Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis

Tak Terjangkau Dek Akal, Resipi Rare Brownies Guna Terung

29-11-2018 04:41 PM|Oleh: Diba S. | Dilihat: 1699| Komen: 13

Tak pernah terfikir bahan untuk membuang brownies terdiri daripada terung. Nak tahu bagaimana rasanya, cubalah buat sendiri.

Kredit:tasty.co

Bahan-bahan

1 terung yang besar 
225 g cip coklat separuh manis, dibahagikan 
45 g coklat hitam, dipotong 
6 sudu besar sirap maple 
1 sudu teh ekstrak vanilla  
3 biji telur 
1 cawan tepung badam 
¼ cawan serbuk koko 
1 sudu teh garam kosher 

Cara-Cara:
1)Panaskan ketuhar dengan suhu 180˚C

kredit:tasty.co
2)Kupas terung kemudian potong setengah. Buang biji dan potong lagi kepada potongan yang besar. Kemudian kukus selama 20 minit atau sehingga ia lembut. 

3)Pindahkan terung ke dalam mesin pengissar bersama 110g coklat cip, coklat hitam, sirap maple dan ekstrak vanilla. Kisar selapa 3 minit sehingga sebati . 

4) Pukul telur dalam mangkuk sederhana dan tambahkan tepung badam, serbuk koko dan garam. Kacau bersama. Tambahkan bancuhan teryng tadi kemudian masukkan baki coklat cip. 

5)Pindahkan adunan ke dalam dulang ketuhar yang telah disapu minyak (bersaiz 20cm) dan ratakan atasnya. Letakkan coklat cip di atasnya jika mahu. 

6)Bakar selama 35 minit. Kemudia sejukkan selama 20 minit sebelum memotong

Kredit:tasty.co
Siap, nikmatilah ia bersama rakan atau ahli keluarga! -CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
2
Marah
3
Terkejut
3
Sedih
2
Lawak
2
Bosan
3
Komen: 13
Komen

Previous : Tiru Asia, Menu Serangga Kini Bakal Dijual Di Pasaraya UK

Next       : -

Komen Terbaru

Quote abangadek 5-12-2018 01:22 PM
apebenda brownies letak terung

Lain-lain Komen

Quote meklalala 29-11-2018 05:20 PM
@chesfa restu tak resepi ni?
Quote NamaKuMawar 29-11-2018 06:37 PM
meklalala:   @chesfa  restu tak resepi ni?



Mek..akak baru tgk resepi ni..lalu ke brownies rasa terung..
Quote chesfa 29-11-2018 08:12 PM
meklalala replied at 29-11-2018 09:20 AM
@chesfa restu tak resepi ni?

Baik grill terung tu, cicah sos yummeh. Nak try ler resepi ni, kot out-of-earth rasa dia
Quote minahsenget 29-11-2018 08:45 PM
Baru beli brownies. Rasa kurenggg. Agaknya guna terung
Quote minahsenget 29-11-2018 08:46 PM
Baru beli brownies tp rasa kurenggg. May be guna terung
Quote mizziaz 30-11-2018 03:31 AM
Better ganti terung dgn pisang. Lagi sedap.
Quote oshinmoshin 30-11-2018 09:02 PM
sedap ke terung tu dlm brownies. kalau masak smbal memg sodap..
Quote Sakurahana 2-12-2018 02:09 AM
Brownie ni tak guna butter eh? Ke terung sbg pengganti butter?
Quote perangka 3-12-2018 03:02 PM
omputih pun ada buat zuchinni cake kan
ala2 carrot cake..banana cake
so lebih kurang la yg ni brownies di improvise masuk terunnn
Quote puanbintang 4-12-2018 02:39 PM
kreatifnya...tapi macam bukan selera tekak je ni..
Quote arek 5-12-2018 12:48 PM
eiiii..apa rasanya tu
Quote naz1641 5-12-2018 01:03 PM
Sedap tak? What does it taste like?
Quote abangadek 5-12-2018 01:22 PM
apebenda brownies letak terung

Lihat semua komen(13)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.042814s Gzip On
To Top