Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis

Cuti-cuti Di Taiping, Bandar Warisan. 5 Lokasi Tak Harus Dilepaskan

13-12-2018 05:35 PM|Oleh: Azwa Rabuni| Komen: 15

Kadang-kadang kita terfikir, ke mana kita nak pergi bercuti hujung minggu dengan anak-anakkan? Apa kata kita pergi ke Taiping dan melawat tempat-tempat menarik yang ada di Bandar Warisan ni. 2 hari 1 malam pun dah cukup tau.

Lebih memuaskan hati ialah tempat-tempat menarik yang ada di Taiping ni semuanya berdekatan. Memang dah dapat jimat banyak masa.

Antara tempat menarik yang sempat penulis dan keluarga lawati ialah:

1. Muzium Perak: rangka haiwan dan haiwan yang diawet memang menarik perhatian anak-anak.





2. Zoo Taiping & Night Safari: kami pilih Night Safari sebab boleh tengok haiwan dengan menaiki tren.



3. Taiping War Cemetery: cuma bergambar di luar sahaja sebagai kenangan.

4. Muzium Matang/Kota Ngah Ibrahim: seronok dapat menjejakkan kaki ke rumah bersejarah yang dibina oleh pembesar Perak.




5. Antong Coffee Mill: buat pencinta kopi mesti singgah ke sini untuk mencuba pelbagai perasa kopi yang disediakan.



Bagi yang mencari tempat makan sedap dan berbaloi, bolehlah singgah ke:

1. Salleh Stall Mee Udang Kuala Sepetang



2. Restoran Haji Midin Murtabak

3. Restoran Ansari Famous Cendol



Ada banyak lagi tempat menarik di Taiping yang boleh dilawati seperti Spritzer EcoPark, 5d Art Paradise Taiping, Old House Museum serta Bukit Larut (Maxwell Hill). Terpulang kepada anda untuk merancang tempat yang hendak dilawat. Yang pasti, Bandar Warisan, Taiping memang sebuah bandar yang menarik untuk dilawati dan kekal dengan keindahan bangunan lama dan bersejarahnya. - CARI 

Apa Reaksi Anda...

Bagus
5
Marah
2
Terkejut
2
Sedih
2
Lawak
2
Bosan
2
Komen: 15
Komen

Previous : Pulau Esanbehanakitakojima Hilang Secara Misteri, Apa Sebenarnya Yang Berlaku?

Next       : Berjalan Dalam Taman Bunga Terbaharu Di Penang, Rasa Macam Bercuti Di Jepun

Komen Terbaru

Quote harmerz01 26-12-2018 09:38 PM
Murtabak Midin

Lain-lain Komen

Quote tombolpintu 13-12-2018 05:41 PM
Ya Tuhannn...rindunya kat Taiping
Quote lilacomot 13-12-2018 05:50 PM
Yeayy.. Esok balik tepen
Quote atsu 14-12-2018 07:30 AM
Taiping memang best.
Quote Nonones 14-12-2018 08:27 AM
Kuatkan imanku, ku dah lama tak baik taiping
Quote dekmieDandy 14-12-2018 09:19 AM
aku suka gi muzium bagai ni, tapi masalahnye aku sorang je yang suka

kalau ngan member n famili harap jelar nak ajak diorang
Quote crozencoklat 14-12-2018 11:41 AM
my lovely hometown! rindunyerrrr
Quote epis 14-12-2018 12:56 PM
Saya suka taiping, last visit 3 thn lepas...
Quote Artemesiaa 14-12-2018 03:21 PM
Bolehlah singgah kalau ke sana
Quote korokure 16-12-2018 07:33 AM
Antong Coffee mill tu menarik  perhatian saya.

https://www.malaysiatravelforum. ... rden-memang-awesome
Quote kakyungpilah85 17-12-2018 09:02 AM
rindu nak gi taiping lagi..huhuhuh
Quote princesslulu 17-12-2018 10:15 AM
rindunye raintown!!
rindu yong tau foo blakang bomba..
rindu laksa taman tasik..
rindu bihun sup wakaf..
rindu cendol bismillah..
rindu la semua kat tepeng
Quote cekgihani 17-12-2018 03:14 PM
Bukit larut pun best
Quote nuralisa 20-12-2018 04:56 PM
muzium kat tepeng tu mmg mcam tu jerrrrr dari dulu ... hahahah
binatang2 awet tu dah berpluh2 tahun..
mmg tak berubah.. tpi dalam masa sama x de pulak nampak buruk ke atau x dijaga...
Quote MarissaOberlin 25-12-2018 10:23 PM
Lake Tambi jangan lupa chuols
Quote harmerz01 26-12-2018 09:38 PM
Murtabak Midin

Lihat semua komen(15)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.045044s Gzip On
To Top