh-tumbuhan dan bunga segar merupakan salah satu tarikan terbaru di taman. Teddy Bear memegang hati yang secara khusus mendedahkan bahawa ia menyebarkan mesej cinta dan keharmonian.


Sumber: www.dubaimiraclegarden.com

Sebagai sebahagian daripada perjanjian antara Dubai Miracle Garden dan The Walt Disney Company, Dubai Miracle Garden mereka bentuk struktur bunga Mickey Mouse pada ketinggian 18 meter. Arca ini mempunyai hampir 100,000 tumbuh-tumbuhan dan bunga-bungaan. Beratnya hampir 35 tan dan disokong oleh struktur tujuh tan besi dengan asas 50 tan konkrit bertetulang.


Kredit foto: www.dubaimiraclegarden.com

Dubai Miracle Garden menyediakan perkhidmatan seni dan kemudahan termasuk tempat letak kereta terbuka, tempat letak kereta VIP, tempat duduk, surau, tandas, kemudahan wuduk, bilik keselamatan, bilik pertolongan cemas, kenderaan untuk pelawat cacat, runcit dan kiosk komersil serta semua yang berkaitan perkhidmatan bagi memudahkan pelawat.


Kredit foto: www.dubaimiraclegarden.com

Lost Paradise pula adalah lata bunga bawah tanah dengan kedalaman 20 kaki di mana anda boleh mencari berpuluh-puluh bunga Houses and Bungalows yang menawarkan suasana menakjubkan.





Kredit foto: www.dubaimiraclegarden.com

Taman Tasik ini begitu menyegarkan untuk ditonton, kerana ia penuh dengan bunga berwarna-warni dan air pancur yang menawarkan tahap relaksasi nyata untuk pengunjung ketika sedang duduk di sekitar tasik.




Kredit foto: www.dubaimiraclegarden.com

Hearts Passage memberikan kesan indah dan kekal dari laluan berjalan, di dalam bentuk hati di sepanjang laluan. Terdapat beribu bunga yang tidak terhitung banyaknya telah terukir di sekelilingnya dan aromanya mencetuskan pengalaman kekal untuk pelawat yang pernah ke sini.


Kredit foto: www.dubaimiraclegarden.com

Floral Clock diperbuat daripada tumbuh-tumbuhan dan bunga semula jadi dengan reka bentuk yang berubah mengikut musim. 


Kredit foto: www.dubaimiraclegarden.com

Floral Castle dikelilingi jutaan bunga dengan kemudahan tempat duduk dan makan di dalam, Istana Floral ini memberi anda kesan seolah-olah anda berada dalam beberapa jenis fairyland.



Kredit foto: www.dubaimiraclegarden.com

Sekitar Dubai Miracle Garden yang lain.


Kredit foto: www.dubaimiraclegarden.com


Apa pendapat anda? Menarik bukan? - CARI

Sumber: 
Wikipedia
www.dubaimiraclegarden.com/
https://comingsoon.ae/official-events/dubai-miracle-garden-2018-2019/

Apa Reaksi Anda...

Bagus
2
Marah
2
Terkejut
2
Sedih
2
Lawak
2
Bosan
2
Komen: 24
Komen

Previous : Seperti Berada Di Planet Marikh. Wah! Di Mana Tu?

Next       : Pertama Kali Ke Macao? Ini Aktiviti Dan Acara Yang Tidak Boleh Anda Lepaskan, Pasti Buat Anda Jatuh Cinta Dengan Kota Ini!

Komen Terbaru

Quote rosasa 26-11-2018 02:59 PM
cantik gileeee..

teringat kat kwn akak cikgu, nak quit jadi cikgu then migrate ke dubai. best katanya..adik beradik sheols dah migrate..mak sheols pun dah. .mmg best sgt ke dubai neh dari malaysia

Lain-lain Komen

Quote emelia1509 19-11-2018 07:53 PM
Wow cantek nye..
Quote cicicumel 19-11-2018 08:02 PM
Brp suhu kt sini?
Quote akumak 19-11-2018 08:39 PM
Subhanallah... cantik bunga dan kreatifnya manusia
Quote whitePoison 19-11-2018 09:01 PM
Cantikkk.
Quote hyie 19-11-2018 09:51 PM
nasib baik iols tak suka bunga tapi suka la tengok kecantikan alam...
Quote makita 19-11-2018 10:11 PM
Edited by makita at 19-11-2018 10:13 PM

Cantik tp bukan ke dlm jangka pjg da ganggu ekosistem kt laut? Air laut ditapis utk kegunaan bunga2 ni dan semestinya bergalon2 air yg diperlukan.
Quote RatuDunia94 19-11-2018 10:34 PM
Cantik.. tp panass
Quote matkpop 19-11-2018 10:48 PM
Cantik juga tempat ni. @Foxey
Quote buapakperut 19-11-2018 11:37 PM
makita:    Edited by makita at 19-11-2018 10:13 PM  Cantik tp bukan ke dlm jangka pjg da ganggu ekosistem kt laut? Air laut ditapis utk kegunaan bunga2 ni dan  ...

air minum dan utk hidup dorang pun hidrolisis dari air laut yunk, tak habis kot banyak tu air laut
Quote Hazi1975 20-11-2018 03:05 AM
Allahu Akbar cantiknye bestnye kalo dapat pegi sini
Quote friedfishsoup 20-11-2018 07:59 AM
Bestnya. Cantik utk amik gambar
Quote syidasaleh 20-11-2018 11:11 AM
Cantiknyaaa. Mesti wangi{:spot
Quote RooneyMara 20-11-2018 02:08 PM
Kadang takut tengok Dubai ni. Everything so excessive. Mall besar gila mcm town, skyscrapers and hotels yg sgt grand, artificial island/land utk org kaya2, huge indoor ski resort dekat tempat yg sgt sgt panas tu, now this massive garden in the middle of a dessert. Huhu.

The garden is beautiful though
Quote missDollie 20-11-2018 02:54 PM
Cantik yakmatttttttttt...fallin in loveeeeeee
Quote pearlady 20-11-2018 05:31 PM
Laws sgt aihhhh
Quote awekjepun 20-11-2018 06:07 PM
Bestnya klo Ambik pic kawin
Quote devilito2 21-11-2018 08:10 AM
subhanallah... cantik
Quote waz 21-11-2018 05:22 PM
cantiknyaaaaaaaaaaaaaaa
Quote Lagubestbest 23-11-2018 01:43 AM
hebat.. tapi takde jiwa la tempat2 kat dubai. Tapi kurang2 tak merepek macam 3D museums bersepah wujud kat Malaysia sekarang ni.

Lihat semua komen(24)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.049615s Gzip On
To Top